Haberler


Tanık: “Yoksulluğu Önlemenin Değil, Siyasi Ranta Dönüştürmenin Peşindeler”
  • Yorumlar: 0
  • 08 Kasım 2010 00:00
  • Haber kategori: Çayyolu
  • Ekleyen:
  • Ziyaretler: 1909
  • Son Güncelleme: -/-
  • (Güncel Beğeni 0.0/5 Yıldızlar) Toplam Oylar: 0

Tanık: “Yoksulluğu Önlemenin Değil, Siyasi Ranta Dönüştürmenin Peşindeler”

0 0

Çankaya Belediyesi, kentsel üretim ve istihdamı artıracak yeni bir yerel yönetim modelinin ilkesel çerçevesini oluşturmak ve uygulamaya başlamak için harekete geçti.

Oluşturulan Çankaya İş ve İstihdam Merkezi’nin çalışmalarını yönlendirecek İş ve İstihdam Danışma Kurulu geniş bir katılımla ikinci toplantısını gerçekleştirdi.

Toplantıda işsizliğin adeta bir kimlik haline geldiğine dikkat çeken Çankaya Belediye Başkanı Bülent Tanık, yoksulluğu istismar eden yerel yönetimleri de ağır bir dille eleştirdi.

Çankaya Belediyesi tarafından oluşturulan Çankaya İş ve İstihdam Merkezi’nin çalışmaları kapsamında, İş ve İstihdam Danışma Kurulu’nun ikinci toplantısı yapıldı.

Çankaya Belediye Başkanı Bülent Tanık ve İŞKUR, KOSGEB, TOBB, TOBB Genç Girişimciler Kurulu, TOBB Kadın Girişimciler Kurulu,  ATO, ASO, Türkiye Teknoloji Geliştirme Vakfı, TTB, TİSK, TÜRK-İŞ, DİSK, TESK, OSİAD, AGSD, İç Anadolu Belediyeler Birliği, TEPAV temsilcilerinin yanı sıra Ankara’daki üniversitelerden çok sayıda akademisyenin katılımıyla gerçekleştirilen toplantıda, bölgesel yatırım ve iş analizlerinin önemine değinilerek; çalışmaların verilere ve bir üretim ve istihdam stratejisine dayalı olarak yapılması gerektiği vurgulandı.

Oturuma başkanlık yapan Çankaya Belediye Başkanı Bülent Tanık, küreselleşen dünyada istihdam sorununun daha da önem kazandığına ve bunun yalnızca genel bir ekonomik sorun değil, kentlerin geleceğiyle de ilgili bir sorun olduğuna dikkat çekerek, “Kentler, yapılardan ziyade birer toplum olarak görülmelidir. Toplumsal yapının dağıldığı bir kentte en iyi kentsel mekanları da oluştursanız, eğer o yapıları kullanacak insanların maddi ve kültürel anlamda yaşam kaliteleri yükseltilemiyorsa, çok fazla anlam ifade etmez. Bugünkü gibi işsizliğin arızi bir durum olmaktan çıkıp adeta bir kimlik haline geldiği kentsel ortamda, bir süre sonra o mekanlar da deformasyona uğrar” dedi.

Yürüttükleri çalışmalarda amaçlarının İŞKUR’a alternatif yaratmak olmadığını, iş ve istihdam yaratmak konusundaki tüm kurumsal çalışma, araştırma ve desteklerden yararlanmak istediklerini, sürdürülen çalışmaları yinelemede bir yarar olmadığının farkında olarak, iş ve istihdamın geliştirilmesi konusuna kentleşme açısından baktıklarını ifade eden Tanık,  “Bir kenti gelişkin kılacak en temel olgu, üreten ve ürettiği işten maddi ve manevi olarak mutluluk duyan insanların varlığıdır. Tersi durumda da kentsel çöküş başlar. Ankara’daki durum da bugün ne yazık ki böyledir. Yalnızca bize gelen iş talebi 10 bin civarındadır. Durum bu kadar vahim” şeklinde konuştu.

“Küreselleşmenin sonuçlarından biri de kamusal sorumluluk kavramından azade şirketleşmiş bir hizmet belediyeciliğidir” diyen Tanık,  ”Bugün hakim olan anlayış ne yazık ki yoksulluğu önlemenin değil, bundan siyasi rant devşirmenin peşindedir. Bizim temel amacımız yeni kentsel iş ve istihdam modelleri konusunda iyi düşünülmüş, bütünlüklü ve iç tutarlılığa sahip bir model oluşturmaktır.  Bir yandan bu süreç devam ederken ivedi adımları saptayarak ilk projeleri de hayata geçireceğiz” diye konuştu.

Katılımcıların kendilerini tanıtarak görüşlerini açıkladıkları ilk oturumda “Pilot organik tarım çiftliği”, “Mobilya ve konfeksiyon tasarım atölyeleri”, “İzleme komisyonları”, “Geri dönüşüm projeleri”, “Ortak raylı sistem projeleri”, “Nitelikli personel yetiştirme atölyeleri”, “Kentsel iş koridorları oluşturulması”, “Girişimciliğin Desteklenmesi” gibi bir dizi öneri dile getirildi.

İlk oturumun ardından temel ilkesel yaklaşımları ayrıntılandırmak ve uygulanabilir projelere dönüştürmek amacıyla oluşturulan “Kırsal İstihdam Kurulu”, “Mesleki Eğitim Kurulu”, “Teknokent Kurulu”, “Girişimcilik Kurulu” ve “Bilgi-Tasarım-Destek Kurulu”  ayrı ayrı toplandı.

Çankaya İş ve İstihdam Merkezi’nin ikinci toplantısı, kurul çalışmalarının tamamlanmasının ardından yapılan sonuçları toparlamaya yönelik oturumla sona erdi.

Paylaş
  • Twitter
  • del.icio.us
  • Digg
  • Facebook
  • Technorati
  • Reddit
  • Yahoo Buzz
  • StumbleUpon

Hiç yorum yok...

Bilgi! Maalesef sadece kayıtlı ve giriş yapmış kullanıcılar yorum gönderebilir. Giriş yapın veya Kayıt olun.