Haberler


Saltoğlu Bulvarı’ndaki çatlaklar tedirgin etti...
  • Yorumlar: 0
  • 19 Ağustos 2007 13:00
  • Haber kategori: Çayyolu
  • Ekleyen:
  • Ziyaretler: 2129
  • Son Güncelleme: -/-
  • (Güncel Beğeni 0.0/5 Yıldızlar) Toplam Oylar: 0

Saltoğlu Bulvarı’ndaki çatlaklar tedirgin etti...

0 0

Siyasi parti genel başkanları, bakanlar ve milletvekillerinin sitesi olarak bilinen Angora Sitesi’nin önünden geçen Saltoğlu Caddesi’ndeki kırılma ve çatlakların, büyük tehlike yarattığı iddia edildi.

Çok sayıda ünlü siyasetçi, bürokrat ve iş adamının oturduğu Angora Sitesi’nin, heyelan nedeniyle kayma tehdidi altında olduğu öne sürüldü. ODTÜ Öğretim Üyesi Prof. Dr. Vedat Doyuran, "Bu konuda gecikilen her gün sadece bulvarı değil, daha da önemlisi, ön sıradaki villalar için de çok büyük tehdit oluşturacaktır" dedi.

Angora Sitesi’nin önünden geçen S. Saltoğlu Bulvarı üzerinde meydana gelen deformasyon ve çöküntüler endişe yarattı. Yoldaki çökmeyi ilk defa, Çayyolu Platformu yayınladığı bülten aracılığıyla semt sakinlerine duyurdu. Haberin ardından çeşitli üniversitelerle temasa geçen Çayyolu Platformu’na ilk yanıt ODTÜ Jeoloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Vedat Doyuran’dan geldi. Platform yöneticileri ile bölgeyi gezen Doyuran, şu açıklamayı yaptı:

ÇÖKME HER GÜN ARTIYOR
Saltoğlu Bulvarı’nı kullanan Çayyolu sakinleri, yolun Migros önündeki kesiminde meydana gelen çökmelerin ve kabarmaların her gün biraz daha artmakta olduğunu farkeder. Migros araç park sahasının orta ve batı kısımlarında çok ciddi zemin kabarmaları ve yol kenarındaki beton perde duvarda deformasyonlar oluşmaktadır. Aynı şekilde gerek bölünmüş yol ve gerekse beton kaldırımlar ve yolun Angora evleri tarafında Belediye tarafından inşa edilen taş duvar da bu deformasyonlardan nasibini fazlasıyla almaktadır.

Peki, bu deformasyonlar nasıl oluştu? Migros araç park yerinden karşıya, Angora villalarına doğru baktığınızda bu villalar önünde metrelerce küp hafriyat malzemesi yığıldığını göreceksiniz. Eğer ön sıradaki villalara kadar gidecek olursanız bu villaların hemen önünde tipik heyelan belirtisi olan tansiyon (gerilme) çatlaklarının oluştuğunu ve bunların giderek genişlediğini görürsünüz.

KAYMA DAİRESİ DERİNDE
Bu kısım heyelanın taç kısmını oluşturmaktadır. Mevcut yamaç (şev) üzerine dökülen hafriyat malzemesi bu kısımda zemin yükünü artırarak yamacın doğal dengesini bozmuş ve heyelana neden olmuştur. Bu hareketin hem bulvarı ve hem de karşı taraftaki Migros araç park yerinde deformasyonlara neden olması heyelan kayma dairesinin derinden geçtiğine işaret etmektedir. Bir kere hareket eden bu zeminde hafriyat yığınının başka yerlere taşınması bile soruna çözüm getirmeyecektir. Burada sondajlı etütler yapılmalı, kayma dairesinin konumu çok iyi belirlenmeli ve önlemler bu bilgiler çerçevesinde projelendirilmelidir. Bu konuda gecikilen her gün sadece bulvarı değil, daha da önemlisi, ön sıradaki villalar için de çok büyük tehdit oluşturacaktır.

İLKEL HAFRİYAT TEKNİĞİ

Çayyolu bölgesindeki hafriyat tekniğini de eleştiren Prof. Dr. Vedat Doyuran, şunları söyledi:

"Hiç bir şekilde modern şehircilik anlayışı ile bağdaşmayan, hele hele 21.ci yüzyılda ve yepyeni bir yerleşim bölgesinin gelişmekte olduğu başkent Ankara’nın sözüm ona en prestijli semti Çayyolu’nda uygulanan hafriyat tekniği tam anlamı ile bir sorumsuzluk örneğidir. Bu uygulama sadece Çayyolu’nu çirkinleştirmekle kalmıyor aynı zamanda tehdit de ediyor. Nereye bakarsanız bakın, karşınıza devasa hafriyat yığınları çıkacaktır. Buralarda her geçen gün daha da büyüyen hafriyat yığınları ile karşılaşıyorsunuz. İnşaat sahasının hemen önündeki yamaçlara ve vadilere gelişi güzel dökülen temel hafriyat malzemeleri acaba Yenimahalle Belediyesinin bilgisi dahilinde midir? Bununla da yetinilmeyip sırf biraz daha yeşil alan kazanmak uğruna başka yerlerden ithal yolu ile taşınan hafriyat malzemelerine ne demeli?

Yerleşim bölgelerinde gelişi güzel depolanan hafriyat malzemeleri görsel kirlilik yanı sıra gözardı edilemeyecek boyutlarda mühendislik sorunları yaratmaktadır .

Birincisi, her yığın potansiyel heyelan tehdidi oluşturmaktadır. Sadece heyelan değil, yağışlı dönemlerde çok ciddi sorunlara neden olabilecek çamur ve moloz akmalarına da yol açabilecektir. İkincisi, yamaçlara yığılan hafriyat malzemesi zemin yükünü artırmakta, bu ise denge haldeki yamaçların stabilitesini (denge durumunu) bozmaktadır. Sadece bozmakla kalmayıp kayan kütle hem önünde (topuk kısmında), hem ana heyelan kütlesi içinde ve hem de taç kısmı ve gerisinde ciddi deformasyonlara neden olacaktır. Üçüncü olarak, vadilere dökülen hafriyat malzemeleri doğal drenaj sistemini olumsuz yönde etkileyerek bu malzemelerin zamanla çamur akıntıları şeklinde gelişi güzel yayılmalarına ya da bunların gerisinde göllenmelere neden olacaktır.

Hürriyet Ankara

Paylaş
  • Twitter
  • del.icio.us
  • Digg
  • Facebook
  • Technorati
  • Reddit
  • Yahoo Buzz
  • StumbleUpon

Hiç yorum yok...

Bilgi! Maalesef sadece kayıtlı ve giriş yapmış kullanıcılar yorum gönderebilir. Giriş yapın veya Kayıt olun.