Haberler


Yenimahalle bıçak sırtı...
  • Yorumlar: 0
  • 21 Mart 2009 14:03
  • Haber kategori: Çayyolu
  • Ekleyen:
  • Ziyaretler: 2529
  • Son Güncelleme: -/-
  • (Güncel Beğeni 0.0/5 Yıldızlar) Toplam Oylar: 0

Yenimahalle bıçak sırtı...

0 0

Başkent’te nefes nefese giden seçim yarışının en merak edilen ilçelerinden birisi Yenimahalle. AKP’nin adayı mevcut Belediye Başkanı Ahmet Duyar, CHP’nin adayı Büyükşehir Belediyesi Meclis Üyesi Fethi Yaşar ve MHP’nin adayı eski Kızılcahamam Belediye Başkanı Yaşar Yıldırım arasında bıçak sırtı bir mücadele sürüyor.

BAŞKENT’te nefes nefese giden seçim yarışının en merak edilen ilçelerinden birisi Yenimahalle. Büyükşehir Belediyesi seçimlerinde AKP, CHP ve MHP arasında yaşanan 3 M’li (Melih Gökçek, Murat Karayalçın, Mansur Yavaş) yarışın bir benzeri de Yenimahalle’de yaşanıyor.

AKP’nin adayı mevcut Belediye Başkanı Ahmet Duyar, CHP’nin adayı Büyükşehir Belediyesi Meclis Üyesi Fethi Yaşar ve MHP’nin adayı eski Kızılcahamam Belediye Başkanı Yaşar Yıldırım arasında bıçak sırtı bir mücadele sürüyor.

Yenimahalle’de 615 bin nüfusla 43 bin hektarlık hizmet alanıyla, Başkent’in en büyük metropol ilçesi konumunda. Seçimlerin Yenimahalle ayağındaki çekişmenin temelinde de bu büyük alan ve değişken insan profili yatıyor. Çünkü alt gelir seviyesinin yoğunlukta yaşadığı Şentepe de, orta gelirlinin yaşadığı Demetevler de, memur kesimin yoğunlukta yaşadığı Batıkent de, üst gelir grubunun yaşadığı, villaların ve gökdelenlerin yükseldiği Çayyolu ve Ümitköy de Yenimahalle sınırları içerisinde.

Değişken sonuçlar
Yenimahalle uzun yıllar Çankaya’dan sonra solun "ikinci kalesi" konumundaydı. Ta ki 2002 seçimlerinde AKP, iktidara gelene ve 2004 yerel seçimlerinde CHP’nin "ikinci kalesi"ni düşürene kadar. 2004 yerel seçimlerinde başta MHP’nin olmak üzere sağ partilerin oylarını kendinde toplayan AKP adayı Ahmet Duyar 40 bin fark atarak Yenimahalle’yi CHP’den almayı başardı.

CHP’liler bu ağır mağlubiyeti hem aday seçimindeki yanlışlığa, hem Büyükşehir’de CHP-SHP bölünmesine tepkiye, hem de seçime katılım oranındaki düşüklüğe bağladı. 2007 Genel seçimlerinde AKP ve CHP arasındaki 40 bin oyluk bu fark eriyerek 9 binin altına düştü.

Büyük yarış
AKP 29 Mart seçimlerinde de Belediye Başkanı Ahmet Duyar’la "yola devam" derken, CHP, 40 yılı aşkın süredir Yenimahalle’de siyaset yapan bir isim olan Fethi Yaşar’da karar kıldı. AKP’de Duyar, CHP’de Yaşar’ın beklenen çekişmesine ortak olan ve seçimde bir anlamda belirleyici olacak isim de MHP’nin adayı Yaşar Yıldırım de öne çıkıyor. Eski Kızılcahamam Belediye Başkanı Yıldırım, 1999 yılında da Yenimahalle’den aday olmuş, 76 bin oyla seçimi kazanan CHP’nin ardından 55 bin gibi hatırı sayılır oy almıştı. Yıldırım, MHP’nin Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş’ın da rüzgarıyla bu seçimlerde de yarışa ortak olmayı başardı.

Kafalar karışık
Ankara’da olduğu gibi Yenimahalle’de de hem kafalar hem anketler karmakarışık. AKP kentsel dönüşüm projelerindeki başarıya güvenip merkezden açık ara birinci parti çıkacağını, Batıkent’ten Çayyolu’ndan ve Ümitköy’den oy alacağını savunuyor. CHP ise kentsel dönüşüm projelerinde halkın kandırıldığını iddia ediyor, merkezde halkın sorunlarını tespit ettiğini ve çözümlerle geleceklerini; Batıkent, Ümitköy ve Çayyolu’nda da seçmenin yüksek katılımıyla seçimi alacağını iddia ediyor. MHP ise merkezde birinci parti olduğunu, Batıkent, Çayyolu ve Ümitköy’ün de özellikle Mansur Yavaş’tan sonra partiye yöneliş olduğunu ifade ediyor.

