Hukuk’ta bir terim vardır “muvazaa”!
Muvazaa’yı, gerçekte yapılmak istenmeyen bir işlemin yapılıyor gibi gösterilmesi olarak özetlemek mümkündür.
Muvazaa, Ekşi Sözlükte, “gerçek iradelerine uymayan ve kendi aralarında hüküm ve sonuç doğurmayan bir görünüş yaratmak.”olarak,
İTÜ Sözlükte de,“üstte, görünen işlem ile, altta amaçlanan sonucun birbirinden farklı olmasına hukukta verilen addır.”
“Kişinin gerçek amacını,iradesini,isteğini gizleyerek kişileri aldatarak görünüşte başka bir işlem yapması veya başka bir davranış sergilemesi. kısacası gerçek olmayanı gerçekmiş gibi gösterme çabası.” Şeklinde tanımlanmaktadır.
TBMM de kabul edilip onaylanması istemiyle Cumhurbaşkanlığına gönderilen Büyükşehir Belediyesi Yasasına karşı, Çayyolu Platformunca hazırlanan, imza kampanyası formunu görünce, ister istemez akla bir hukuk terimi olan işte bu “muvazaa” gelmektedir.
Ne demektedir platform?
Aynen şöyle demektedir: “Büyükşehir Belediyesi Kanununda değişiklik yapan tasarı mecliste kabul edildi. Çayyolu Bölgesi Yenimahalle Belediye sınırları dışına çıkarılarak bir kısmı Etimesgut’a, bir kısmı Çankaya’ya bağlandı. 250 bin nüfuslu Çayyolu Bölge halkının iradesine başvurulmadan yapılan bu değişikliğin yasalaşmamasını istiyoruz.
Bölünmeye hayır, ilçe olmaya evet.”
Buna göre, imza formunu okuyanlar için ilk göze çarpan, “bölünmeye hayır, ilçe olmaya evet” olmaktadır.
İlçe olmak arzusunda olan bir çok Çayyolu’lu hiçbir sakınca görmeden imza atmaya yönelmektedir.
Lakin, üzerinde biraz düşünüldüğünde, bunun “fiilen imkansız” olan bir durumun tanımı olduğu hemen anlaşılmaktadır.
Bölünmeden ilçe olmak nasıl mümkün olabilir?
Çayyolu’nun ilçe olması gerçekten savunuluyorsa, bunun, Yenimahalle’den ayrılmadan, bir başka deyişle bölünmeden olması mümkün müdür?
Hal böyleyken, bölünmeye karşı olmanın, aslında Çayyolu’nun ilçe olmasına da karşı olmak, Yenimahalle’ye bağlı kalmayı savunmak demek olduğu kendiliğinden ortaya çıkmaktadır!
Yani, platform aslında istemediği bir işi istiyormuş gibi gösterip, başka bir iş için imza toplamakta “Muvazaa” yapmaktadır!
Nasıl mı?
Platform, gerçek iradesi Çayyolu’nun ilçe olması yönünde olmadığı halde, böyleymiş gibi gösterip, bölünmeye karşıyız ve özellikle de bu değişikliğin yasalaşmasını istemiyoruz ifadeleriyle, Yenimahalle’ye bağlı olunan eski durumu savunmaktadır.
Bu değişikliğin yasalaşmasını istemiyoruz demek ve bunun için imza toplamak, başka ne anlama gelmektedir?
Çayyolu’nun ilçe olması tek hedef ise neden “Çayyolu’nun bağımsız ilçe olması için evet” yazılarak imza toplanmamaktadır?
Çok açık ki, Platform asıl olarak, ilçe olmayı değil, yasanın iptalini ve Yenimahalle’ye bağlı kalmayı savunmaktadır.
Bunu söylemek bir kuruntu değildir!
Çünkü, bunun böyle olduğu, sadece bu imza formundaki ifadelerden değil, daha dün Yenimahalle Belediye Başkanını ziyaretleri sırasında "Bölünmek istemiyoruz" demelerinden ve bu ziyaretin, Dernek yöneticileri ve üyeleri gerçekleştirdikleri ziyaretlerde Yenimahalle Belediye Başkanı "Yaşar' a tam destek" sözü verdi.” Manşetiyle haber yapılmasından da anlaşılmaktadır.
Oysa zaman, “muvazaa” yaparak şu veya bu ilçenin kuyruğuna takılmak değil, madem Çayyolu’nun bağımsız ilçe yapılması için mücadele etme zamanıdır.
İmza toplanacaksa, bu amaçla toplanmalıdır!.
Nitekim, Çayyolu’nun ilçe olması için uğraş veren “Çayyolu İnisiyatifi Grubu”, sadece bu amaçla isim ve telefon toplamakta ve halkın büyük çoğunluğu, “madem ki taşlar yerinden oynadı,artık tek hedefimiz Çayyolu’nun ilçe yapılması olmalıdır” diyerek, her türlü destek için isimlerini ve telefonlarını vermektedir.
İşte Çayyolu’nun gerçek iradesi budur!
Bu iradeyi de sadece ve sadece “Çayyolu İnisiyatifi Grubu” temsil etmektedir!.
Bu gerçek bütün çıplaklığıyla ortadadır!.
Artık takke düşmüş kel görünmüştür!.
Gerçeği gizlemeye çalışmak beyhude çabadır!
Çayyolu Gönülüleri
Hiç yorum yok...