8 Mart Dünya Kadınlar günü nedeniyle Metro Sanat Galerisi’nde düzenlenen “Dünyaya ve Türkiye’ye Yön Veren Kadınlar Fotoğraf Sergisi”nde farklı alanlarda isim yapmış ve ilk olmuş pek çok kadın yer alıyor. Ancak 8 Mart’ın kadınlara adanması öneresini ilk ortaya koyan ve Dünya Kadınlar Günü’nün mimarı olarak kabul edilen Clara Zetkin’e ve Türk tıbbında, özellikle cüzzam hastalığıyla mücadelede büyük çabalar göstermiş Türkan Saylan’a sergide yer verilmemesi dikkat çekti. Sergide, Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucu Cumhurbaşkanı Mustafa Kemal Atatürk’ün annesi Zübeyde Hanım’ın da bulunmadığı gözden kaçmadı.
Anakent Belediyesi’nin sıklıkla sergi açtığı Metro Sanat Galerisi’nde bu hafta 8 Mart Dünya Kadınlar Günü dolayısıyla “Dünyaya ve Türkiye’ye Yön Veren Kadınlar Fotoğraf Sergisi” düzenliyor. Sergide portre fotoğraflarıyla birlikte sergilenen kadınların çoğu, dünyada ve Türkiye’de farklı alanlarda başarı kazanmış ya da ilk olmuş kişiler. Aralarında ilk Türk kadın pilot Sabiha Gökçen, ilk Türk kadın kaymakam Özlem Bozkurt, ilk Türk kadın siyasetçi Halide Edip Adıvar, ilk Türk kadın avukat Süreyya Ağaoğlu, ilk Türk kadın opera sanatçısı Semiha Berksoy gibi pek çok isim bulunuyor. Sergide ilklerin kadınlarıyla birlikte belli başarılara imza atmış kadınlar da dikkat çekiyor. Tiyatrocu Yıldız Kenter, piyanist İdil Biret, sanatçı Sezen Aksu, Sertab Erener, Prenses Diana. Margaret Thatcher ise bu kategorideki kadınlardan yalnızca birkaçı.
Unutulan isimlere yazılı protesto
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin’in “Türk kadın siyasetçi”, yazar Elif Şafak’ın ise “Türk yazar” olarak yer bulduğu sergide, Cüzzamla Savaş Derneği ve Vakfı’nın kurucusu, Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği Genel Başkanı Türkan Saylan’a yer verilmemesi dikkat çekti. Bu eksikliği fark eden yurttaşlardan birinin panoya, “Hocanın yeri listenin başında olmalıydı. Nasıl unutulabilir cüzzam hastalığıyla savaş veren bu bilim insanı, bu değerli Türk kadını” yazması eksikliğin hissedildiğini ortaya koydu. Sergide Atatürk’ün annesi Zübeyde Hanım’a yer verilmemesi dikkat çekti.
Sergide, Dünya Kadınlar Günü’nün mimarı kabul edilen Clara Zetkin’in fotoğrafı da yer almıyor. Kopenhag’da 1910 yılında gerçekleşen Uluslararası Ssosyalist Kadınlar Konferansı’nda Zetkin, 8 Mart 1857’de yaşamını yitiren kadın işçiler anısına bu tarihin Dünya Kadınlar Günü olarak kutlanmasının önermiş ve öneri oy birliğiyle kabul edilmişti. UNESCO ise 1977 yılında 8 Mart’ı Dünya Kadınlar Günü olarak açıklamıştı.
İKLİM ÖNGEL
Cumhuriyet
Hiç yorum yok...