Haberler


Öğretim üyeleri isyanda
  • Yorumlar: 0
  • 23 Kasım 2011 00:00
  • Haber kategori: Çayyolu
  • Ekleyen:
  • Ziyaretler: 2016
  • Son Güncelleme: -/-
  • (Güncel Beğeni 0.0/5 Yıldızlar) Toplam Oylar: 0

Öğretim üyeleri isyanda

0 0

AKP hükümetinin birinci basamak sağlık hizmetlerinin özelleştirilmesi ile başlayan ve katkı-katılım payları, performansa dayalı hekim ücretleri, aile hekimliği ve son olarak kanun hükmünde kararnameye (KHK) dayandırılarak çıkardığı tamgün çalışma ile devam eden uygulamaları, öğretim üyelerini çalışamaz hale getirdi. Özellikle, eğitim ve araştırma faaliyetlerinin yapıldığı üniversite hastaneleri, son uygulamalar ile çıkmaza girdi, üniversite hastanelerinde birçok ciddi ameliyat yapılamaz hale gelirken; çok sayıda öğretim üyesi uluslararası hastane zincirlerinde güvencesiz çalışmaya mecbur bırakıldı. İstanbul Üniversitesi (İÜ) Cerrahpaşa Tıp Fakültesi’nde dahili ve cerrahi bilimlerdeki toplam 422 hekimin 176’sı; Çapa Tıp Fakültesi dahili ve cerrahi bilimlerde de toplam 375 hekimin 162’si hasta muayene edemez ve ameliyatlara giremezken, İstanbul’daki üniversite hastanelerinde karaciğer nakli yapılamadığı belirtildi.

Sağlık alanındaki son uygulamalarla ilgili önceki gün İÜ Baltalimanı Tesisleri’nde yazarlar ile bir araya gelen İÜ Çapa ve Cerrahpaşa Tıp Fakültesi (CTF) öğretim üyeleri, hükümetin Sağlıkta Dönüşüm Projesi’nin olumsuz etkilerinin her geçen gün arttığına dikkat çektiler.

Son çıkan KHK ile birlikte İstanbul Üniversitesi (İÜ) Cerrahpaşa ve Çapa Tıp Fakültesinde dahili ve cerrahi bilimlerde hekimlerin yüzde 50’ye yakınının hasta bakamadığını, ameliyatlara giremediğini anımsatan öğretim üyeleri; İstanbul’da üniversite hastanelerinde karaciğer nakli gibi yapılmadığını, bu işlemin yalnızca özellerde yapıldığına dikkat çektiler.

İÜ Tıp Fakültesi Psikiyatri Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Raşit Tükel, “Performansa dayalı tamgün sistemi daha fazla işlem, daha fazla kazanç ve kârlılık üzerine kurulmuştur. Ne kadar tahlil, tetkik o kadar para anlayışı olan performans sistemi, muayene edilen hasta sayısında, yatan hastaların ameliyat edilmesi ve tetkik sayısında artışlara yol açıyor. Eğitime ve araştırmaya ayrılan zaman da azalıyor” dedi.

Eğitim ve araştırma hastanelerinin 2005-2010 karşılaştırmasını yapan Tükel, toplam hekim sayısının yüzde 12, poliklinik sayısının yüzde 36, yatan hasta sayısının yüzde 42 arttığını, 2010’da ise her 1000 kişiden 116’sının ameliyat edildiğini, buna karşın akademik yayın sayısında yüzde 51 gibi ciddi bir azalma olduğunu kaydetti. Çok sayıda tıp fakültesi açıldığını anımsatan Tükel, “Tıp fakültesi öğrenci kontenjanları eğitim altyapısını zorlayacak şekilde arttırılıyor” dedi. Tükel, toplam muayene sayısında da ciddi artışlar olduğunu vurguladı.

Ameliyat sayıları düştü
İÜ Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Romatoloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Huri Özdoğan ise üniversite hastanelerinde çalışan hekim sayılarında da azalmalar yaşandığını belirtti. Hekimlerin sayı yetersizliğinden endoskopi ünitesi, androloji operasyonları, hasta danışmada, asistan ve yan dal uzman eğitiminde ciddi sorunların olduğunu anımsatan Özdoğan, “Ürolojide günde 15 olan ortalama operasyon sayısı 4’e düştü. CTP ortopedi ve travmatoloji anabilim dalında da çalışan 11 öğretim üyesi 2’ye indi, operasyon sayısı 4’te 1 oranında azaldı. Tümor ve ayak operasyonlarında ciddi sorunlar bulunuyor, omurga ameliyatları nadiren yapılıyor. Nöroradyolojide, jinekolojik onkolojide nöroşirürji, iç hastalıkları onkoloji, iç hastalıkları romatoloji bölümlerinde hekim sayıları 2’lere kadar düştü. İşler ciddi oranda aksıyor.”

SİBEL BAHÇETEPE
Cumhuriyet

Paylaş
  • Twitter
  • del.icio.us
  • Digg
  • Facebook
  • Technorati
  • Reddit
  • Yahoo Buzz
  • StumbleUpon

Hiç yorum yok...

Bilgi! Maalesef sadece kayıtlı ve giriş yapmış kullanıcılar yorum gönderebilir. Giriş yapın veya Kayıt olun.