Haberler


Kadıköy de yüzbinler özgürlük şarkısı söyledi.
  • Yorumlar: 0
  • 08 Temmuz 2013 00:06
  • Haber kategori: Çayyolu
  • Ekleyen:
  • Ziyaretler: 2831
  • Son Güncelleme: -/-
  • (Güncel Beğeni 0.0/5 Yıldızlar) Toplam Oylar: 0

Kadıköy de yüzbinler özgürlük şarkısı söyledi.

0 0

Renkli görüntülere sahne olan festivalde maket TOMA’dan su sıkıldı, dev kağıttan maket biber gazı efektleri ile canlandırmalar yapıldı. AKP hükümetinin sık sık istifaya çağırıldığı festivalde “Satılmış medya istemiyoruz”, “Her yer Taksim her yer direniş”, “Mustafa Kemalin askerleriyiz”, “Polis simit sat onurlu yaşa” sloganları atıldı. Eylemde Sanatçılar Girişimi adına konuşan şair-yazar Ataol Behramoğlu, “Eğer bir toplumsal mücadeleye sevgi, duygu, şarkı, şiir, kadın çığlıklarının güzelliği karışmışsa zaten bu dava baştan kazanılmıştır” dedi.

Cumhuriyet, Sol, Yurt, Birgün, Aydınlık Gazetesi, Ulusal Kanal, Halk Tv, Cem Tv, Oda Tv, Cem ve Yön Radyo ile Ataol Behramoğlu, Şebnem Dönmez, Zeki Alasya, Metin Akpınar, Leman Sam, Tarık Akan, Levent Üzümcü, Sevinç Erbulak, Füsun Demirel, Ayşen Guruda, Ayşe Emel Mesci, CHP İstanbul milletvekili Ali Özgündüz, Sanatçılar Girişimi, 68’liler Birliği Vakfı, Oyuncular Sendikası, 3. Köprü Yerine Yeniden Yaşam Platformu gibi çok sayıda sanatçı ve kurumun destek verdiği festival için yurttaşlar bugün öğle saatlerinden itibaren Kadıköy Boğa Heykeli, Tepe Nautilus, Kadıköy Çarşı, Rıhtım, Moda Bahariye’de toplanmaya başladı. Türk bayrakları ve Atatürk posterleriyle Kadıköy İskele Meydanı’ndaki festival alanına gelen onbinler “Polis terörüne son”, “Hükümet istifa”, “Kardeşlik, eşitlik”, “Alo 155 biber gazı hattı”, “Gaza geldik. Hüloğğ” dövizleri taşıdı. Kadıköy sokaklarının panayır alanına çevrildiği festivalde, yurttaşlar sık sık hep bir ağızdan “Her yer Taksim her yer direniş”, “Sık bakalım, sık bakalım biber gazı sık bakalım. Kaskını çıkar, jopunu bırak delikanlı kim bakalım”, “Bu daha başlangıç mücadeleye devam”, “Kahrolsun AKP diktatörlüğü” sloganları attı.

THY ve Kozova direnişçilerinin de katıldığı ve renkli görüntülere sahne olan festivalde, dev TOMA ve biber gazı kapsülü dikkat çekti. Kadıköy Rıhtım’da bulunan Aden Otel’e dev Türk bayrağı ve Atatürk posterinin asıldığı festivalde, otelin yanındaki Kızılay binasına ise “Boyun Eğme” pankartının asıldığı görüldü.

Etkinlikte Kadıköy İskele Meydanı’na kurulan sahnede tiyatro sanatçısı Harun Güzeloğlu padişahın zorbalık hikayesini canlandırdı. Güzeloğlu’nun ardından Fikir Kulüpleri Federasyonu (FKF) Hürriyet Bandosu sahne aldı. Alt Kat Sanat Tiyatrosu ise “Biz halkız yeşerip yitenleryile biz bir halkız” diyerek bir canlandırma gerçekleştirdi. Tiyatroculardan sonra soLMajör ve Flört Blues Bend sahne aldı. soLMajör, “Çapulcular iktidara”, Flört Blues Bend de “Gazdanadam” şarkısını seslendirdi.

