2011-2012 eğitim-öğretim yılı 19 Eylül 2011’de başlayacak. Bu yıl ilk kez okula kayıt yaptıran minikler ise geçtiğimiz pazartesi ders başı yaptı. Okulların açılmasına kısa bir süre kala Ulus’taki çarşılar bomboşken, büyük alışveriş merkezlerinde ise yoğunluk yaşanıyor. Başkentte “okul alışverişi” denilince akla ilk gelen semtlerden biri olan Ulus’ta yıllardır her yeni eğitim-öğretim yılı öncesi yaşanan yoğunluk bu yıl azaldı. Ulus esnafı, okul alışverişi için 100. Yıl Çarşısı’na gelen velilerin yalnızca vitrinlere bakmakla yetindiğini dile getiriyor.
Fiyat aralıkları
Başkentte ilköğretim için kıyafet alışverişi ortalama 165,5 TL ile 256 TL arasında; ortaöğretim için kıyafet alışverişi 220,5 TL ile 318 TL arasında değişirken, fiyatlar semtten semte de farklılık gösteriyor. Örneğin ilköğretime yeni başlayan bir öğrencinin önlük, yaka ve pantalondan oluşan kıyafet alışverişi Kızılay’da ortalama 95 TL ile 105 TL arasında değişirken, aynı kıyafetlerin Ulus’taki satış fiyatları ise 60 TL ile 90 TL seviyesine iniyor. İlköğretim ikinci kademede okuyan bir öğrencinin ceket, pantalon, gömlekten oluşan kıyafet alışverişine Kızılay’da 90 TL ile 100 TL arasında bir tutar yeterli olurken, Ulus’ta aynı alışverişin fiyatı ise ortalama 115 TL ile 120 TL arasına çıkıyor. Ortaöğretime başlayan bir öğrencinin kıyafet alışverişi Kızılay’da 200 TL ile 310 TL arasında değişirken, Ulus’ta ise fiyatlar 190 TL ile 300 TL tutarına düşüyor.
Kırtasiyede fark yok
İlköğretime başlayan bir öğrenci için yapılan kalem, defter, silgi, kalemtıraş, matara gibi okul araç gereçlerinden oluşan kırtasiye alışverişini Kızılay ve Ulus’ta ortalama 140 TL ile 150 TL arasında yapmak olanaklıyken, okul çantalarının fiyatları değişiklik gösteriyor. Okul çantalarının fiyatları Ulus’ta 29 TL ile 129 TL arasındayken, Kızılay’da ise 34 TL ile 90 TL arasında değişiyor.
‘Kuru kalabalık’
100. Yıl Çarşısı’nda çanta dükkânı sahibi Şerife Değer, satışların kötü olduğunu belirterek “Okulların açılma zamanı olmasına rağmen satışlar yok denecek kadar az. Buraya kadar gelip parasızlıktan bir çanta bile alamadan dönenler var. Gelenler de kuru kalabalık” dedi. Çarşıda okul kıyafetlerinin satışının yapıldığı başka bir işletme çalışanı Ece Uyanık ise “Geçen seneye göre satışlar daha az. Müşteriler daha çok alışveriş merkezlerine yöneldi. Okullar da artık kumaş pantolondan daha çok kanvas türü pantolonları tercih ediyor” diye konuştu.
Veliler kalite ve ucuzluk arıyor
Okul alışverişinde velilerin önceliğini hem kaliteli hem de ucuz ürünleri satın almak oluştururken, bu durum velilerin artık Ulus’taki çarşılar yerine kent genelindeki büyük alışveriş merkezlerine yönlendiriyor. Artık markalı ürünleri tercih etmeye başlayan veliler, bazı alışveriş merkezlerinin düzenlediği kampanyaları takip ederek okul alışverişi masrafını azaltmaya çalışıyor.
‘Ucuz ürünler kalitesiz’
Okul alışverişi yapan bir veli, fiyat pahalılığından şikâyet ederek, “Çarşılardaki ürünlerin fiyatları daha pahalı, ben de bu yüzden fiyatları daha uygun olan markalı ürünleri tercih ediyorum” dedi. Türkan Turgul adlı bir veli de “Bazı ürünler olması gerektiğinden de pahalı, kaliteli bir ürün almak istediğim zaman alamıyorum. Ucuz bir ürün alınca da 2 gün sonra yırtılıyor. 2 çocuğum var, onların kırtasiye masrafı ise 150 TL’yi geçti. Düşünün bu daha okul alışverişinin yarısı bile değil” diye konuştu. Oğluna okul forması bakan Ayşe Tuna ise “Her sene yeni bir forma almak gerekiyor. Her birinden birer tane bile alsam 100 TL’yi geçiyor. Geçen yıla göre fiyatlar aşağı yukarı aynı” dedi.
Ankara/Cumhuriyet
Hiç yorum yok...