Kraliçe Lear
Kent Oyuncuları
22 - 23 MART 2010 ÇAYYOLU CÜNEYT GÖKÇER SAHNESİNDEN
“Kraliçe Lear”, sanatın, özellikle de insan yaratıcılığının, yaşamın getirdiği tüm kayıpların bir noktada üzerinden gelebilmesini anlatıyor. Yaşlanmak ve bunun çeşitli bedelleri, kuşaklar arası çatışma, şuur ile deliliğin arasındaki sınırın inceliği ve kaypaklığının anlatıldığı oyunu Eugene Stickland yazmış.
Oyun üç karakterden ibaret.. Yaşlı bir oyuncu olan Jane, ona ezberde yardıma gelen liseli genç kız (Heather), ve çellist. Çellist ve ezgileri zaman zaman eski Yunan tiyatrosunda koronun gördüğü işlevi yükleniyor, zaman zaman da yaşlı oyuncunun bir çeşit "alter ego"su oluyor.Belki de bu yüzden oyunun en ilginç kişisi çellist ya da çellonun kendisi …Oyunda yaşlı oyuncu Jane’nin çalıştığı “Kral Lear” Shakespeare´in en önemli dört tragedyasından biridir, oyunda da vurgulandığı gibi, ne Hamlet, ne Macbeth, ne de Romeo ve Juliette kadar sık sahnelenmektedir. Bunun bir nedeni de hem rolü ezberleyecek belleğe sahip, hem de yeterince yaşlı bir oyuncu bulunmasındaki güçlüktür belki de. Kraliçe Lear´da da yaşlılığın onulmaz bedelleri tema olarak Kral Lear´ı yansıtıyor. Ancak Kral Lear Shakespeare´in tüm trajedileri arasında, Titus Andronicus gibi bir kan şöleni hariç, en karanlık olanıdır. Hamlet´in sonunda Fortinbras çürük Danimarka´yı canlandıracaktır, Macbeth´in sonunda adalet yeniden tesis olacak, Macduff´un çocukları krallığı sürdürecek, Romeo ve Juliette´in trajik ölümü kan davasına varan husumeti noktalayacaktır. Kral Lear´da ise, umut, "catharsis"den sonra gelen bir doğum müjdesi yoktur.
Kraliçe Lear´da ise yazar, bu makûs kaderi deler. Çatışmalardan güzellik, hatta aşk doğar. Yaşlılığın gençlikle gönenip içindeki kişinin yeniden dirilmesi; şuursuz, acılar içinde ki gençliğin "işi bitik bir ihtiyarda" tekrar sevginin sıcağını bulabilmesini izleriz.
22-23 MART 2010 Saaat: 20:00 Kraliçe Lear
Salon 35.- TL. Balkon 30.-TL
Rezarvasyon için: 240 72 00
Hiç yorum yok...