Haberler


YEREL GAZETECİLİK VE EKLERİ
  • Yorumlar: 0
  • 28 Nisan 2011 00:00
  • Haber kategori: Çayyolu
  • Ekleyen:
  • Ziyaretler: 2023
  • Son Güncelleme: -/-
  • (Güncel Beğeni 0.0/5 Yıldızlar) Toplam Oylar: 0

YEREL GAZETECİLİK VE EKLERİ

0 0

TÜRKİYE GAZETECİLER CEMİYETİ (TGC) ile Konrad Adenauer Stiftung’un (KAS) ortaklaşa düzenlediği “Yerel Gazetecilik Ödülleri-2010” töreni İstanbul’da yapıldı.

TGC Başkanı Orhan Erinç, törende gerek yerel basının, gerek Türkiye’de gazeteciliğin bugünü konusunda görüşlerini aktardı:

“Türkiye, Avrupa ülkeleri arasında yerel medyayı üvey evlat olarak gören tek ülke konumundadır diye düşünüyorum. Çünkü uzun yıllardan bu yana yerel medyaya yapılması açıklanan desteklerin ya da kolaylık sağlanmasının ne yazık ki bugüne kadar gerçekleştiğine tanık olmadık. Bu açıdan TGC’nin KAS ile ortaklaşa yürüttüğü Yerel Medya Projesi’nin, yerelde görev yapan meslektaşlarımızın dışlanmadığına, çok önemli görevler yaptığına olan inancımızı vurgulamak amacı da güttüğünü burada belirtmek durumundayım.”

Erinç’in Türkiye’de ilk kez toplam 93 meslek örgütünün basın ve ifade özgürlüğünün önündeki engellerin kaldırılması için bir araya geldiğini vurgulamasının ardından, KAS Türkiye temsilcisi Jan Senkyr de yerel basının önemini, işlevini vurguladı:

“Yerel gazeteciliğin desteklenmesi KAS için önemli bir görevdir. Yerel gazetecilik ödülü ile çoğu zaman zor çalışma şartları altında çalışmak zorunda kalan yerel gazetecilerin yaptıkları iş sebebi ile takdir edilmesi amaçlanmaktadır. Vatandaşlar yaşadıkları bölgenin toplumsal ve siyasal sorunları hakkında yerel basın aracılığıyla bilgi edinebildikleri için yerel gazeteciliğe verilen desteğin ülkenin demokratikleşmesine büyük katkı olarak algılanmalıdır. Vatandaşlar da böylece siyasi karar süreçlerine katılma konusunda motive edilebilmektedirler. Basın ve ifade özgürlüğünün demokrasi için ne denli önemli olduğu da vurgulanmaktadır.”

Çeşitli dallardaki ödüller sahiplerini buldu.

Ödül gerekçelerini, konuşmalarını okuduğumda, oradaki bir fotoğrafın, bir haberin, orada yaşayanlar için ne kadar büyük önem taşıdığını fark ettim.

* * *

GÜNÜMÜZ insanının haber alma kaynakları oldukça çok.

Ulusal gazeteler, yerel gazeteler, bölge ekleri, televizyonlar ve bölge televizyonları.

Bu çeşitlilik, insana bir haberi değişik boyutlarıyla, değişik anlayışlardan sağlaması yapılarak öğrenme olanağını sunuyor.

Çünkü artık insan yaşadığı ülkenin ve bütün dünyanın haber haritasını görebiliyor, okuyabiliyor.

Ancak herkes yaşadığı kentin, bölgenin haberini, gelişmesini, sorunlarını daha ayrıntılı öğrenmek istiyor. Ulusal, küresel gidişatla bölgesel gidişatı bir arada öğrenip bir yargıya varabiliyor.

Ben Türkiye’nin değişik kentlerine gittiğimde, ulusal gazeteyle birlikte, bölge ekini, yerel gazeteyi de okuyorum.

* * *

YEREL gazetelerin gerçekten desteklenmesi gerekir. Çünkü sözünü ettiğimiz ulusal yayın sayısı arttıkça “yerel yayınlar”ın da önemi bir o kadar artıyor.

Doğan HIZLAN
Hürriyet - 26.04.2011

YEREL BASIN NEDİR NE DEĞİLDİR?

Yerel basın, bölgenin ve bölgede yaşayanların her türlü sorununu ve bu sorunların karşısında üretilebilecek çözüm önerilerini gündeme getiren, tartışan, yerel yönetimle merkezi yönetim arasında köprü işlevi gören, halkın gözü kulağı olduğu kadar yerel yönetimin dili de olabilen bir işleyişle kişilerin küreselleşme girdabından biraz olsun alıkoymaktadır. Aslında yerel basın bir yönüyle ülke basınına malzeme sağlamakta, onları uyarıcı görevler görmekte, onlara yardımcı olmaktadır.

ÇAYYOLUNDA YEREL GAZETELER DESTEKLENİYOR MU? KÖSTEKLENİYOR MU? ÇAYYOLU UYUMA, YEREL BASININA SAHİP ÇIK. AYLIK OLARAK YAYINLANAN DERGİSİYLE,  İNTERNET SİTESİYLE ANKARA'DA BU KADAR UZUN SÜRELİ YAYIN YAPAN BİR YEREL BASIN GÖSTEREBİLİRİMİSİNİZ?

MEHMET GÜREL
ÇAYYOLU İLÇE OLACAKTIR....

Paylaş
  • Twitter
  • del.icio.us
  • Digg
  • Facebook
  • Technorati
  • Reddit
  • Yahoo Buzz
  • StumbleUpon

Hiç yorum yok...

Bilgi! Maalesef sadece kayıtlı ve giriş yapmış kullanıcılar yorum gönderebilir. Giriş yapın veya Kayıt olun.