Halk deyimiyle ‘Mafya’, Türk Ceza Kanununa göre ‘Çete’, 4422 sayılı yasaya göre ‘Çıkar amaçlı suç örgütü’ ile ilgili öğretide birçok tanım çalışması yapılmıştır. Organize Suçlar Şube Müdürlüğü’nün görev ve faaliyet alanına giren Çıkar Amaçlı Organize Suç Örgütlerinin belirlenmesi ve mücadele edilebilmesi için çok iyi tanımlanması ve bu tanıma göre, örgütlerin hukuki çerçevesinin çizilmesi bir zorunluluktur.
Suçun maddi unsuru; suç işlemek üzere mensupları arasında gizli ve açık işbirliği bulunan ve mensupların örgüte tabi olmaya ve böylece kalmaya zorlandıkları bir örgüt kurmaktır. Örgütün kurulmasındaki maksatlar 4422 sayılı yasanın 1. maddesinde iki kısım halinde ifade edilmiştir.
Örgütü kuranlarda, kendilerine veya başkalarına haksız kazanç sağlama saikinin mevcut olması, geniş kapsayıcı olan maksattır.
Bunun dışında maddenin içerdiği diğer özel maksatlar ise;
Doğrudan doğruya veya dolaylı biçimde bir kurumun, kuruluşun veya teşebbüsün yönetim ve denetimini ele geçirmek,
Kamu hizmetlerinde, basın ve yayın kuruluşları üzerinde etkinlik ve denetim elde etmek,
İhale, imtiyaz ve ruhsat işlemlerinde etkinlik ve denetim elde etmek,
Ekonomik faaliyetlerde kartel ve tröst yaratmak,
Madde ve eşyanın azalmasını ve darlığını, fiyatların düşmesini veya artmasını sağlamak,
Seçimlerde oy elde etmek veya seçimleri engellemek (buradaki seçimler siyasi olanlarla birlikte her türlü özel seçimlerdir; anonim şirketin yönetim kurulu üyeliğine ait seçimler gibi.)
Suçun icra hareketleri, yukarıda belirtilen maksatlara kişileri yıldırma, korkutma veya sindirme gücü kullanılarak suç işleme suretiyle ulaşılmasıdır. Yıldırma, korkutma veya sindirme en ağır cürümlerin işlenmesi suretiyle de gerçekleştirilebilir.
Yıldırma, korkutma ve sindirme gücü örgütün mensupları arasında her ne suretle olursa olsun açık veya gizli işbirliği yapılması ve kişileri kendilerin tabi kılmaya zorlamak suretiyle oluşturulup kullanılacaktır.
Yukarıda açıklanan maksatlar ve icra hareketleri örgütü, mevzuatımızda yer alan diğer örgütlerden ayırmayı sağlayan ve özelliğini oluşturan unsurlardır.
Çıkar amaçlı organize suç örgütü; ‘çıkar elde etmek amacıyla bir lider başkanlığında, birden fazla şahsın hiyerarşik bir uygulamayla bir araya gelip, amaçlarını gerçekleştirmek için, kamu görevlileri, politikacı, basın ve işadamlarını çeşitli motiflerle yanlarına alan, metod olarak, korku yaratmak gayesiyle her türlü şiddet ve aldatmayı kullanan örgüttür’. Bu yapılarıyla çıkar amaçlı organize suç örgütlerini terör örgütlerinden ayıran en önemli özellikleri amaçları dışında “kamu görevlileri, politikacı, basın ve işadamlarını” yanlarına almalarıdır denilebilir. Bu husus demokrasilerde büyük rejim ve iktidar sorunlarına sebep olabilecek nitelikte önemlidir. Çünkü örneklenirse; çıkar amaçlı organize suç örgütleri, akarsuyun yönünde hareket ederek önlerine ne geliyorsa onu yanlarına ve içlerine alıp büyük denizlere doğru hareket etmektedirler. Bu akarsular büyüyüp önlerine her geleni bünyelerine almadan barajlarla gemlenmelidirler. İşte bu özetle “Mafya” ve onunla mücadele budur denilebilir.
E.G.M.
Hiç yorum yok...