Ankara'nın yarım kalan metroları yılların tartışma konusu. Yapıldı, yapılacak yapılamayacak derken neredeyse 10 yılı devirmiş üç hat Ankaralının bir numaralı gündem konusu.
Geçtiğimiz yıl Büyükşehir Belediyesi’nin Ulaştırma Bakanlığı’na devrettiği bitirilemeyen üç hattın (Keçiören, Çayyolu ve Sincan) inşaatlarının halen başlamaması tüm kesimlerde rahatsızlık yaratıyordu.
Hem Ulaştırma Bakanlığı hem de Büyükşehir Belediyesi haliyle bir çok eleştirinin odağında yer alıyordu. Neyse ki somut sonuçlar elde edilmeye başlandı. Bilindiği gibi metroların mekanik ihaleleri yapılmıştı. Yaklaşık 10 yıldır yarım kalan inşaatlarla ilgili firmaların teklifleri de önceki gün alındı.
TEKLİFLER VERİLDİ
Batıkent-Sincan hattıyla ilgili muhammen bedel 170.2 milyon TL olarak belirlenirken, en düşük teklif 110. 6 milyon TL ile Comsa-Açılım ortaklığından, ikinci teklif 139.5 milyon TL ile Gülermak-Kolin Ortaklığı’ndan, üçüncü teklif de Öztaş - Laronni Ortaklığından geldi Çayyolu-Kızılay hattıyla ilgili muhammen bedel 198.5 milyon TL olarak belirlenirken, en düşük teklif 131.9 milyon TL ile Comsa-Açılım ortaklığından gelirken, ikinci teklif 138 milyon TL ile Romberg-YSE-Ermit ortaklığı, üçüncü teklif de 144.7 milyon TL ile Öztaş-Laronni ortaklığından geldi.
Tandoğan -Keçiören hattında ise muhammen bedel 294.9 milyon TL olarak belirlendi. En düşük teklif 274.6 milyon TL ile Gülermak-Kolin ortaklığından gelirken, 278.5 milyon TL ile Imprasa-Gürsan-Özdoğanlar ortaklığı ikinci, 292.9 milyon TL ile Makyol-Kalyon ortaklığı üçüncü sırada yer aldı.
İlk üç sıradaki teklifler böyle. Bakanlık değerlendirdikten yaklaşık bir hafta sonra kararını verecek ve Ankara’nın yıllardır beklediği metroları hangi firmaların yapacağı belli olacak.
En merak edilen konu olan metroların ne zaman bitirileceğine gelince.Önceliğin hangi hatta verileceği konusu günlerce tartışılmıştı.İhale şartnamesine göre Sincan ve Çayyolu metrolarının bitirilme üst sınırı 720 gün. Keçiören’de ise süre biraz daha uzun. Mesafe açısından kısa olsa da inşaat açısından Sincan ve Çayyolu’nun çok gerisinde olan Keçiören için verilen süre 830 gün. Bundan sonra bir sorun çıkmaz ve süreç seyrinde devam ederse inşaatlar en geç Ocak sonunda başlayacak.
Verilen üst sınıra göre 2014’teki yerel seçimlere Sincan ve Çayyolu yetişecek. Keçiören’in de yetiriştirilmesi Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım’ın ihalenin hemen ardından kazanan firmayı Keçiören’in de bitirilmesi konusunda uyaracağı kulağıma gelen fısıltılar arasında.
Haydi hayırlısı...
Yanlışın itirafı
MİLLİ Kütüphane’nin hemen arkasındaki Gökkuşağı Rekreasyon Alanı’nıyla ilgili son düzenlemeyi ilk kez Başkent Fısltıları’nda okumuştunuz. Çeşitli kamu kuruluşlarının satış merkezine dönüştürülen alanda ilk olarak Halk Ekmek Fabrikası yerini almıştı. Henüz tam randımanlı olmasa da dünyanın belki de ilk “refüj içi rekreasyon alanında” bir hareketlenme oldu, belki diğer kurumların da gelmesiyle kent içindeki atıl bir yapıya işlev kazandırılabilecek. Beş yıl önce Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün de katıldığı görkemli bir açılıştan hemen sonra ticari işletmeler bir bir terk etmişti Gökkuşağı’nı. Proje aşamasından, son haline kadar Büyükşehir Belediyesi’nin en çok eleştirilen projelerinden biri olmuştu. Büyükşehir Belediye Meclisi’nde önceki gün alınan bir karar aslında “yanlışın itirafı” şeklindeydi.
2005 yılında “ticari alan, iş yeri küçük mağaza, kafe, büfe” amaçlı bir planlamayla yapılan Gökkuşağı, 2010 yılındaki imar tadilatıyla kültür ve sanat etkinlikleri için kullanıma açıldı. Son olarak önceki gün yapılan kısmı imar tadilatıyla da, “kültürel altyapı alanları, park ve rekrasyon alanına” dönüştürüldü. Plan notlarına da “kamu alanı dışında özel mülkiyete verilemez” ibaresi eklendi. Özetle önce ticari alan, sonra etkinlik alanı en sonunda da kamu kurumlarının satış yapabileceği bir alana çevrildi, Gökkuşağı Rekreasyon Alanı.
Gökkuşağı’nda yapılan son değişiklik ve plan notunu desteklememek elde değil. İşlev kazandırmak için gösterilen çabayı da takdir etmek gerekir.
Deniz GÜREL
Hürriyet - Ankara
Hiç yorum yok...