Metroya ağaç dikildi
Melih Gökçek’in belediye başkanlığı yaptığı son 17 yıllık dönemde başkentin raylı sistemleri bir adım ilerlemedi. Metro şantiyelerde yetişen ağaçlar boy attı. İnşaatlardaki demir aksam paslanmaya ve çürümüye başladı. Bu haliyle metro hatlarının bitirilemeyeceği anlaşılınca, Ulaştırma Bakanlığı devraldı. Ancak Ulaştırma Bakanlığı da henüz resmi bir girişim başlatmadı.
17 yıl sonra ulaşım planı
Metro hatlarının bitirilememesi, araç sayısının sürekli artması kent içi trafiğin hemen hemen her noktada felç etti. Yaz aylarında göreceli olarak hafifleyen Ankara trafiği, özellikle okulların açılmasından sonra İstanbul’u aratmıyor. Başkanlığının ilk yıllarında sorunu alt-üstgeçitlerle çözmeye çalışan Gökçek, bu yıl içinde sorunu çözmek için Ana Ulaşım Planı yapmaya karar verdi. Gazi Üniversitesi’nin yapacağı ulaşım planı ancak 2 yıl sonra bitirilecek.
Altyapıdan pis kokular geliyor
Batıkent Ergazi Mahallesi’nde sürdürülen kanalizasyon inşaatı uzun süre açık kaldı. Mahalleli oluşan pis koku, sinek ve geçit vermeyen sokaklarla uzun süre iç içe yaşamak zorunda kaldı. Açığa akan kanalizasyon nedeniyle mahallelinin isyanı tüm gazetelerin yerel eklerinde gündeme getirildi. Yoğun tepkiler dahi inşaatın hızlanmasını sağlayamadı.
‘Baz’ sinir bozdu
Ankaralının 2011’deki gündeminden biri de baz istasyonları oldu. Baz istasyonları bazı insanlar için “gelir kapısı”na dönüştü. Evini baz istasyonuna kiralayıp taşınanlar belirlendi. Toplumun tepkisini çekmemek için baz istasyonları, bayrak dahil baca ve kutularla kamufle ediliyor. Örneğin kent merkezi Kızılay’da, Ziya Gökalp Caddesi’nin orta kaldırımındaki aydınlatma direklerinin tamamında baz istasyonu bulunuyor. Çankaya ve Yenimahalle belediyeleri yurttaşların duyarlılığını dikkate alırken diğer belediyeler kendi sorumluluk bölgelerinde baz istasyonlarına gelir kapısı olarak yaklaşıyor. Mamak Belediyesi, ilçedeki tüm parklara baz istasyonu kurulması için anlaşma yaptı.
Her yer çukur
Özellikle yaz aylarında cadde ve sokaklarda başlatılan altyapı inşaatları Ankaralıları canından bezdirdi. Çankaya’da sürdürülen inşaatlar uzun süre ana ulaşım güzergâhında bulunan caddelerde trafiği tıkadı. İnşaat nedeniyle cadde ve sokak kenarlarındaki işyerleri zor günler yaşadılar. Birçok lokanta ve restoran sahibinin müşteri kaybettiklerine yönelik yakınmaları Cumhuriyet Ankara’ya yansıdı.
Hava yine kirli
Ankara’daki hava kirliliği 1980’lerin sonunda ağır bir şekilde gündeme gelmişti. Doğalgazın ithal edilmesi nedenlerinden biri de kentlerdeki hava kirliliğini gidermek olarak gösterilmişti. Başkentte doğalgaz yaygın olarak kullanılıyor, ancak “Ankara çanağı”nın dibi olarak bilinen Akköprü, Opera, Dışkapı, Bentderesi gibi bölgeler ile gecekonduların yoğun olduğu semtlerde eski kirlilik manzaraları oluşmaya başladı.
SERTAÇ EŞ
Cumhuriyet
Hiç yorum yok...