İddia ediyorum ki; pek çok alanda dünya sıralamasında alt seviyelerdeki yerini koruyan Türkiye gereksiz uzun tatil uygulamaları ile dünyadaki birinciliğini asla bırakmak niyetinde değildir.
Gereğinden çok olan tatil yapılmasını ülkemin önemli ve acilen çözülmesi gereken bir sorunu olarak değerlendiriyorum. Ayrıca 2010 Türkiyesinde insanlarımızın daha çok tatile değil, daha çok çalışmaya ihtiyacı olduğuna inanıyorum.
Görüyoruz ki, artık insanlarımızın büyük bir kesimi çalışmayı düşünmemekte ve oturduğu yerden hiç emek harcamadan para kazanmayı istemektedir.
Tamamen tüketim ekonomisine endeksli 9 günlük bayram tatillerinin milli gelenekler ve milli karakterimizi değiştirdiği söyleyebiliriz. Bayramda akraba, dost ve komşularla kaynaşılması, büyüklerin ziyareti, yardımlaşma ve komşular arası dayanışma şeklindeki geleneksel davranışlar yavaş yavaş yok olmuştur. Sonunda bayram denilince bayram dayanışması değil, tatil ve evden uzaklaşmak akla gelmeğe başlamıştır.
Bugün deniz ve göl kıyılarımız, kıyılara bakan bütün tepelerimiz ile ormanlık bölgelerimiz; kibrit kutusu gibi birbiri üstüne binmiş sayısız tatil evi ile doldurulmuştur. Yazlık almak ve hatta mümkünse birkaç tane almak moda olmuştur.
Dr. Tahir Tamer KUMKALE
Hiç yorum yok...