Öğrenciler 8-20 Temmuz tarihleri arasında 12 tercihten oluşan tek bir tercih listesi yapacak. Bu listeyle öğrenciler yedek ve asıl olarak yerleştirme işlemine girecekler. Öğrenciler ek yerleştirme döneminde yeni bir liste yapmayacaklar ve bu liste ile 4 kez yedek yerleştirme işlemi yapılabilecek. Bu durumda öğrencilerin tercih listelerini çok dikkatli yapmaları gerekiyor.
Uğur Dershaneleri Genel Müdür Yardımcısı Turgay Polat, öğrenci yerleştirme işlemlerinin nasıl yapılacağını şöyle anlattı:
- OYP’si 196 ve üstü olup tercihte bulunan tüm öğrenciler yerleştirmeye katılabilecek.
- Yerleştirme işlemi, ortaöğretime yerleştirme puanına (OYP) göre yapılır. Öğrencilerden tercih başvuruları alındıktan sonra puan üstünlüğü esasına dayalı olarak önceden belirlenmiş kontenjanlara göre yerleştirme yapılır. Ortaöğretime yerleştirme puanlarının eşit olması halinde 8. sınıf seviye belirleme sınavı (SBS) puanı, eşitliğin devamı halinde, 7. sınıf seviye belirleme sınavı (SBS) puanı, yine eşitliğin olması halinde 6. sınıf seviye belirleme sınavı (SBS) puanı yüksek olan öğrenciye öncelik verilir. Bunların da eşit olması halinde tercih önceliği dikkate alınır
İmam hatip okulunda artış
Uğur Dershanesi rehberlik uzmanları öğretmenleri, 2011 SBS’de puanların yükseldiğini, 430 ve üstünde puan alan aday sayısının arttığını, bu durumda okulların taban puanlarının 3-5 puan arası yükseleceğini söylediler. Uzmanlar, SBS sonuçlarını şöyle değerlendirdiler: “Genel olarak kontenjanlara bakıldığında 380 puanın altında Anadolu ve fen lisesi türünde okullara büyük kentlerde yerleşme zor görünmektedir. Sonuç olarak tercihlerde adayların genel başarı sıraları ile okulların son yerleşen öğrenci sıralamalarını karşılaştırarak yapmaları gerekmektedir. Adayların sıralamalarına göre 490 puan üstünde öğrenci alan okulları tercih ederken çok dikkatli olmaları gerekiyor. Sıralamalara bakıldığında 475 üstünde okulların taban puanları hemen hemen aynı kalırken, 450- 475 arasında taban puanların 5 puan yükseleceği görülüyor.
2011-SBS yerleştirme sonucunda okul sayısı ve kontenjanları önemli ölçüde artış gösterdi. Fen liseleri daha önceki yıllarda sadece il merkezlerine açılırken şimdi büyük ilçelere ve büyük illerde açılmaya devam etmektedir. Anadolu liseleri, MEB’in 2014 hedefi doğrultusunda 107 tane genel lisenin Anadolu lisesine dönüştürülmesiyle 1.491’e, kontenjanı ise 14 bin artarak 192.100’e yükseldi. Diğer okullarda da artışlar meydana geldi. en yüksek artış ise imam hatip liselerinde oldu. Okul sayısı %37, kontenjanı %26 arttı. Sonuçta 355 bin olan toplam kontenjan bu yıl 41 bin artışla 397 bine yükseltildi. Sınava 1.070 bin öğrenci girdiğini düşünürsek sınava giren her 3 öğrenciden birisi herhangi bir liseye, sınava giren her 5 öğrenciden birisi Anadolu, fen ve öğretmen lisesine yerleşebilecektir. ”
Figen ATALAY
Cumhuriyet - 08/07/2011
Hiç yorum yok...