Koru Sitesi içindeki Kedievi ile ilgili hayvanseverlerin girişimleri sürüyor. İçeriden çıkarılan 6 yavru ve bir anne kedi veteriner kontrolüne alındı. Ne yazık ki, bu yavru kedilerden bazıları hayatını kaybetti.
Lena Vereterinerlik raporunda; “Genel sistemik bozukluk, sepsis, solunum güçlüğü ve gözlerde FHV-1 viral enfeksiyona bağlı konjuktivit ve keratit bulguları doğrultusunda sağaltıma alınan 6 yavru kediden 2’si sağaltıma yanıt vermeyerek, sistemik enfeksiyon ve toplu organ yetmezliği sebebiyle ex olmuştur. Yapılan nekropside, her iki böbrekte apse odakları ve peritonda generalize kalınlaşma dikkat çekmiştir. Pleural boşlukta seröz sıvı birikimi mevcut olup., barsaklarda yer yer peteşi izlenmiştir” denilmekte. DENETİME ALINDI
Bu arada gönüllüler ve ilgili Dernek üyeleri Veteriner Hekim Op. Dr. Bülent Fahri İnce’ye Kedievi’ni denetime almasını istediler. Konuyla ilgili denetim raporu şöyle; “Koru Sitesi Kedi Evi ile ilgili olarak, barınağın yönetimini sürdüren dernek ve diğer gönüllülerce yapılan talebe istinaden 4 Temmuz tarihinde gerçekleştirilen bilirkişi denetimin raporudur. Akşam saat 21.00 sularında gezilen barınak arazisinin boş olduğu, barınakta yaşayan kedilerin barınak arazisi içerisinde yer alan betonarme binada kapalı tutulduğu görüldü. Bina içerisinde her kedi için yeterli mama ve su bulunurken yetersiz havalandırma sebebiyle yoğun nem ve koku mevcuttu. Yine aynı bina içerisinde, binanın kapasitesinin çok üzerinde kedi nüfusu bulunması, hasta ve düşkün olanlarla sağlıklı kedilerin bir arada kaldığı, bina içerisinde veya dışarısında enfeksiyöz hastalıklar açısından karantina ortamının bulunmadığı dikkat çekti. Bina içerisinde yer alan kafeslerde, yeni doğmuş yavru kediler ve anne kedilerin de bulunduğu ve bu hayvanların birçoğunun hasta olduğu görüldü. Gönüllülerin talebi doğrultusunda bir anne ve 6 yavrusu tedavilerinin sürdürülmesi açısından takip altına alındı. İlgililere, barınak arazisinin kedilerin dolaşması için kullanılması, betonarme binanın karantina bölümü olarak ayrılması, düzenli dezenfeksiyon ve hasta takibi işlemleri için tavsiyelerde bulunuldu. Notlar: TSAV tarafından, kedi barınaklarının kurulumu ile ilgili olarak verilen tavsiyeler doğrultusunda, her kedi için barınakta 1 m3 hacim bulunması, barınak iç sıcaklığının 10 - 26oC arasında olması, her 6 kedi için bir mama ve su kabı bulunması (yaklaşık 2lt kapasiteli), rutin veteriner hekim kontrolü ve veteriner hekim kontrolünde dezenfeksiyon işlemi yapılması yönündedir. Ülkemiz şartlarında, gerek maddi gerekse fiziksel yetersizlikler durumunda, alan sınırlandırmaları belli bir oranda esnetilse bile de bir kedinin doğal yaşam ihtiyaçlarına engel olacak düzeyde olmamalıdır. 8 – 10 m2 alanda 25 – 30 kedinin bulunmasının hem sağlık hem de hayvan refahı yönünden uygun olduğunu söylemek mümkün değildir. Hayvanseverlerin ve gönüllü çalışanların, duygusal yaklaşımlarını bir yana bırakarak, amaca yönelik profesyonel yaklaşımla çalışmaları mecburiyettir. Aynı şekilde, gönüllülerin 5199 sayılı yasa hükümlerince, ilgili kurum ve kuruluşlarca işbirliği içerisinde olmaları, gerek duyulduğunda bu kurumlar aracılığı ile fiziksel imkanlarını iyileştirmeleri gerekmektedir.” Bakanlık da denetledi Bu arada, Kedievi, Orman ve Su İşleri Bakanlığı 9. Bölge yetkililerince denetlendi. Yapılan denetim sonucu Doğal Hayatı Koruma Derneği Başkanının evinde 60, Kedievinde ise 80 kedinin barındığı tespit edildi. Belediye de desteğini çekti Yenimahalle Belediye Başkanı, arazinin kendilerine ait olmadığını söyleyerek buradaki tabelasını söktürdü.
Hiç yorum yok...