CHP’li Levent Gök, Anakent Belediyesi EGO Genel Müdürlüğü’nün STRÖER-KENTVİZYON A.Ş’ye vermiş olduğu reklam işi kapsamında, şehir içi toplu ulaşım otobüs duraklarının mecburi standartlar ve İmar Kanunu’na aykırı olarak ruhsatsız imal edildiğini kaydetti. Reklam panolarının ışıklandırılmasının da direklerden çekilerek sağlandığını dile getiren Gök, faturanın Ankara’ya kesildiğini belirtti. Konuyu Meclis gündemine taşıyan Gök, Başbakan Tayyip Erdoğan’ın yanıtlaması istemiyle verdiği soru önergesinde şunları sordu:
“İmar Kanunu’nun 2. maddesindeki ‘Belediye ve mücavir alan alan sınırları içinde ve dışında kalan yerlerde yapılacak planlar ile inşa edilecek resmi ve özel bütün yapılar bu kanun hükümlerine tabidir’ hükmünden Ankara Büyükşehir Belediye Başkanlığı muaf mıdır, Ankara’da kaç adet EGO otobüs durağı vardır, bu durakların kaçında STRÖER-KENTVİZYON A.Ş’nin yaptırmış olduğu CLP durak, raket, silindir, kule, bilboard, megalight, board gibi açık hava reklam ürünü vardır, bu açık hava reklam ürünleri için niçin ruhsat alınmamıştır, cadde ve sokaklarda bulunan sokak aydınlatma direkleri olarak tanımlanan direklerden bu reklam panolarına kaçak elektrik çekilmesinin sorumluluğu kime aittir, kaçak elektrik bedelinin halkın sırtına yüklendiğini bilmiyor musunuz? Elektrik aboneliği yapılmayarak abonelikten kaynaklanan vergi ve harçlar verilmemiştir. Tüketimden kaynaklanan vergiler, harçlar, KDV, özel tüketim vergisi ödenmemiş olduğu gibi, abone olunmadığı için tüketim miktarı da ölçülememiştir. Bu durum karşısında derhal bu reklam üniteleri için elektrik aboneliği tesis edilmesi ve geriye doğru borç tahakkuk ettirilmesi için ne yapmayı düşünüyorsunuz, yurttaşları mağdur eden ve kamu zararına yol açan bu olayların sorumluları hakkında ne yapmayı düşünüyorsunuz?”
Cumhuriyet
Anakent’ten Gök’e yanıt Anakent Belediyesi, CHP Milletvekili Levent Gök’ün, otobüs duraklarının kaçak olduğu ve reklam panolarında da kaçak elektrik kullanıldığına ilişkin soru önergesine yanıt verdi. Durakların yapı ruhsatı gerektirmediğinin belirtildiği yanıtta, elektriğin de şirket tarafından 3 ayda bir ödendiği kaydedildi. Otobüs duraklarının yapı niteliği taşımadığının belirtildiği açıklamada, “Raket, silindir, kule, bilboard, megalight, board gibi açık hava reklam ürünleri de sökülüp takılabilen kent mobilyası niteliğindedir. Bu nedenle ne otobüs durakları ne de reklam panoları İmar Kanunu’nun 2. maddesi kapsamına girmez ve yapı ruhsatı gerektirmez” görüşü savunuldu. Belediyenin yanıtında, Gök’ün reklam araçlarında kaçak elektrik kullanıldığı iddiasına ise, “Araçlarda kullanılan elektriğin bedeli, EPDK’nın Resmi Gazete’de yayımlanan ‘Aydınlatma Yönetmeliği’nin, ‘Aydınlatma Giderleri Hesabı’ başlıklı 7. maddesine göre hesaplanarak, Ankara’da elektrik dağıtımı yapan şirket Enerjisa tarafından ilgili firmaya faturalandırılmakta ve ilgili firma tarafından da 3’er aylık periyotlar halinde bu tüketimin bedeli ödenmektedir” ifadeleri kullanıldı. 27/06/2008
Hiç yorum yok...