Ankara Sanat Tiyatrosu (AST), Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın henüz açıklamamasına karşın “Gezi Parkı eylemlerinde yer aldığı ve destek verdiği gerekçesiyle” devlet yardımından yoksun bırakacağı özel tiyatrolar listesinde bulunuyor. İzleyici ile buluşan “Dar Ayakkabıyla Yaşamak” adlı oyunun Gürcü yönetmeni Zurab Siharulidze, Türkiye’de “tiyatrolar üzerinden sürdürülen siyasi tartışmalara ve bu tartışmaların tiyatroya zarar vermesine” isyan ediyor. Siharulidze, “Herhangi bir tiyatroya destek çıkmamak, yardım yapmamak, o ülkedeki halka ihanettir. Bugün dünyanın çağ atlaması gerekirken ortaçağa doğru sürükleniyor. Karanlıklarda dünyaya kafa tutmak zordur ancak imkânsız da değildir” diyor.
AST, bu yıl 50. sanat yılını kutluyor. Başkentin en eski özel tiyatrosu konumunda bulunan AST, perdelerini yeni sezonda Duşan Kovaçeviç’in yazdığı “Dar Ayakkabıyla Yaşamak” adlı oyunla açtı. Oyun, “özelleştirme sonucu kapatılan bir ayakkabı fabrikasında uğradıkları haksızlıklara karşı çıkan işçileri” konu ediniyor. İşveren ve medyanın da işbirliğiyle işçilerin “haklı” direnişi, bir tür “ölüm oyununa” dönüşüyor.
Oyun bir yönüyle 78 gün boyunca başkentte “özelleştirmeye” direnen TEKEL işçilerinin verdiği mücadeleyi anımsatıyor. Gürcü yönetmen Zurab Siharulidze’nin yönettiği oyunda, eski AST oyuncularından bu yıl yeniden kadroya dahil olan Bülent Yıldıran’la birlikte, Ankara DT oyuncusu Fulya Koçak Yeşilkaya, Gizem Aldemir, Hakan Güven, Mustafa Bilgen, Nalan Güreş ve Yıldırım Şimşek rol alıyor.
Oyunun yönetmeni Siharulidze, 1990’lı yıllarda Türkiye’ye geldiğini ve pek çok tiyatro ile birlikte çalıştığını, Bilkent Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi’nde dersler verdiğini dile getirirken dünyadaki tüm tiyatroların “zor günlerden geçtiğine” dikkat çekiyor: “Bugün bütün dünyada sanata ve aydınlara karşı başka güçler ortaya çıktı. Bunlarla bir şekilde mücadele etmeliyiz. Her şey ne yazık ki daha kötüye gidiyor. Bireyleri, birey kavramını silmeye çalışıyorlar. Oysa birey olmazsa kimse mutlu da olamayacak, farkında değiller. Türkiye’de de sanat çok kötü durumda. Kısacası profesyonellere karşı amatörleri getiriyorlar. Amatörler çağında yaşıyoruz” diyor.
Siharulidze, her yıl Kültür ve Turizm Bakanlığı’nca özel tiyatrolara verilen “destek yardımları”nın bu yıl “tartışmalı” olmasına da tepkili: “Bugün dünya, çağ atlaması gerekirken ortaçağa doğru sürükleniyor. Karanlıklarda dünyaya kafa tutmak zordur ancak olanaksız da değildir. Herhangi bir tiyatroya, hangi tiyatro olursa olsun destek çıkmamak, yardım yapmamak da o ülkedeki halka ihanettir. Devlet bugün dünyanın her yerinde tiyatroları destekliyor.”
Selda Güneysu
Cumhuriyet
Hiç yorum yok...