Ankara Anakent Belediyesi’nin Eskişehir yolu üzerindeki Kentpark Alışveriş Merkezi’nde (AVM) fazladan 61.435 metrekare (m2) inşaat alanı yapılabilmesine dönük kararına, Ankara 14. İdare Mahkemesi’nin atadığı bilirkişi heyetinden olumsuz görüş geldi. Bölgedeki fiyatlara göre, bu fazladan inşaat olanağı, AVM’nin sahipleri için 300 milyon TL’nin üstünde rant yaratacaktı.
Şehir Plancıları Odası’nın (ŞPO) açtığı davada Doç. Dr. Özlem Güzey, Yrd. Doç. Dr. Nevin Gültekin ve Dr. Erman Aksoy’dan oluşan bilirkişi heyeti, Belediye Meclisi’nin yaptığı imar planı değişikliğinin “şehircilik ilkeleri, planlama esasları ve kamu yararı açısından uygun olmadığı” yönünde görüş bildirdi. Mahkeme, bilirkişi raporunu dikkate alarak karara varacak.
Kentpark’taki inşaat alanını yüzde 50’ye yakın arttıracak imar artışına ilişkin dava süreci şöyle gelişti:
-
Eskişehir yolu imar planı: Ankara Anakent Belediyesi, 28 Şubat 1997 tarihinde aldığı kararla Eskişehir Yolu Kamu Kuruluşları Alanı İmar Planı’nı onayladı. Bölge “Kentsel Servis Alanı” olarak kullanılacaktı. Bölgedeki imar emsali de 2 olarak belirlendi. Buna göre arazi büyüklüğünün 2 katı kadar inşaat yapılabilecekti.
-
* İmar artışı sağlanıyor: Anakent Belediyesi, 6 Mart 2008’de Kentpark’ın üzerinde bulunduğu 9014 ada 2 ve 3. parsellerde imar planı değişikliğine giderek önceden “Kentsel Servis Alanı” olan bölgeyi “Merkez İş Alanı”na çevirdi. Bu parsellerdeki kullanım alanları arasında “alışveriş merkezleri, otel, konut üniteleri” gibi alanları da ekledi. Ayrıca buradaki imar emsalini de 2’den 2,84’e çıkardı.
-
Fazladan 61 bin m2’lik inşaat: Kentpark’ın üzerinde bulunduğu 9014 ada 2 ve 3 sayılı parsellerin toplam büyüklüğü 73.137 metrekare (m2) idi. Emsal oranı 2 iken, buraya toplam 146.274 m2’lik inşaat yapılabilecekti. Ancak emsal 2,84’e çıkartıldığı için fazladan 61.435 m2’lik inşaat yapılmasına olanak tanındı. Bölgedeki fiyatlara göre, m2 başına yaklaşık 5.000 TL’dan, 307 milyon liralık rant sağlandı.
-
Belediye ruhsat verdi: Yapılan plan değişikliğinin ardından Kentpark’taki iki parsele 1 Nisan 2008’de yapı ruhsatı verildi. Daha sonra 30 Aralık 2009’da, 3. parsele de yapı kullanma izni verildi. Yani 2. parselde inşaat başlarken, 3. parsel kullanıma açıldı.
-
Yargı kararını dinlemedi: Belediye’nin 2,84 emsal getiren plan değişikliği yargı tarafından iptal edilmesine karşın, Anakent Belediyesi, 13 Nisan 2011’de aldığı kararla 9014 ada 2 ve 3 parsellerdeki imar durumunu “yapı ruhsatı ve yapı kullanım izin belgesinde belirtilen durum imar durumudur” şeklinde bir plan notuyla, yine aynı şekilde 2,84 emsalde bıraktı.
-
Bilirkişi raporu ‘olmaz’ dedi: Bunun üzerine ŞPO, Anakent’in bu kararını yargıya taşıdı. Yargının tespit ettiği bilirkişi heyetinin mahkemeye ilettiği raporda “Yapı Ruhsatı ve Yapı Kullanım İzni’nin İmar Planlarına yön vermesi, bunun plan kararına dönüştürülmesi yasal olarak mümkün değildir. Yargı yoluyla iptal edilen planlara göre verilen yapı ruhsatı, yapı kullanım belgesinin temel alınarak mevcut yapılaşma şartlarının imar durumu olarak belirlenmesi planlama esaslarına aykırıdır” denildi.
MURAT KIŞLALI
Cumhuriyet
Hiç yorum yok...