Haberler


"OYUMUZU NASIL KULLANACAĞIZ" haydi rastgele...
  • Yorumlar: 0
  • 22 Mart 2009 14:08
  • Haber kategori: Çayyolu
  • Ekleyen:
  • Ziyaretler: 2112
  • Son Güncelleme: -/-
  • (Güncel Beğeni 0.0/5 Yıldızlar) Toplam Oylar: 0

"OYUMUZU NASIL KULLANACAĞIZ" haydi rastgele...

0 0

Yerel seçimlerde kullanacağınız oylarla kendi bölgemizin;
1- Belediye Başkanlarını,
2- Bu başkanlarla çalışacak Belediye Meclis Üyelerini ve
3- Muhtarları seçeceğiz.

Ancak bunlardan ayrı olarak
4 -İl Genel Meclisi Üyelerini de seçeceğiz.


Oyumuzu nasıl kullanacağız?
Seçimlere kısa bir süre kaldı. Pazar günü sandık başına gideceğiz. Genel seçimlerde oy kullanmak kolaydı. Sadece bir sandık ve sadece bir oy pusulası vardı. Yerel seçimlerde iş biraz karışık. Üç sandıkta 5 ayrı oy kullanacağız. İster istemez insanın kafası karışıyor.

Peki nelere dikkat etmemiz gerekiyor?

1- Öncelikle oyumuzu hangi sandıkta kullanacağımızı öğrenmeliyiz. Öğrendik mi? Tamam. 29 Mart 2009 Pazar günü bir de saatler bir saat ileri alınacak. Aman dikkat. Oy kullanma süresi biliyorsunuz 08:00-17:00 saatleri arasında bu saatleri de şaşırmayalım.

2- Geldik sandık başına. Hepimize oy pusulaları ve zarflar verilecek
a- BELEDİYE BAŞKANLARI İÇİN MAVİ RENKLİ ZARFA, Büyükşehir için Beyaz Oy Pusulası, diğer Belediye Başkanlığı için Mavi Oy pusulası,
b- BELEDİYE MECLİSİ ÜYELİĞİ İÇİN MOR RENKLİ ZARFA Sarı renkli oy pusulalarını,
c- KÖY MAHALLE MUHTARI ve İHTİYAR HEYETİ SEÇİMLERİ İÇİN TURUNCU ZARFA, İl Genel Meclisi oy pusulasını koyup sandığa atacağız.

Sıralama da şöyle olacak:

1- Birinci Sandıkta; İl Genel Meclisi oy pusulasında tercih ettiğimiz siyasi partiye mührümüzü basacağız.Sonra oy pusulamızı katlayıp turuncu zarfa koyacağız ve sandığa atacağız.

2- Sonra ikinci sandığa geçeceğiz. İşte burası çok önemli. Mavi renkli zarfa, Büyükşehir için Beyaz, diğer Belediye Başkanlığı için Mavi, Belediye Meclisi Üyeliği için Sarı renkli oy pusulalarında yine mührümüzü basacağız ve sandığa atacağız. Böylece ikinci sandıkta da işimiz bitecek.

3- Üçüncü ve son sandık; Köy - Mahalle Muhtar ve İhtiyar Heyeti Seçimleri Pusulasını mor renkli zarfa koyup atacağız.

Karışık gibi görünse de o kadar da zor değil. Bunları bilelim, bilmeyenlere de anlatalım. 30 Mart sabahı 'yok ben oy pusulalarını karıştırmışım, Büyükşehir Belediye Başkanlığı için ayrı, Alt Belediye için ayrı, Meclis üyelikleri için ayrı ayrı oy kullandım ama yanlış kullanmışım' gibi şaşkınlıklar yaşamayalım. Hatta en iyisi 29 Mart'a kadar iyice düşünelim. Adayları iyice bir inceleyelim. Önümüzdeki 5 yılda kim en iyi hizmeti verir, kimin ekibi en iyi karar verelim ve hepsinde tek bir partiye oy verelim. Böylece hem sandıkta kafamız karışmaz, hem de seçilecek olan Belediye Başkanlarının işi kolaylaşır.


AÇIKLAMA:İl Genel Meclisi, Belediye sınırları dışında kalan köy ve mezralara verilecek hizmetler için kurulmuşlardır. Belediyelerin çalışmaları ile hiçbir bağlantıları yoktur. Bunlar Valilik bünyesindeki Özel İdare Müdürlükleri vasıtası ile Belediye sınırları dışındaki alanlara verilecek hizmetleri görüşürler ve Vali başkanlığında yılda iki defa toplanırlar.

Ancak İl Genel Meclisi seçimi tüm ülkede yapıldığı için Siyasi Partilerin oyları bu oylarla belirlenir. Yani il genel Meclisi için kullanılan oylar o partinin ve yönetiminin başarılı olup olmadığını belirler.

Bu farkı göz önüne alarak, oy vermek istediğiniz Belediye Başkanın partisinden memnun değilseniz, o partiye tepkinizi gösterebilir ve İl Genel Meclisi oylarınızı, Belediye Başkanlığı ve Belediye Meclisi için kullanacağınız partiden farklı bir partiye verebilirsiniz.

Paylaş
  • Twitter
  • del.icio.us
  • Digg
  • Facebook
  • Technorati
  • Reddit
  • Yahoo Buzz
  • StumbleUpon

Hiç yorum yok...

Bilgi! Maalesef sadece kayıtlı ve giriş yapmış kullanıcılar yorum gönderebilir. Giriş yapın veya Kayıt olun.