Türkiye’nin İlk SP Okulu’nun Temel Atma Töreni 17.03.2005 tarihinde Milli Eğitim Bakanı Sayın Doç. Dr. Hüseyin ÇELİK'in de katılımlarıyla gerçekleşmiştir.
Ankara Çayyolu mahallesinde Serebral Palsili (Beyin Felçli) çocuklar için yapılması planlanan okulun ihalesi yapıldı. Binanın yapımı Milli Eğitim Vakfı tarafından üstlenildi. Yalnızca inşaat maliyeti yaklaşık 2.3 trilyon TL olarak tahmin ediliyor. Binanın iç donanımını da SP’Lİ ÇOCUKLAR DERNEĞİ karşılayacak. Bina tamamlandıktan sonra Milli Eğitim Bakanlığı’na devredilecek.
Ankara, Çayyolu’nda 14 bin metrekarelik alana 6 bin metrekare kapalı alanla inşa edilecek okul 600 öğrenci kapasiteli olacak.
Bu okul, beyin felçli çocukların eğitim ihtiyacını karşılayan, Türkiye’nin bu hizmeti verecek tek okulu olacak.
Merdivensiz olarak inşa edilecek ve çocuklar için fizyoterapi bölümünün de yer alacağı okulun karma eğitim vermesi planlanıyor.
Karma eğitimden kasıt, bu çocukların sağlıklı öğrencilerle birlikte eğitim görmeleridir. Çünkü bu çocukların büyük çoğunluğu zeka değil, fiziksel özürlüdür. Yani tutma, yürüme ya da konuşma faaliyetleri bozuktur. Zekaları diğer çocuklar gibi olanlar karma eğitim içinde kendilerini dışlanmış hissetmeden okuyacaklardır.
Eğitimde çoklu zeka sistemi temel alınacak, çocukların özel yetenekleri öne çıkarılmaya çalışılacaktır. Bu çocuklar arasında üstün zekalılar da bulunuyor.
Okulda kültür-sanat, resim, müzik seramik ve bilgisayar uygulamaları da öğretilecek.
Okul, engelli çocukların bir arada eğitim görmesine imkan sağlayacak biçimde modellenmiş, bütün donanım buna göre tasarlanmıştır. Uluslararası düzeyde profesyonel ekipler tarafından her aşamada danışmanlık hizmetinden yararlanılacaktır.
Bu çocukların özel spor aletleri ve alanlarına olan ihtiyaçları da karşılanacak, fiziksel gelişmeleri için dünya standartlarında bir spor kompleksi yapılması planlanıyor. (İç donanımı vakfa ait olmadığı için bu konuda dernek çalışma yapacak) Ekipmanların çoğu yurt dışından temin edilecek.
Çocukların bağımsız bireyler olarak hayata tutunabilmesinin temel şartı olan her türlü eğitim bu okulda verilecektir.
SEREBRAL PALSİ NEDİR?
Doğum öncesi, doğum sonrasında beynin bir bölümünün veya tümünün hasar görmesiyle ortaya çıkan kalıcı hareket veya zeka bozukluklarıdır. Hastalık ilerlemez, ancak ömür boyu sürer.Türkiye’de 1.5- 2 Milyon Serebral Palsili bulunduğu sanılmaktadır. Aileler bu çocukları sakladığı için sağlıklı bir sayım yapılamıyor. Doğumlarda Serebral Palsili çocuk oranı Avrupa Birliği ülkelerinde binde 4, Türkiye’de binde 8’dir.
Hiç yorum yok...