Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, müzenin açılışında yaptığı konuşmada, açılışın Müzeler Haftası'na denk gelmesinin zamanlama açısından da isabet olduğunu, bu haftayı bakanlık olarak MTA'da kutlamış olacaklarını söyledi. Çevrede gördükleri ve günlük yaşamda kullandıkları her şeyi yer kabuğundaki doğal kaynaklara borçlu olduklarını ifade eden Yıldız, insanoğlunun, yer kabuğundaki doğal kaynakları keşfetmeye başladığı andan itibaren yaşamını kolaylaştırdığını anlattı.
Tarihsel gelişim içinde doğal kaynaklarını bilimsel temellere uygun olarak kalıcı bir şekilde kullanan ülkelerin, günümüzde gelişmiş toplumları temsil ettiğini ifade eden Yıldız, ''Doğa bilincinin gelişmesi ve bu alanda kültürel gelişmenin önemini kavramış olan MTA kurumumuz da düşünen, araştıran ve aynı zamanda eleştiren birey yetişmesi için 7 Şubat 1968 yılında kendi bünyesinde tabiat tarihi müzesini kurmuştur ve bu eksikliği gidermiştir'' dedi.
MTA'nın son 8,5 yılda arama faaliyetleri için ayırdığı payın 12 kat arttığını vurgulayan Yıldız, artık örtülü ve gömülü madenlerin aranmasında bilimsel ve teknolojik yöntemlerin kullanıldığını söyledi.
Yıldız, öncelikle çocuklarda tarih ve kültür bilincinin oluşturulması açısından müzeyi son derece faydalı bulduğunu belirtti.
MTA Genel Müdürü Mehmet Üzer de Genel Müdürlüğün 1935 yılında ülkenin jeolojisini aydınlatmak amacıyla kurulduğunu söyledi. 1980'li yıllarından sonra önceliklerin değişmesi nedeniyle kurumun ihmal edildiğini ve MTA'ya yeterli bütçe ayrılmadığını anlatan Üzer, özellikle 2004 yılından sonra kuruma yeterli bütçenin ayrılmasıyla makinelerin yenilendiğini, yeterli sayıda eleman temin edildiğini anlattı.
Bugün Türkiye'nin, dünyada maden çeşitliliği açısından 10'uncu, üretimde 28'inci sırada yer aldığını ifade eden Üzer, üretilen madenlerin değerinin 11 milyar doları, yarı mamullerle beraber bu rakamın 35 milyar doları bulduğunu söyledi.
Tabiat Tarihi Müzesi'nin ilk olarak 1968 yılında açıldığını ifade eden Üzer, 2004 yılında yeni binasına taşınan müzenin kısa bir süre sonra inşaat hataları nedeniyle 2005 yılında ziyarete kapatıldığını kaydetti. Bu konuda zaman zaman eleştirilerin olduğunu anımsatan Üzer, şöyle konuştu:
''Elimizde olmayan nedenlerle müzemizin açılma süresi biraz uzadı. Bu sürede bir çok sütunu güçlendirdik, izolasyon çalışmaları yaptık, yeni sütunlar ekledik. Müzemizde özellikle görme engelli kardeşlerimizin işitsel ve dokunsal olarak yararlanabilecekleri bir bölüm oluşturuldu. Müze tamamen yenilendi. Bu müze bize dünyamızın tarihçesini sunuyor, dünyayı ve yer küreyi öğretiyor, yer kürenin nimetlerinden yararlanmayı, tehlikelerinden korunmayı öğretiyor. Bu müzemize her yaştan ziyaretçiler geliyor ama özellikle gençlerimiz daha çok ziyaret ediyor.''
Üzer, arşivlerinde 120 bin materyal bulunduğunu, bunun 5 binini sergilediklerini de sözlerine ekledi.
Konuşmaların ardından Bakan Yıldız, isimleri Ubeyd ve Melike olan görme engelli iki öğrenciyle birlikte kurdeleyi keserek müzenin açılışını gerçekleştirdi.
Bakan Yıldız, ilk olarak yanında bulunan öğrencilerle birlikte görme engelliler için oluşturulan bölümde incelemelerde bulundu. Müzede 140 milyon yıl önce yaşamış et obur bir dinozor olan ''Allosaurus''un önünde fotoğraf çektiren Yıldız, daha sonra ''Uzay Terazisi''ne çıkarak kilosunu ölçtü.
Dünyanın en önemli tabiat tarihi müzelerinden biri
Türkiye'nin tek, dünyanın ise önemli tabiat tarihi müzelerinden biri olarak gösterilen müzede, 5 bini aşkın materyal sergileniyor.
Tabiat Tarihi ve Madencilik Müzesi 1935 yılında Atatürk'ün emri ile kuruldu. 7 Şubat 1968 tarihinde MTA bünyesinde bilim dünyası ve halkın hizmetine açıldı. Kapanmadan önce yılda 300 bin kişinin ziyarette ettiği müzede, yer bilimlerinin tüm evrelerine ait her türde materyal bulunuyor. MTA'nın jeolojik, mineralojik, paleontolojik araştırma ve çalışmaların yanı sıra fakültelerin yer bilimleri ile ilgili bölümlerinin yaptığı bilimsel ve teknik araştırmalarda toplanan materyaller de teşhirde sergileniyor.
Müzede, ay taşı, yıldırım taşı, gök taşı, omurgasız ve omurgalılar, memeliler ve primatlardan modern insana geçiş sürecine ait örnekler ile 140 milyon yıl önce et obur dinozor Allosaurus, 15 milyon yılı aşkın yaşlı mastodont fosuli, Kahramanmaraş'ta bulunan ve Milattan Önce 1500 yıllarında tarihlenen fil iskeleti, Adana-Yumurtalık sahilinde karaya vuran güncel uzun balina iskeleti de bulunuyor.
Tabiat Tarihi Müzesi: Eskişehir Yolu, 06520 Balgat / ANKARA
Hiç yorum yok...