Küçük Tiyatro'da düzenlenen basın toplantısıyla duyurulan ortak metne; Devlet Tiyatroları (DT), İstanbul Büyükşehir Belediye Şehir Tiyatroları, Eskişehir Büyükşehir Belediye Şehir Tiyatroları, Oyun Yazarları ve Çevirmenleri Derneği, Tiyatro Oyuncuları Meslek Birliği, Tiyatro ve Opera Çalışanları Vakfı, Kültür Sanat Sendikası, Tiyatro Eleştirmenleri Birliği, PEN Yazarlar Birliği imza koydu.
Tiyatro oyuncusu ve TOBAV temsilcisi Meltem Keskin'in okuduğu ortak metinde, tiyatroya olduğu kadar seyircilere, tiyatro okullarına da daha büyük bir dinamizm geleceğine, seçilecek çağdaş bir temanın repertuvarlara, yazarlara, yönetmenlere ve oyunculara kılavuzluk edeceğine olan inançtan ötürü bu yıldan başlayarak her yıl ortak bir temanın belirleneceği vurgulanarak, böyle bir girişimin, tiyatro kurumları ve sivil toplum kuruluşları arasındaki iletişimi ve dayanışmayı destekleyeceği, tiyatronun eleştirel-sorgulayıcı gücünü artıracağı ve çağının sözcüsü olma yolunda daha da güçlendireceği belirtildi.
''Bu bakış ve anlayıştan hareketle 2011-2012 tiyatro sezonunun temasını demokrasi olarak seçtiğimizi ilan ediyoruz'' denilen ortak metinde, şu ifadeler yer aldı:
''Bu temayı demokrasi kültürünün ruhuna uygun olarak, demokratik bir biçimde, uzlaşı ile belirledik. Bu tutumumuzu önümüzdeki yıllarda da sürdürme kararlılığındayız.
Demokratikleşme çabası içindeki ülkemizde ve demokrasi mücadelesinin sürdürüldüğü bölgemizde, ilk temanın 'demokrasi' olarak seçilmiş olması, doğal olduğu kadar gereklidir de. Tarih boyunca antidemokratik tutuma, baskılara, bağnazlıklara karşı daima özgür ve demokratik hayatı savunagelen tiyatronun bu sürece kayıtsız kalamayacağı açıktır.
Tiyatro repertuvarlarının belirlenmekte olduğu şu günlerde, bütün tiyatrolarımıza, repertuvarlarına demokrasi temasını kılavuz yapmaya, seçecekleri oyunlarda demokratik tutumu öne çıkarmaya, oyun yazarlarımıza yazdıkları oyunlarda bu bakışı egemen kılmaya, seyircilerimize demokrasi kültürünün içselleştirildiği oyunları daha çok alkışlamaya ve bu y-önlü oyunları seçerek sürece katkıda bulunmaya davet ediyoruz.''
Sorular
Ortak metne imza atan kurumların temsilcileri, daha sonra gazetecilerin sorularını yanıtladı. Bir gazetecinin, ''Birliktelik vurgusu mu yapmak istediniz?'' sorusunu yanıtlayan OYÇED'i temsilen toplantıya katılan Başkan Prof. Dr. Hasan Erkek, daha önceki yıllarda da çeşitli tiyatro kurumlarının kendi içinde tema belirlediğini söyledi.
Demokrasi için ciddi mücadelelerin verildiği bir dönemden geçildiğini vurgulayan Prof. Dr. Erkek, bu nedenle bu yönde bir irade koyma kararı aldıklarını ifade etti. Erkek, ''Bu ortak metni bir ön toplantı ya da bir çağrı olarak düşünmek gerekir'' dedi.
Sadece repertuvarla değil, seyircilerle iç içe olunacak etkinliklerle yıl içinde de demokrasi temasını derinleştirmeye çalışacaklarına işaret eden Hasan Erkek, ''Demokrasi kültürü ve tiyatro kültürü'' adlı bir panel de yapacaklarını belirtti.
PEN Yazarlar Birliği olarak laiklik olmadan demokrasinin de olamayacağına inandıklarını dile getiren PEN Türkiye Merkezi Başkanı Tarık Günersel de ''Türkiye ne yeterince laik ne de yeterince demokratik. Korkmak, küsmek, şikayet etmek bizim alanlarımız dışında. Biz daima mücadele etmekle görevliyiz'' diye konuştu.
Cumhuriyet
Hiç yorum yok...