CHP Grup Başkanvekili Emine Ülker Tarhan ve İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu’nun imzasıyla hazırlanan ve Sivas davası sanıklarının zamanaşımından yararlanmamasını düzenleyen yasa önerisi komisyonlarda ve genel kurulda yaklaşık 2.5 aydır görüştürülemeyince, CHP; genel kurulda “doğrudan gündeme alınması”nı önerdi.
Yasa önerisinin doğrudan gündeme alınması önerisiyle ilgili söz alan Grup Başkanvekili Emine Ülker Tarhan, birçok Avrupa ülkesinde işkence kötü muamele ve Sivas katliamı gibi suçların “insanlık suçu” olarak görüldüğü için zamanaşımına girmediğine işaret etti. Türkiye’de de bunun örneğinin 12 Eylül darbesi sonrasında işkence ve kötü muamele mağduruyla ilgili bir davada yaşandığını ifade eden Tarhan, mahkemenin “işkence ve kötü muamele suçlarının” zamanaşımına uğramayacağına hükmettiğini ifade etti. Türkiye’nin hukuk sisteminin AB hukukuyla “uyumlu” olduğunu belirten Tarhan, “Ama asıl insanlık vicdanıyla uyumlu. Toplum hafızasında yer eden, onulmaz yaralar açan öyle suçlar vardır ki, örneğin, ensest gibi, bu suçlarda mağdurlar, olayın failleriyle ancak yetişkin olunca mücadele gücü buluyor. Ama heyhat zamanaşımına uğramış oluyor” dedi. Pozantı cezaevindeki çocukların durumuna da dikkat çeken Tarhan, “Peki bu çocuklara yapılanların zamanaşımı ile örtülmeyeceklerinin garantisi var mı?” sorusunu yöneltti. Kültür Bakanı Ertuğrul Günay’ın, Sivas katliamı davasının sanıklarının zamanaşımına uğrayacağından yakındığına da dikkat çeken Tarhan sözlerini şöyle sürdürdü:
“Kültür Bakanı, ‘geç gelen adalet adalet değildir, adalet yavaş işliyor’ diyor. Ben sayısını unuttum, kaçıncı yargı reformunu yapıyorsunuz, maden bu kadaryakınıyorsunuz, neden zamanaşımını kaldırmıyorsunuz. Bu zamanışımının süresi 20 yıl değil mi? Bu sürenin yarısı AKP’nin devri iktidarında geçmedi mi? Hizbullah canileri hokus pokusla yok edilirken nerelerdeydiniz? Hizbullahçılar kaçırılamayacak diye şeref sözü veren sizler değil miydiniz?”
Tarhan’ın konuşmasının ardından, yasa önerisinin doğrudan TBMM Genel Kurul gündemine alınması AKP oylarıyla reddedildi.
Çiçek: Komisyon gündeminde
TBMM Başkanı Cemil Çiçek ise CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun, Sivas sanıklarının zamanaşımına uğramaması için verdikleri yasa önerisinin Meclis Başkanlığı tarafından işleme konulmadığı açıklamaları üzerine yazılı açıklama yaptı. CHP’nin yasa önerisinin 20 aralık 2011 itibariyle esas komisyon olan Adalet Komisyonu’na ve tali komisyon olarak İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu’na sevkedildiğini belirten Çiçek, “Dolayısıyla şu an bu kanun teklifi ilgili komisyonların gündemindedir” açıklaması yaptı.
Cumhuriyet
Hiç yorum yok...