M. Fatih Sucuoğlu sergisi ile ilgili coşkulu konuştu;
“1984 yılından beri Kültür ve Turizm Bakanlığı Devlet Halk Dansları Topluluğu Sanatçısı olarak çalışmaktayım. Ülkemizin her köşesini karış karış dolaştım. Anadolu’nun zengin el sanatlarından ve Anadolu insanımızın olağanüstü yaratıcılığından ve kıvrak zekasından çok etkilendim. Bizim insanımız çok pratik yaklaşımlarla, bulduğu her objeyi kullanarak çok güzel süs eşyaları üretmiştir. Ürettiği bu süs eşyalarını günlük yaşamlarının gereğince ya da kültürel ve geleneksel ritüelleri doğrultusunda da anlamlandırmışlardır.
Bu objelerin her biri çok yoğun emek harcanarak yapılmaktadır. Taş boncuk ustasının ateşle karşılıklı savaşı, keçe ustasının yünle adeta boğuşması ve ip eğirenlerin uzun, sabırlı mücadelesi karşısında etkilenmemek imkansızdır. Ben de tasarımlarımı oluştururken binlerce isimsiz ustanın yaratıcılığına yakışır ve günümüz görsel zevklerine de hitap edebilen eserler ortaya çıkarmaya çalıştım. Her tasarımımı tek ve özgün düşünerek, yapıtlarımın birbirini tekrarlayan sıkıcı tasarımlar olmasına engel olmaya çalıştım.
Geçmişteki izlerine bakarak özellikle nazar boncuğunun insan yaşamının hemen hemen her noktasında özel bir yeri olduğunu söyleyebiliriz. Ona yüklenen anlamlar açısından da oldukça özellikli bir süs objesidir. Ben de tasarımlarımın ortak noktası olarak geleneksel taş boncukları tercih ettim. Bu ortak noktayı kullandığım malzeme ve obje ne olursa olsun hiç değiştirmedim.
Sanırım geleneksel formların özgün tasarımlarından oluşan bir sergi ilk kez açılıyor. Bu nedenle de oldukça heyecanlıyım. Bu sergim, benim için ilginç bir deneyim olacak ve bundan sonraki çalışmalarımda da bana bir yol haritası belirleyecektir.”
Sergi, 2 Mayıs’ta Ankara Resim ve Heykel Müzesi’nde açılacak ve bir hafta süreyle gezilebilecek.
Hiç yorum yok...