Ankara’da Büyükşehir Belediyesi’nin eline yüzüne bulaştırdığı metro projesinin Ulaştırma Bakanlığı tarafından üstlenilmesinden sonra, önceliğin hangi hatta verileceğine ilişkin tartışmalar kısa süre önce gündemin ilk sırası oturdu ve oturduğu gibi de aşağı indi..
Karar açıklandı..:
‘Önce Keçiören..’
O günlerde bu konuyu, özellikle ele almadım..
Çünkü ‘kent bilinci’ denilen evrensel kavramın, bizim kentimizde sağıyla soluyla, aydınıyla sofusuyla nasıl algıladığını görmek istedim..
Tam da tahmin ettiğim gibi bir tablo çıktı karşıma, bugün o tabloya ben de bir iki not düşmek istedim..
İki güzergahı karşılaştırmak gerekiyor..
Çayyolu hattı Yenimahalle ve Çankaya ilçelerinde bulunuyor. Yani AK Parti’ye oy vermemiş orta gelirli ve üzeri insanların bölgesi..
‘Şimdilik’ dört üniversite bulunuyor..
İmar planlarında Eskişehir Yolu üzerinde ‘hiç temeli atılmamış’ olanlarla birlikte tam 27 tane alışveriş merkezi var.. (Ankara geneli değil, sadece Eskişehir Yolu)
Eskişehir Yolu üzerinde yükselen binaların hepsi ‘devlet binaları’..
Devlet, binlerce memurunu (yüzlerce servis aracıyla birlikte) o artere taşımaya hazırlanıyor..
Büyükşehir Belediyesi’nin Ankara Ticaret Odası’na inat Konya Yolu kavşağında yaptığı ‘sefil’ kongre merkezi demir kafes, Eskişehir Yolu’nu daha ilk metrelerinde boğmuş, öldürmüş..
Kızılay’da ve Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’nın önünde iki ayrı metro inşaatı yıllardır kentin kalbine ‘tümor’ gibi yapışmış..
Keçiören, Ak Parti’nin kalesi niteliğinde bir ilçe..
Üniversite yok..
Devlet kurumları bulunmuyor..
Büyükşehir Belediyesi, kongre merkezi yapmak için her hangi bir caddenin ortasına binlerce ton demiri de yığmamış..
Başbakan bu ilçede oturuyor..
Keşke Ulaştırma Bakanlığı, kent planlaması açısından Keçiören’e verdiği önceliği teknik detaylarıyla açıklayıp kamuoyu vicdanını rahatlatabilseydi..
Bir tarafta Ak Parti’ye neredeyse hiç oy vermeyen CHP’li seçmenler, hükümetin bakanlarına yumurta atan öğrencileri okuduğu üniversiteler, diğer tarafta Başbakan’ın oturduğu mahalle ve Ak Parti’ye sadık seçmenler..
Devletin Keçiören ile Çayyolu metrosunu eş zamanlı olarak yürütecek gücü elbette var..
Ama ne yazık ki önümüzde seçim var..
Yenimahalle Belediye Başkanı Fethi Yaşar kararın açıklandığı günlerde, “Hangi nedenle Çayyolu’nu üçüncü sıraya attıklarını halkın takdirine bırakıyorum” açıklamasını yaptı..
Bana göre görevi halkın takdirine bırakmak yerine, halkla el ele verip yasal yolları ve demokratik hakları kullanarak mücadele etmekti..
Beceremedi..
Levent SEĞMEN
Hürriyet/ANKARA
Hiç yorum yok...