Bir süredir Ümitköy, Çayyolu ve Konutkent bölgelerindeki elektromanyetik kirlilik ve özellikle gelişigüzel dikilen baz istasyonlarını takibe alan Çayyolu Platformu, inanılması güç bir tablo ile karşılaştı. En fazla 180 olması gereken değerlerin 517 birime kadar çıktığı belirlendi.
ÇAYYOLU Platformu bünyesindeki derneklerden Çayyolu Elektromanyetik Kirlilikten Korunma Derneği’nin (ÇEKOD), bir süredir yürüttüğü çalışmalar inanılmaz bir gerçeği ortaya çıkardı.
Geçtiğimiz günlerde ODTÜ’nün Fizik Bölümü öğrencileri çalışma dönemi tezleri için Çayyolu’nda elektromanyetik kirlilik testleri yaptılar. Elektromanyetik kirlilik konusunda halktan on bin imza toplayan Çayyolu Platformu’nun bağlı ÇEKOD’un bu konudaki çalışmalarını öğrenen öğrenciler, ÇAP Başkanı Engin Uç’un refakatinde tehlike gösteren bölgelerde ölçüm gerçekleştirdiler.
EN KİRLİSİ KOŞU YOLU
Ölçümlerde kabul edilebilir limitin üst sınırı olan 180 miliamper kirliliğin belirtilen odakların dışında bir hayli arttığı tespit edildi.
Ölçümler sonucunda en vahim rakam, bölge sakinlerinin yoğun olarak spor yaptığı Muharrem Dalkılıç Koşuyolu’nda ortaya çıktı. En fazla 180 olması gerekirken 517 birim ölçülen elektromanyetik kirliliğin, hem baz istasyonlarından hem de yüksek gerilim hatlarından kaynaklandığı saptandı.
YÜZE KAPANAN KAPILAR
Çayyolu Platformu, bir süredir Çevre ve Orman Bakanı Osman Pepe’den bölgedeki orman alanlarına dikilen baz istasyonlarını konuşmak için randevu istediği, ancak Bakan Pepe’nin yoğun programını gerekçe göstererek randevu vermediği belirtildi.
Çayyolu Platformu, bölgedeki orman alanlarına ardı ardına dikilen baz istasyonlar nedeniyle Orman Bakanlığı’na hitaben bir dilekçe hazırlayıp, on bin imza toplamış, daha sonra da Pepe’den randevu talebinde bulunmuştu.
Bu arada Ankara Hürriyet’te çıkan haberler üzerine Bakanlık Özel kalem Müdürlüğü, Çayyolu Platformu’na özel ulakla gönderdiği yazıda, Pepe’nin sıkışıklığı dile getirerek, randevu talebinin ileriki bir tarihte değerlendirileceğini bildirmişti.
YETKİ KİMDE KARMAŞASI
Platforma gönderilen yazıda ayrıca, baz istasyonları ile ilgili olarak yetkinin Ulaştırma Bakanlığı’na bağlı Telekomünikasyon Kurumu’na verildiğine dikkat çekilerek, şöyle denilmişti:
"Bu çerçevede, Bakanlığımıza intikal eden şikayet dilekçeleri, gereği yapılmak üzere Telekomünikasyon Kurumu’na gönderilmekte ve şikayet sahibine de yapılan işlem hakkında bilgi verilmesi istenmektedir. Telekomünikasyon Kurumu, Yönetmelik çerçevesinde şikayeti değerlendirmektedir. Baz istasyonlarının Yönetmeliklerde verilen sınır değerlere uygun olup olmadığına dair ölçümler Telekomünikasyon Kurumu tarafından veya kurumun yetki verdiği kurum ve kuruluşlar tarafından yapılmaktadır. Uygun olmayan baz istasyonları hakkında gerekli müeyyide uygulanmaktadır."
APAR TOPAR YÖNETMELİK
Bakanlığın yazısında konu ile ilgili diğer kurum ve kuruluşlarla ortaklaşa hazırlanacak bir yönetmelikle uygulamanın belirlenmesine yönelik çalışmaların devam ettiği ifade edilmişti. "0Hz-300 GHz Frekans Bandındaki İyonlaştırıcı Olmayan Radyasyondan Kaynaklanan Elektromanyetik Alanlardan Korunmasına İlişkin Yönetmelik Taslağı" hazırlandığı ve ilgili kurum ve kuruluşların görüşü alınmak üzere gönderildiği bilgisi de yazıda yer almıştı.
Hiç yorum yok...