Sen telhevizyonda her dizi izlediğinde bir kitap intihar ediyor.
Libya, Tanzanya ve Ermenistan`dan bile daha az kitap okuyan Türk insanı her konuda fikir üretmekten geri kalmıyor. Türk insanı için kitap ya aksesuar ya da soba tutuşturucu... Peki Türkiye`de kitap sevgisini engelleyen unsurlar neler?
Birleşmiş Milletler İnsani Gelişim Raporuna göre, Türkiye okuma alışkanlığında Libya,Tanzanya, Ermenistan gibi ülkelerin de bulunduğu 173 ülke arasında 86`ıncı sırada yer alıyor. Kitap okuma oranının yüzde 4,5 olduğu Türkiye`de yılda 23 milyon adet kitap basılırken, Japonya`da 4 milyar 200 milyon adet kitap basılıyor. Bir yılda, ders kitapları hariç Amerika`da 72.000, Almanya`da 65.000,Brezilya`da 13.000, Türkiye`de ise 6.031 kitap yayımlanıyor. 7 milyon nüfuslu Azerbaycan`da kitaplar 100.000 tirajla basılırken, 75 milyon nüfuslu Türkiye`de bu rakam 2500 civarında.
AB ülkelerinde yıllık kitap harcaması 500 dolarken Türkiye`de 2 dolar. Halk Kütüphaneleri Dernekleri Bildirgesi`nde yer alan, Türkiye ve yakın nüfusa sahip AB üyesi ülkelerin verilerine göre, Almanya`da 11 bin 332,Fransa`da 4 bin 8, İspanya`da 5 bin 209, Türkiye`de ise 1433 kütüphane var. Türkiye`deki 1433 kütüphanenin 267`si kapalı olduğu gibi yalnızca 400`ü kütüphane standardını taşıyor.
İngiltere`de, ortalama bir gazete olan günlük The Sun gazetesi Türkiye`deki gazetelerin toplam tirajı kadar satıyor. Türkiye`deki gazete okurlarının yüzde 85`i yalnızca spor ve magazin sayfalarıyla ilgileniyor. KİTAPLAR, SOBA TUTUŞTURMAK, SOFRA BEZİ VE KÜLAH YAPMAK İÇİN VAR Bağımsız Eğitimciler Sendikası AR-GE kurulu uzmanlarınca hazırlanan raporla ilgili, `Öğrenciler de ders kitabından başka kitap okumuyor, hatta ders kitabı bile okumuyor. Halkımız televizyon seyretmeyi, birkaç şarkıcının özel hayatını, dedikodularını öğrenmeyi o kadar abartmış ki, değil kitap okumayı, ciddi televizyon programlarını bile izlemiyor. Futbolcuların künyesini, sevgililerini ezbere bilen ama gazeteleri, kitapları `yalan makinesi` diye ifade eden halkımız var.
Kitapların ve gazetelerin yalnızca resmine bakan ve katlayıp köşeye koyan, lazım olunca soba tutuşturan , sofra bezi ve külah yapan halkımız var` diye değerlendiren Bağımsız Eğitimciler Sendikası Genel Başkanı Gürkan Avcı, Çocukların ve gençlerin kitap okumamasının en önemli nedeninin ailede kitap okuma geleneğinin oluşmaması olduğunu söyledi. `GENÇLİK KİTAP VE GAZETE OKUMUYOR AMA HER KONUDA FİKİRLERİ VAR` Genel Başkan Avcı, `Gençlik kitap ve gazete okumuyor ama her konuda fikirleri! var. İşte bunun için ülkemiz yıllardır yangın yeri gibi. Okumadığımız için cahiliz. Okumadığımız için hakkımızı bilmiyoruz ve arayamıyoruz. Okumadığımız için fakir bir toplumuz. Okumadığımız için iyi yöneticileri, kaliteli politikacıları seçemiyoruz. Okumadığımız için yaşanan haksızlıkları, yoksullukları, fukaralığı, bizim için yazılan kötü kaderi, kaderimiz sanıyoruz` diye konuştu.
TÜRKİYE`DE KAFELER HARİÇ, 400 BİN KAHVEHANE VAR Bağımsız Eğitimciler Sendikası tarafından yapılan araştırmaya göre, 400 bin kahvehanenin bulunduğu Türkiye`de, kitap sevgisini en çok televizyon ve internet engelliyor. ÇOCUKLAR ANNE BABAYI GAZETE VE KİTAP OKURKEN GÖREMEYİNCE Sendika AR-GE Kurulu uzmanlarına göre, evde anne ve babasını kitap, gazete okurken gören çocuğun hayatına kitap ya da gazete kolaylıkla girebiliyor. Evin köşesinde kitaplığın olması, çocuğun da isterse kendi kitaplarını bu kitaplığa koyması, hatta kendi kitaplığının olması, çocukta kitap okuma alışkanlığını sağlamakta büyük önem taşıyor.
Uzmanlar, kitap okum alışkanlığının kazandırılması için şu önerilerde bulunuyor; *Çocuklarınıza bebeklik çağından itibaren kitap okuyun,
*Önemli günlerde çocuklarınıza kitap hediye edin,
*Okuduğu ve sizinle paylaştığı her kitap için onu ödüllendirin,
*Yaşına ve özelliklerine uygun kitaplarla tanıştırın.
KİTAPLAR YA AKSESUAR, YA DA SOBA TUTUŞTURUCU Kitap okuma alışkanlığının çocuğun bilişsel ve dil gelişiminde oldukça önemli bir yere sahip olduğunu vurgulayan uzmanlar `Çocuklara kitap okuma alışkanlığının kazandırılması için öncelikle anne ve babanın bu konuda örnek olması gerekmektedir. Evde süs olarak bekletilen kitaplar, kapağı açılmayan ansiklopediler bulundukça çocuklar bu durumu, `Kitap bir aksesuardır. Okunmaz sergilenir` şeklinde anlarlar ve bu yanlış algılama çocukların kitaba olan bakış açısını olumsuz etkiler` dedi.
GELİŞİM SEVYESİNE UYGUN KİTAPLAR VERİLMELİ Uzmanlar, `bazı çocuklar sosyal ilişkilerini engelleyecek boyutta kitap okumaktadırlar ki bu da çocukların gelişimine olumsuz etkide bulunur. Kitap okuyan çocukların moral durumlarının kontrol edilmesinde de yarar vardır. Çocuğun gelişim seviyesine uygun olmayan kitapların okutulması ona yarar sağlamak yerine zarar verir. Çocuğa verilen kitaplar yaş ve anlama seviyesi ilerledikçe kademeli olarak değiştirilmelidir. Seviyesinin altında kitaplar okuması da çocuğu kitap okuma sevgisinden uzaklaştıracaktır` dedi.
Mehmet G./Çayyolu Haber Bülteni
Hiç yorum yok...