Yerel seçimleri 5 ay öne çekmek için anayasa değişikliği yapmakta anlaşan AKP ile MHP’nin 5 aylık süreleri için belediye başkanlarına özlük hakları ve maaş düzenlemesi için hazırlık yapmalarının altından “yargıya giderlerse” kaygısı çıktı. AKP ve MHP, seçimlerin öne çekilmesiyle, görevleri 5 ay önce sona ereceği için isyan eden belediye başkanlarının yargıya giderek anayasa değişikliğini iptal ettirmelerini, özlük haklar ve maaşları için düzenleme yaparak önlemeye çalışacak.
Başbakan Tayyip Erdoğan, MHP’nin yerel seçimin öne çekilmesine verdiği destekle rahatladığını AKP’li milletvekillerine, “MHP destek vereceğini açıkladı. MHP ile birlikte bizim yerel seçimleri öne çekecek anayasa değişikliğini Meclis’ten geçirmek için sayımız yetiyor” diye ifade etmişti. CHP ise 3 Kasım tarihini önermiş, ancak bu kabul edilmemesine karşın değişiklik önerisine imza atmayacağını ancak seçimlerin öne çekilmesine karşı oy kullanmayacağını açıklamıştı. CHP’nin bu tavrı, AKP’de “anayasa değişikliğinin iptali için Anayasa Mahkemesi’ne gitmeyeceğinin” mesajı olarak algılanmıştı.
Ancak 29 Mart 2014’te yapılacak yerel seçimlerin 5 ay öne çekilerek 27 Ekim 2013’te yapılması konusunda anlaşan AKP ile MHP ortaklığının karşısına yine de yargı sıkıntısı çıktı. Çok sayıda belediye başkanı, bir daha aday gösterilememe riski nedeniyle anayasa gereği 5 yıl olan görev süresinin 5 ay kısaltılmasına tepki gösterdi.
Tepki MHP’li başkanlardan
En büyük tepki de AKP ile anlaşarak seçimlerin öne alınmasına destek veren MHP’li başkanlardan geldi. MHP’li belediye başkanları ve küçük belediyelerin de AKP’li başkanları, tepkilerini parti yönetimlerine de iletti.
Belediye başkanlarının 5 ay önce görevlerinin sona ermesine karşı gösterdikleri tepkiler, AKP ve MHP’de, başkanların değişikliğe karşı yargıya gidebilecekleri kaygısına neden oldu. AKP ile MHP, Meclis’in açılmasının ardından ekim ayı sonuna kadar anayasa değişikliğini gerçekleştirerek, yerel seçim tarihini öne çekmeyi planlıyor. Bu durumda seçime kadar bir yıllık bir süre kalacak. Bu sürenin, belediye başkanlarının “anayasa gereği 5 yıl olan görevlerinin Meclis kararıyla 5 ay kısaltıldığı” gerekçesiyle yargıya iptal davası açıp sonuç almaları için yeterli olacağı değerlendirmesi yapılıyor.
Belediye başkanlarının yerel seçimlerin öne çekilmesine ilişkin anayasa değişikliğinin iptali istemini mahkemeler aracılığıyla Anayasa Mahkemesi’ne taşıyabilecekleri ifade ediliyor. Özellikle MHP’li belediye başkanlarının bu yola başvurmamaları için MHP, anayasa değişikliğiyle birlikte belediye başkanlarının 5 aylık maaşlarıyla özlük haklarını almaları için yasal düzenleme hazırlığına başladı. AKP de MHP’nin hazırlayacağı maaş ve özlük hak düzenlemesine sıcak bakıyor.
Erdem Gül/Cumhuriyet
Hiç yorum yok...