11-18 yaş arası gençlerle birlikte çalışmalar yürüten Genç Hayat Vakfı, Yard. Doç Dr. Demet Lüküslü yönetiminde gerçekleştirdiği “İstanbul Liseli Profili” araştırmasını yayımladı. Gençler, gençlik dönemini; stresli, kaygıların ve korkuların yoğun olduğu bir süre olarak tanımlıyor. Araştırmaya İstanbul’da 21 liseden toplam 2 bin 035 öğrenci dahil edildi. İstanbul Liseli Profili araştırmasının sonuçları özetle şöyle:
“Gençlerin yüzde 60’ı gençliğini yaşayamadığını düşünüyor. Gençlerin yüzde 57.2’si mevcut eğitim sisteminin bağımsız bir kişilik geliştirmeyi engellediğini düşünüyor. Gençlerin yüzde 51’i bir gencin en önemli sorumluluğunun iyi bir öğrenci olmak olduğunu düşünüyor. Aileler çocuklarından ders çalışmalarını, odalarını temiz tutmalarını ve ev işlerine yardımcı olmalarını bekliyor. Aile içindeki işbölümünde kız öğrenciler eviçi işlere yönlendirilirken erkek öğrencilere ev dışı sorumluluklar veriliyor. Gençlerin yüzde 56’sı şiddetin gençler arasında yaygın bir davranış olduğunu düşünüyor.Gençler, gençlik dönemini; stresli, kaygıların ve korkuların yoğun olduğu bir süre olarak tanımlıyor.”
Araştırmaya göre gençlerin başlıca ortak sorunları da, “İstediği eğitimi görememek. Parasızlık, işsizlik, ciddiye alınmamak ve saygı görmemek, ailevi sorunlar” olarak sıralanıyor. İstanbul Liseli Profili araştırması, tüm ortak özelliklerine karşın liseli gençlerin birbirlerinden ayrıldıkları pek çok noktanın bulunduğunu, hatta farklı dünyalarda yaşayan farklı gençlerin olduğunu da gösteriyor.
Cumhuriyet
Hiç yorum yok...