ODTÜ İnşaat Mühendisliği Fakültesi 3’üncü sınıf öğrencisi Meril Çiğdem Durmuş (22), geçen temmuz ayında Çankaya Çayyolu’nda bisikletiyle yaya yolundan geçerken özel bir şirkette şoför olarak çalışan Haydar A.’nın yönetimindeki aracın çarpması sonucu hayatını kaybetti. Olay yeri tutanağında, sürücü Haydar A.’nın Meril’in bisikletine, yaya bandı üzerinde çarptığı, Meril’in kavşakta sola döndüğü sırada kazanın meydana geldiği belirtildi. Kazadan sonra gözaltına alınan sürücü, tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı.
‘SÜRÜCÜ ASLİ KUSURLU’
Adli Tıp Kurumu’nun hazırladığı raporda sürücünün kırmızı ışıkta geçtiği belirtilerek kusurlu buldu. Raporda, “Kaza, kavşakta şüpheli sürücü kırmızı ışık ihlali yaptığı esnada, yaya geçidi üzerinde karşı tarafa geçen bisikletli sürücü ile çarpışması şeklinde meydana gelmiş. Sürücü Haydar A., sevk ve idaresindeki otomobil ile seyrederken, kaplama üzerindeki fren izleri ve CD görüntülerinde anlaşmakla, kavşağa hız azaltarak yaklaşmadığı, seyir hızıyla geldiği kavşakta kırmızı ışık ihlali yaptığı esnada yolun sağından soluna geçen sürücü Meril Çiğdem Durmuş sevk idaresindeki bisiklete çarpması sonucu meydana gelen olayda dikkat ve özen yükümlüklerine aykırı hareketleriyle asli kusurludur” denildi.
SAVCI 5 YIL İSTEDİ
Kazayla ilgili hazırlanan iddianame 15’inci Asliye Ceza Mahkemesi’nce kabul edilerek sürücü hakkında dava açıldı. İddianamede “Adli Tıp Kurumu’nun rapor düzenlendiği, otomobil sürücüsünün kusurlu olduğu...” denilerek, Haydar A., hakkında taksirle adam öldürmekten 5 yıla kadar hapis cezası istedi.
TAMİR PARASINI VERİN
Kazada ölüme neden olan aracı sigortalayan şirket, ekim ayında, Adli Tıp, polis tutanakları ve mahkeme kararı beklemeden, Meril’den, aracın tamiri için harcanan paranın yüzde 50’sini talep etti. Meril’in adresine gönderilen rücu talep belgesinde, “Şirketimiz kazada zarara uğrayan üçüncü şahıslar için 769 lira 50 kuruş tazminat ödedi. Kanunen sorumlu olduğunuzdan, ödenen tazminatın yüzde 50 kusurunuza isabet eden 769 lira 50 kuruşun işlenmiş yasal faiziyle 7 gün içerisinde şirketimize ödemenizi, aksi halde sözkonusu miktarın faiz yargılama gideri ve avukatlık ücreti ile birlikte tahsili için yasal yollara başvurmak zorunda kalacağımızı bilgilerinize sunarız” denildi.
Beril öldü ne kusuru
ODTÜ’de bölüm birincisiyken hayata veda eden Meril’in ailesinin avukatı Ender Dağdeviren, ailenin sigorta şirketinin talebiyle daha büyük bir acıyı yaşadığını belirterek, şunları söyledi: “Burada önemli olan istenen paranın miktarı değil önemli olan insanlık. Ölen bir insandan zararları için para talep ediyorlar. Meril öldü, ama kusurlu! Böyle bir mantık olur mu? Bu ne insanlığa ne vicdana ne de hukuka sığar. Aile zaten büyük bir acı yaşıyor. En büyük acı da ölen kızlarının kusurlu ilan edilmesi.”
Hürriyet / ANKARA
Hiç yorum yok...