Akşam saatlerinde evlerine hızlı ulaşmak isteyen Ankaralılar ile personel servislerinin sürücüleri “korsan taksi dolmuş” sistemi oluşturdu. Çayyolu’ndan Mamak ve Keçiören’e 3,5 TL karşılığında yolcu taşıyan araçlarda içecek satışı da yapılıyor.
Başkent’te EGO seferlerinin sık olmadığı semtlerde ortaya çıkan toplu taşıma boşluğu, servis araçları tarafından “kayıtdışı” biçimde dolduruluyor. Vatandaşların evlerine hızlı ulaşma isteği, “uyanık” servis sürücüleri tarafından fırsata çevriliyor. Çayyolu bölgesinde oluşan yeni “toplu taşıma sistemi”nde kamu ya da özel sektör çalışanlarını taşıyan servis araçları kullanılıyor. Türkiye’nin bazı büyük şehirlerindeki “taksi dolmuş” yöntemi, Ankara’da kendini “korsan uygulama” şeklinde gösteriyor. Sistemin müşterileri ise Keçiören ve Mamak’ta yaşayıp, Çayyolu’ndaki evlerde temizlik, çocuk bakımı gibi işlerde çalışanlardan oluşuyor.
DURAKLARDAN YOLCU TOPLANIYOR
Herhangi bir özel sektör ya da kamu kuruluşunun servis taşımacılığını yapan araç, önce rutin yolcularını Çayyolu bölgesindeki evlerine bırakıyor. Günü sonlandırıp, Keçiören ya da Mamak istikametinde bulunan ikamet adresine doğru dönüş yolcuğuna geçen servis sürücüleri, Çayyolu bölgesindeki otobüs duraklarını gezmeye başlıyor. Aynı saatlerde ev işleri ya da çocuklarının bakımını üstlendikleri ailelerin dönüşü ile mesailerini sonlandıran “gündelikçi” çalışanlar, duraklarda otobüs bekliyor. Durağın önüne yanaşan servis sürücüsü, bekleyenlere gittiği istikameti söylüyor. Güzergahı kendine uygun bulanlar, servis aracına biniyor ve yolculuk başlıyor.
MESAFEYE GÖRE FİYAT TARİFESİ
Bazı duraklarda birbirlerini ve seyahat ettikleri güzergahları tanıyan sürücü ve yolcular, telefonla iletişim sağlayarak belirli noktalarda buluşuyor. Bu “toplu taşıma sistemi”nin kendine göre bir fiyat tarifesi de bulunuyor. Örneğin S. Saltoğlu Bulvarı’ndan Eskişehir Yolu’na uzanan yolculuk 1,5 TL olarak fiyatlandırılıyor. Sıhhiye’ye gitmek isteyenler 3 TL öderken Mamak yolcuları ise 3,5 TL veriyor. Sistemi kullanan müşteriler, Çayyolu’ndan Mamak ya da Keçiören’e gidebilmek için Kızılay’a uğramak ve iki farklı vesait kullanmak yerine tek araçla daha kısa sürede evlerine ulaşabildikleri görüşünü savunuyor.
30 DAKİKADA BİR EGO GEÇİYOR
Servis araçları ile “korsan” yolcu taşımacılığının yapıldığı Angora Evleri ve Beysukent gibi “lüks” yerleşim alanlarını çevresinde barındıran S. Saltoğlu Bulvarı’ndan şehir merkezine ulaşabilmek için normal şartlarda EGO’nun 174 numaraları hattı kullanılıyor. Hatta çalışan otobüsler, hafta içi günlerde 17.00-21.30 saatleri arasında her yarım saatte bir sefer yapıyor. 174 numaralı hattan başka toplu ulaşım aracının olmadığı bölgede, işten çıkıp bir an önce evine ulaşmak isteyen vatandaşlar, EGO otobüsünü beklemek yerine servis araçlarını kullandıklarını belirtiyor.
SU VE SODA SERVİSİ VAR
Çayyolu’ndan başlayıp, Mamak ve Keçiören’e uzanan yolculuk sırasında, müşteriler araçlardaki içecek servisinden de yararlanabiliyor. Araçlarda stoklanan içecekler, ücreti karşılığında satın alınabiliyor. Tarifeye göre, 0,5 litrelik su 25, soda ise 50 kuruştan satışa sunuluyor. Servis minibüslerindeki muavinlik görevini de yolcular üstleniyor. Müşteriler arasından gönüllü olan biri, taşıma ve içecek ücretlerini toplayarak şoföre ulaştırıyor.
Hürriyet
Hiç yorum yok...