Ankara Emniyet Müdürlüğü Toplum Destekli Polis Şube Müdürlüğü ekipleri, hazırladığı broşürlerle ev ve iş yerlerinden hırsızlık olaylarına vatandaşları bilgilendiriyor.
"Bilinçli toplum, güvenli yaşam" sloganıyla hazırlanan broşürde, vatandaşlardan en küçük bir şüphe durumunda hiç zaman kaybetmeden 155’i aramaları isteniyor.
Hırsızlardan korunmak için zili çalanın kim olduğunu sorgulamadan iç ve dış kapıların kesinlikle açılmaması gerekiyor. Giriş kapılarının her zaman kapalı olması, varsa kapı şifresinin kimseyle paylaşılmaması isteniyor.
Hırsızlar dolu posta kutularından evde bulunmayan ev sahiplerini tespit edebiliyor. Bu yüzden gönderi biriktirilmemesi, posta kutularının sık sık boşaltmaları isteniyor.
Vatandaşların zil kutucularına isimlerinin tamamını yazmaması gerekiyor. Hırsızlar giriş kapısını açtırmak için bu isimleri kullanıyor. Polis, zile ismin ilk harfi ile soyadın yazılmasını tavsiye ediyor.
Satıcı, falcı ve dilenci gibi kişilerin apartmana ve iş yerine alınmaması gerekiyor.
Bina girişlerine kamera ve sensörlü ışık sistemleri yerleştirilmesi, giriş ya da zemin katta oturanların pencerelerine demir parmaklık yaptırması isteniyor.
Bina çevresinde görülen şüpheli araçların plakalarının 155’e bildirilmesi tavsiye ediliyor.
Komşunuz hakkında kimseye bilgi vermeyin
Broşürde vatandaşlardan komşuları hakkında tanımadıkları kişilere bilgi vermemeleri, sosyal baylaşım sitelerinde kendileri ya da komşuları hakkında bilgi baylaşmamaları isteniyor.
Giriş ya da zemin katta oturanların pencerelerine güvenlik kancaları taktırmaları gerekiyor. Doğalgaz ve su tahliye boruları ile pencere ve balkon demirlerinin binaya tırmanmayı kolaylaştıracak şekilde olmaması tavsiye ediliyor.
Polis, balkon altlarına binaya çıkmayı kolaylaştıracak şekilde malzeme bırakılmamasını ve araç park edilmemesini istiyor.
Binanın yangın merdiveninin kapılarının, dışarıdan açılamayacak şekilde yapılması tavsiye ediliyor.
Daire veya iş yerine yeni taşınanların kapı kilitlerini mutlaka değiştirmesi gerekiyor.
Kapı kilidinin göbeğinin kolay kırılmasını önlemek için çelik veya demir rozet kullanılması gerekiyor.
Kapının levye ile açılmasını önlemek için içten cıvatalı çelik çubuk, hırsız kancası ve timsah ağızlı kapı kilidi kullanılmalı.
Vatandaşlar, binaya gelerek resmi görevli olduğunu belirten kişilerden kimlik sormalı.
Hırsızlık mağduru delilleri yok etmemek için hiç bir şeye dokunmadan 155’i aramalı.
İş yerleri
İş yerlerinin güvenliği için kepenk yaptırılmalı, güvenlik kamerası ve alarm sistemi kullanılmalı. Kapı ve kepengin levye ile açılmasını önlemek için çelik kilit kullanılmalı.
İş yerinin vitrininde bulunan malzemeler, kolay erişilecek yerlerde bulunmamalı. Kasa görülebilir yerlerde tutulmamalı. Kısa süreli ayrılacak dahi olunsa iş yerinin kapısı kilitlenmeli.
Serdar Açıl (AA)
Hiç yorum yok...