Sürpriz olmayacak
Merkezdeki bir taksi durağına giriyorum. Kafalar orada da karışık. Başarılı bulduğu için de, oylar bölünür korkusuyla AKP’ye oy verecek olanlar var. Çoğunluk Şentepe’de oturuyor, memnun olan da var şikayetçi olan da. Batıkent’e gidiyorum. CHP eğilimi olsa da Yenimahalle merkezdeki seçim atmosferi Batıkent’te yok. Özellikle solun bölünmeden seçime girmesi ve CHP Büyükşehir Belediye Başkanı adayı Murat Karayalçın faktörü CHP’nin ilçede en büyük avantajı olarak nitelendiriliyor.

Yenimahalle’nin "öbür yüzü" Çayyolu’nda doğru düzgün ne bir bayrak var ne de mahallelerde dolaşan seçim otobüsleri. "Seçim Çayyolu’na pek gelmemiş" desek yanlış olmaz. Yenimahalle turunun sonucunda net bir tabloyla karşılaşmıyoruz aksine seçmen gibi bizim de aklımız karışıyor. 30 Mart sabahına Yenimahalle’de ne sonuç çıkarsa çıksın sürpriz olmayacak.

Sokaktaki vatandaş ne diyor
YENİMAHALLE, yerleşim alanıyla içinden iki ayrı ilçe daha çıkarabilecek bir hacime sahip. Zaten uzun yıllardır Batıkentli ayrılıp ilçe olmak istiyor. Son yıllarda Çayyolu-Ümitköy de ilçe olma peşinde. Yenimahalle turunda biz de bu isteklere bir kez daha hak veriyoruz. Yenimahalle merkezle Batıkent, Çayyolu ve Ümitköy’ün farklılıkları seçmen profillerine de yansımış durumda.

Demetevler’de karşılaştığım 20 yaşındaki Nuri Güneş, OSTİM’de çalışıyor ve "Ahmet Duyar seçimi kazanır" diyor. Sebebini de park yaptığı belediye hizmetlerinde başarılı olması olarak açıklıyor. Yenimahalle merkezdeki berbere dalıyorum. İçeride politika konuşuluyor. Kuaför Harun Kent, "Üç aday var. Üçü de çok iddialı. Aradan CHP çıkar" diyor. Şentepe’de oturduğunu ve belediyeden hizmet alamadığını söylüyor. Dükkandaki bir müşteri de aynı dertten muzdarip.

Adaylar ne diyor
Yaşar Yıldırım (MHP): Büyükşehir Belediye Başkan adayımız Mansur Yavaş’ın Ankara’da arkasında aldığı rüzgarın en çok etkilediği ilçelerin başında Yenimahalle geliyor. Yenimahalle’de diğer iki aday ne kadar şanslıysa benim de onlar kadar şansım var. Hatta burun farkıyla öndeyim diyebilirim.

Fethi Yaşar (CHP): Kampanyam süresince işçisinden, memuruna; sanayicisinden esnafına gördüğüm yakın ilgi artık siyasette yeni bir dönemin, dürüst bir yönetimin başlama zamanının geldiğini gösteriyor. İmar rantlarının son bulduğu, ihalelerin düzgün yapıldığı, kaynak savurganlığına son verilen yatırımların yapıldığı bir yönetime talibiz.

Ahmet Duyar(AKP): Yenimahalle’de beş yıl boyunca halkımızla birlikte prestij projelere imza attık. Yenimahalle’de adil, objektif ve tarafsız hizmetlerimizle her kesimin başkanı olduk. Hizmeti her yere ilkeli ve eşit mesafede sunduk. Bu dönem 35 yıllık kangren haline gelmiş sorunları çözerek, en büyük kentsel dönüşümlere imza attık.

1999
SEÇİMLERİ

2002
SEÇİMLERİ
2004
SEÇİMLERİ
2007
SEÇİMLERİ
CHP 76.103 CHP 106.416 AKP 139.440 AKP 136.104
FP 62.158 AKP 103.205 CHP 98.333 CHP 125.373
MHP 54.486 MHP 23.494 MHP 13.987 MHP 51.942

Deniz GÜREL Hürriyet / ANKARA

Paylaş
  • Twitter
  • del.icio.us
  • Digg
  • Facebook
  • Technorati
  • Reddit
  • Yahoo Buzz
  • StumbleUpon

Hiç yorum yok...

Bilgi! Maalesef sadece kayıtlı ve giriş yapmış kullanıcılar yorum gönderebilir. Giriş yapın veya Kayıt olun.