Beyazgül Sitesi’nin karşısındaki tepeyi gözünüzün önüne getirin. Yıllardır burada iş makinaları çalışır. Kepçeler dozerler, oradaki tepeyi en az 15 metre düşürdüler. Orası bir eğitim kurumunun arazisiymiş. Küçük küçük süren hafriyat, doğalgaz ana iletim hattının parçalanması ve uçak sesini andıran basınçlı doğalgazın Çayyolu’nun üzerine fışkırması ile sonuçlandı. Allahtan o civarda doğalgazı tutuşturacak bir ateş, bir sigara ismariti yoktu çevrede. Aksi halde can kaybının da olacağı büyük bir facia yaşanabilirdi.
Bakın orada oturan vatandaşlardan biri olan Halil Ünsal; "Evimizin karşı tarafında bulunan boş arazide yıllardır kazı yapılır hafriyat dökülür. Biz zaman zaman merak edip bu boş arazide ne kazısı diye soruyoruz ama cevap veren yok. Bugün de altından doğalgaz hattının geçtiğini hepimizin bildiği alanda kazı yapan iş makinesini gördüm. Ardından patlama meydana geldi. Bu çalışmalar neye göre yapılıyor bilmiyorum. Yıllardır mahallemizde bile kazı yapmaya gelen doğalgaz ekibi su hattını, su hattı için kazı yapan da gaz hattını patlatıyor. Bunun koordinasyonu neden sağlanmıyor" diye soruyor...
Başkent Doğalgaz Genel Müdürü İbrahim Halil Kırşan, hasar gören hattın onarımı tamamlanana kadar, kentin batı kesimine, ikinci ana istasyon Gölbaşı RMS-A istasyonundan doğalgaz verileceğini, bu süreçte batı bölgesindeki semtlerde lokal doğalgaz kesintileri yaşanabileceğini söylüyor.
Yani Ankara’nın yarısına doğalgaz veren hat devre dışı kalıyor.
Yine okul yapacağım diye birileri arazinin doğal şeklini yıllardır yaptığı hafriyatla bozuyor, ama belediye görmüyor, göremiyor ya da görmezlikten geliyor. Üstelik bu arazinin altından ana iletim hattının geçtiğini bile bile yapıyor bu işi. Denetimin olmadığının en bariz göstergesi bu.
ANSE yapılırken nasıl da ortalık karışmıştı hatırlayınız. Doğalgaz ana iletim hattının üzerine böyle bir inşaatın yapılamayacağı seslendirilmiş, ama herşeye karşın inşaat tamamlanmıştı. Patlama yaşandığında boşaltılan 5 AVM’den biri de ANSE oldu.
Doğalgaz ana iletim hattının delinmesinden sonra, İnşaat Mühendisleri Odası(İMO) Kent Yapısal Sorunları Komisyonu Başkanı Erdoğan Balcıoğlu, sızıntının yaşandığı bölge ile ilgili daha önce de uyarıda bulunduklarını belirterek, "Bizi dinlemiyorlar" dedi. Balcıoğlu, "Büyükşehir meclislerinde kentin kaderini belirleyen kişiler genelde konu ile ilgisi olmayan kişiler. İmar konusunda kararları bakkal, manav değil, mühendisler versin. Koru Kavşağı yanında bulunan alan ile ilgili defalarca imar talebi Ankara Büyükşehir Belediye Meclisi’ne verildi. Botaş 2003 yılında ana hattın geçtiği boru hattının iki tarafından 25 metre mesafeyle yapılaşma uygundur dedi. Bugün oradaki inşaatlarda mesafe sekiz metreye düştü. 2003’ten bu yana ne değişti de bu mesafe düştü?" diyerek İMO’nun önümüzdeki günlerde detaylı bir rapor yayınlayacağını söyledi.
Yani önümüzdeki yıl oy verirken kime oy verdiğinizi iyi izleyin, kentin kaderini işi bilmeyen kişilere teslim etmeyin.
Hiç yorum yok...