ODTÜ ile Büyükşehir Belediyesi arasında yaşanan “otoban” tartışmalarını değerlendiren şehir plancısı Doç. Dr. Tarık Şengül, “Gezi Parkı’ndaki sornun nasıl 3-5 ağaçtan kaynaklanmıyorsa, ODTÜ’deki kriz de yalnızca geçmişte planlanan bir yolun açılmasından kaynaklanmıyor” dedi. Özellikle Çukurambar ve Bilkent bölgesindeki vahşi ve hesapsız yapılaşmanın şu anda yol sorunu olarak kendini gösterdiğini belirten Şengül, ODTÜ yerleşkesine yapılması ve sonradan birbirine bağlanması düşünülen yolların yeni sorunlara yol açacağını dile getirdi.
Şengül, Bilkent ve Çukurambar bölgelerinin kaldıramayacakları imar hakları verilerek yapılaştırıldığını vurgulayarak, “Bu bölgelerde imar hakları 4-5 kat artırılırken birçok sosyal donatı alanı plan değişiklikleriyle yoğun biçimde yapılaştı. Bu hesapsızlık kendisini ulaşım sorunu olarak gösteriyor. Çünkü imar hakları katlandı, yol eski haliyle kaldı. Metrodaki beceriksizlik eklenince ana bulvar yükü taşıyamaz hale geldi” diye konuştu.
Bu çerçevede düşünülmesi durumunda yapılan yolun trafik hacmine göre abartılı olduğunun da ortaya çıktığını anlatan Şengül, “Bu yol, ODTÜ içinden Eskişehir yoluna paralel olarak yapılacak yol için, onunla bağlantırılmak için yapılıyor. Ancak iki yolun birbirine bağlanması da çözüm değil. Çünkü iki yol da anlamlı bağlantılar sağlanmadan sonlanıyor. Dört şeritlik yol Konya yolu da tek şeride düşüyor. Diğer üç şerit Balgat’taki yapılaşma sorunu nedeniyle çıkmaz sokak haline geliyor. Eskişehir yoluna paralel olan da Çukurambar içinde eriyor” dedi.
Bir avuç spekülatöre rant yaratmak amacıyla verilen akıldışı imar haklarının kabul edilemezliğinin bu noktada ortaya çıktığını belirten Şengül, “Bedel, Ankara’nın kamusal değerleri AOÇ’ye, ODTÜ’ye ve her gün yollarda uzun süre bekleyen Ankaralıya ödetilmektedir. Akıl dışılığı görmek istemeyenler şimdi gözlerini 100. Yıl bölgesine dikmiş, burayı da Çukurambar’ı düşürdükleri çukura çekmenin peşindeler” değerlendirmesini yaptı.
SERTAÇ EŞ
Cumhuriyet
Hiç yorum yok...