Okula gitmek genellikle çocuklar için heyecan verici ve eğlenceli bir olaydır. Bazıları için bu durum korku ve aşırı kaygı verici olabilmektedir. Ev ortamı gibi rahat bir hayattan, kurallarla dolu okul hayatına adım atmaya hazırlanmak bu çocuklarda çeşitli problemlere yol açabilmektedir.
Okul korkusu, okula yeni başlayan çocukların anne babalarından ayrılmaktan dolayı duydukları endişe, çocuğun okul ortamında rahatsız eden ya da korkutan bir durumdan dolayı okula gitmek istememesi, aileden ayrılarak yeni bir sosyal ortama uyum sağlama endişesidir.
Okula korkusu okula yeni başlama ile birlikte görülebileceği gibi , çocuğun evde ebeveynlerine yakınlaştığı, yaz tatili,seyahat ya da kısa hastalık gibi bir dönem, ayrıca bir akrabanın ya da evcil hayvanın ölümü, okul değişikliği veya yeni bir semte taşınmak gibi stresli bir olay, arkadaşlarla yaşanan sıkıntılarla birlikte de görülebilmektdir.
Okula karşı olumsuz duygular beslememeleri için çocuklara, okul ile ilgili gerçekçi bilgiler verilmelidir. Okula başlama dönemi öncesinde anne babalar çocuklarını farklı arkadaşlıklar kurması için cesaretlendirebilir ,aile bireyleri kendi okul deneyimlerini çocukla paylaşabilir. Okulun öğrenme eyleminin dışında çocuğa keyifli gelebilecek yönlerinin de anlatılması faydalı olabilir. Çocuğun okula gitme ile ilgili bütün kaygıları dinlenmeli, okul ile ilgili duygu ve düşünceleri anlamaya çalışılmalıdır. Çocuğun endişeleri üzerinde konuşmak çocuğa anlaşıldığını hissettirip rahatlamasını sağlayabilir. Okula gitme ile ilgili aile bireyleri ortak tutum içinde olmalı ve çocuğun okula gitmemesine izin verilmemelidir. Anne babalar çocuğuna kaygılarını anladığını, bu kaygıların zamanla geçeceğini ve okulda öğrendiklerinin kendileri için de önemli olduğunu vurgulamalıdır. Ayrıca uzun vedalaşmalardan, kişisel kaygıların yansıtılmasından kaçınılmalıdır. Ev içinde de çocuğun anne–babaya bağımlı olması azaltılmaya çalışılmalı, kendi başına bulduğu uğraşlar konusunda destek olunmalı, tek başına da oynayabileceği oyuncaklar ve oyunlar alınmalıdır. Anne-baba dikkatli olmalı ve bu dönem içinde olabilecek bütün sorunlardan yayınlar vasıtası ile haberdar olmalıdır. Çünkü problemi çabuk fark etmek ve doğru müdahale etmek çözümü de çabuk getirmektedir. Okulda öğretmenler çocuğun kendisini yalnız hissetmesine yol açacak davranışlardan kaçınmalı ve basit görevler vererek sınıf içi aktivitelere katılmaya teşvik etmelidir.
ÖZEM Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezleri
Psikolog Hülya BARLAK
Hiç yorum yok...