Bu yarılyıl tatilinde çocuklar ve gençler, sanat yönlerini bilgisayarla keşfedip, bilgisayarda sanat yapacaklar, bilgisayar oyunu geliştirecekler ve bilgisayarla sanat eserleri yaratacaklar.
Son yıllarda izlediğimiz bir çok sinema filminde, televizyonlardaki reklamlarda, ziyaret ettiğimiz bazı modern sanat sergilerinde, bilgisayar oyunlarında ve internetteki bir çok sitedeki içerikte sayısal sanatların önemli etkisi bulunuyor. Hatta, Toy Story (Oyuncak Hikayesi), A Bug’s Life (Bir Böceğin Yaşamı), AntZ (Karınca Z), Shrek gibi sadece bilgisayarda üretilen filmler on yılı aşkın süredir sinema salonlarında gösterime giriyor. Üstelik bu filmlerden bazıları değişik dallarda Oscar ödülü bile almışlar. Bu tür sanatsal eserleri üretmek için bazı özel bilgisayar yazılım ve donanım teknolojileri kullanılıyor. Bu çalışmalarda en önemli katkının gençlerden geldiğini biliyoruz. Çünkü gençler bilgisayar teknolojileri ile sanatı daha kolay buluşturabiliyorlar.
Çocuklarımız ve gençlerimizin bilgisayar teknolojilerini daha etkin ve sanatsal amaçlarla kullanabilmelerine bir kapı aralamak kolaylıkla mümkün. Yeni nesil, hayatlarının bir parçası haline gelen bilgisayarları sanatsal amaçlarla kullanarak, yeteneklerini keşfedebilir; resimler, filmler, oyunlar ve animasyonlar üretebilirler. Bunun için “Sayısal Sanat Atölyesi” olarak adlandırdığımız sanatsal projelere dayalı grup çalışmaları oldukça etkin oluyor. Atölye çalışması aynı zamanda grup üyelerinin sıkılmadan yaratıcılıklarını verimli bir şekilde ortaya koymalarını sağlıyor. Bu şekilde ortaya çıkan sanat eserlerini paylaşarak, tartışarak ve eleştirerek sanat ve sanatçı gelişiyor.
Diğer yandan; araştırmalar gösteriyor ki çocuklar ve gençler evde bilgisayarı daha çok oyun oynamak, video paylaşım sitelerindeki videoları izlemek, arkadaşlık sitelerini ziyaret etmek ve sohbet etmek amacıyla kullanıyorlar. Başka bir araştırmada ise, çocukların ve gençlerin kişisel gelişimlerinde ve derslerinde bilgisayardan yeterince yararlanamamalarının nedeni olarak, bu teknolojilerinin etkin kullanımı hakkındaki bilgi ve beceri eksiklikleri olarak saptanmış. Bu nedenle çocuklar ve gençler genellikle bilgisayarda üretilen sanatsal veya sanatsal olmayan içeriği tüketerek zaman harcıyorlar. Tüketimden üretime yönlendirmek amacıyla, çocuklarımıza bilgi teknolojilerinin bu alanındaki özel bazı bilgileri ve becerileri kazandırmak gerekiyor.
“Sayısal Sanat Atölyesi”, Türkiye’de ilk kez farklı bir yaklaşımla çocuklarımıza, hem sanatsal yeteneklerini ortaya çıkarmak hem de mesleki gelişimlerine yardımcı olmak amacıyla yepyeni bir açılım sağlamayı hedefliyor. Böylece, çocuklarımız bigi teknolojilerini oyun oynamak ve sohbet etmek dışında daha yaratıcı alanlarda kullanırken, gelecekte hem hayatlarında hem de mesleklerinde ayrılmaz bir arkadaş olacakları bilgisayarı ve ilgili teknolojilerine eğlenerek hakim olacaklar. Öncelikle bu deneyim onlara okul hayatlarında hazırladıkları ödevlerde, sunumlarda ve çalışmalarda önemli avantajlar sağlayacak, ödev ve proje yapmaktan büyük zevk alacaklardır. Kim bilir belki de bu alanda kariyer planlayıp Oscar ödüllerinden birini alacaklar. Mühendislik veya Tıp gibi herhangi bir alanda bir meslek seçerlerse, edinecekleri bilgi, beceri ve deneyimle diğer meslektaşlarından farklı yaklaşımlarda bulunacaklar.
“Sayılsal Sanat Atölyesi” adı verilen bu yeni yaklaşım, ODTÜ öğretim üyeleri ve doktora çalışmaları yürüten bilgisayar mühendislerinin kurduğu ODTÜ Teknokent’te faaliyet gösteren SİMSOFT firması tarafından geliştirildi. Yaş gruplarına göre farklı olarak tasarlanmış atölye çalışmalarında; sayısal fotoğraf ve video düzenleme, çizgi film türü (cartoon) ve üç boyutlu animasyonlar yapma, ileri düzeyde multimedya sunumlar oluşturma, bilgisayar oyunları geliştirme ve sanatsal yönü güçlü olan internet sayfaları oluşturma bulunuyor. Buradaki asıl yenilik bu çalışmaların atölye ve bütünsel bir sanat yaklaşımı tarzında olmasıdır. Kurslar veya derslerle değil grup halinde değişik sanatsal projeler üzerinde beceri ve bilgi yapılanmaktadır. Biz bilgisayarı sanat, sanatı da bilgisayar için kullanıyoruz.
Daha ayrıntılı bilgi için www.sayisalsanat.com ziyaret edilebilir. Ayrıntılı bilgi için Simsoft'tan 210 00 46’dan Proje Koordinatörü Yasemin Ceylan ile görüşülebilir.
Hiç yorum yok...