Dilimizde “ Yiğit lakabıyla anılır.” Diye bir deyim vardır. Özellikle kırsal kesimlerde bazı kişilerin toplum tarafından bilinen özellikleri ve bunları çağrıştıran lakapları, (takma adları) vardır. Bu lakap o insanları tanımlar. Ve bu özellikleri ile anılırlar….
Şehirler, şehirlerin semtleri de bir bakış açısıyla böyle tanımlanır. Örneğin İstanbul da Beyoğlu, Beyoğlu’nda İstiklal Caddesi eskiden beri insanlarda çağdaşlığın, sanat ve kültürün en güzel yönleriyle yaşandığı yer, çağrışımı uyandırmıştır. Gerçi günümüzde sokaklarında fötr şapkalı takım elbiseli kravatlı bayların, şık giyimli bayanların dolaştığı bir Beyoğlu yok ama yinede daha önce edindiği intiba hala yaşamaktadır… Şimdi kapkaç olaylarının, sarhoş olup bir köşeye sızan, sokakta sabahlayan insanların, tacizcilerin dilenicilerin tinercilerin yer aldığı mekanlarıyla gündeme gelmektedir….
Bu girişle nereye varacağıma gelince: Çayyolu ve çevresi Ankara’nın Batısında yer alır. Bu nedenle ben buraya “ANKARANIN BATIYA AÇILAN PENCERESİ“ derim. Şimdi Yenimahalle İlçesinin bir Mahallesi olan Çayyolu köyü dışındaki yerleşim alanlarının geçmişi 30 yıl önce İLK Kooperatif evlerinin yapımıyla başlamış.
Şimdi Eskişehir yolu boyunca Temelliye, Bağlıca dan Etimesgut’a Beysukent’ten Çankaya’ya İncek’ten Gölbaşına kadar uzanan geniş bir yerleşim alanı olmuştur.
Ümitköy ve Çayyolu civarı DÜZENLİ YERLEŞİM ALANLARI, PARKLARI BAHÇELERİ, YOLLARI, EĞİTİM KURUMLARI ve ÖZELLİKLEDE YERLEŞİP YAŞAYAN İNSANLARIN DAVRANIŞLARIYLA ÇAĞDAŞ ve ÖRNEK BİR YERLEŞİM ALANI OLDU.
Bu özellikleriyle Ankara da TEMİZ, DÜZENLİ, KALİTELİ ve ÇAĞDAŞ yerleşim yeri olarak benimsendi. Bu nedenle buraya yerleşme talepleri arttı. Bu talep artışı düzenli yönlendirilemeyince yeni siteler,yeni binalar ardı ardına yükselmeye başladı. Ev olarak yapılan cadde üzeri yapılar işyeri olmaya başladı. Bu nedenle cadde üzerine park eden araçlar trafiği aksatarak trafik sorunu oluşturdular.
Ayrıca tepelerin teraslanarak çok katlı binalarla donatılması, görüntü kirliliği yanında, hava akımını da kötü etkileyerek hava kirliliğine sebep oluyor.
Nüfus arttıkça insanlar birbirini tanımaz selamlaşmaz oldular. Hatta komşusunu tanımayan insanların komşusunun kapısındaki hırsızı bile tanımayarak müdahale etmediği durumlar bile yaşanır oldu. Kalabalıklaşan yöremizde hırsızlık, çevre kirliliği, ulaşım, yerleşim ve çevre sorunları gittikçe artarak çözülemez duruma gelmektedir..
Bu durumlar hepimizi olumsuz etkileyerek birbirimize olan sevgimizi ve en önemlisi SAYGIMIZI kaybettiriyor. Saygı yitince de toplum olarak birlikte düzenli yaşama şansımız azalıyor..
ANLAYANA SİVRİSİNEK SAZ… Lakabı TEMİZ, DÜZENLİ, KALİTELİ ve ÇAĞDAŞ yerleşim alanı olan semtine sahip çık, sonra bağırma avaz, avaz.
Daha saygın ve birbirine karşı daha SAYGILI kişilerin yaşadığı ÇAYYOLU özlemlerimle hepinizi sevgi ve SAYGIYLA selamlıyorum….
HÜSNÜ YELBAY
Çayyolu Haber Bülteni
Hiç yorum yok...