Modası Barbaros Şansal’ın hazırladığı “Çapulcular defilesi” de büyük ilgi topladı. Defileye çıkan mankenlerin agızlarında gaz maskesi ellerinde ise “Hükümet istifa, özgürlük”, “Kardeşlik”, “Polis terörüne son”, yazılı dövizler yer aldı.

Beşiktaş’ın taraftar grubunun isteği üzerine yere çöken göstericiler, tek tek şehir isimlerinin sayılması üzerine “direniyor” diye haykırdı. Eylemde Gezi direnişi eylemleri sırasında yaşamını yitirenler için saygı duruşunda bulunuldu. Hayatını kaybeden Ethem Sarısülük, Mehmet Ayvalıtaş, Abdullah Cömert ve komiser Mustafa Sarı’nın isimlerinin anons edilmesiyle göstericiler “burda” diyerek haykırdı.

Eyleme destek veren sanatçı ve aydınlar da birer konuşma yaptı. Sanatçı Tarık Akan, “Son yılların en büyük olaylarından birini yaşıyoruz. İktidarın bunu çözmesini beklemiyoruz. Bu kadar tepkinin altında yatan tek bir neden var . 11 yıldır anti-laik anti-atatürkçü politikalardır. Onlar değişmeyecekler bu iş çok daha fazla büyüyecek” dedi.

Tiyatrocu Cihan Tamer ‘merhaba çapulcular’ diye başladığı konuşmasında “hiçbir korku halkını ve vetanını satanın korkusu kadar büyük olmaz. Onun içindir ki Atatürkümüz yıllarca korumasız dolaşırken diğeri her yer polis ordusuyla gider. Yıllarca ‘Atam izindeyiz’ diye bağırdık durduk yeter artık izinler bitti herkes görevinini başına. Bu izni kaldıranlar alınlarından öpülecek gezi çocuklardır. Onlar bizleride uyandırdılar biz 68 kuşağı olarak uykudaydık” görüşlerini dile getirdi.

Modacı Barbaros Şansal, “Milyonlar bir araya geliyor bir ülke korku eşiğini aşıyor. Birleşe birleşe çoğalacağız, ayağa kalkacağız, direneceğiz” diye konuşurken tiyatrocu Orhan Aydın, “Ülkede onbir yıldır her türlü eziyeti çektiren AKP’den bir aylık zaman dilimi içersinde kurtulacağımızın işaretlerini alıyoruz. Şimdi hep birlikte padişah bozuntusunu alaşağı etme zamanı” dedi.

Sanatçılar Girişi adına konuşan şair-yazar Ataol Behramoğlu, “Eğer bir toplumsal mücadeleye sevgi, duygu, şarkı, şiir, kadın çığlıklarının güzelliği karışmışsa zaten bu dava baştan kazanılmıştır. Bütün bu değerler karşımızda olanlardan çok uzak şeyler ne mutlu bize ki biz gerçek Türkiye’yi temsil ediyoruz. Mısır’da çöktüğü gibi türkiye’deki diktatörlükte çökmeye mahkumdur. AKM değil AKP yıkılacak. Ülkenin yağmlanmasına izin vermeyeceğiz” dedi.

Yüzbinler Gazdan Adam Festivali'nde Kurtalan Ekspres'le coştu. Kurtalan Ekspress'ten Ahmet Güvenç "Ben 60 yaşındayım. Kendimi müzisyen zannediyordum ama ben çapulcuyum arkadaşlar. Cem Karaca'dan ıslak ıslak, Kırmızılı Kadın'a hitaben" diye konuştu.

Tiyatro sanatçısı Gülsen Tuncer, Nazım Hikmet'ten şiirler okudu. Tiyatro sanatçısı Orhan Aydın, Nazım Hikmet'ten Güneşi İçenlerin Türküsü'nü okudu. Orhan Aydın, "Biz bu cografyada korkuyu ve yalanı birlikte yendik. Şimdi sıra padişah bozuntusunu alaşağı etme zamanıdır" dedi. Ardından da Bulutsuzluk Özlemi, sahneye çıktı.

Paylaş
  • Twitter
  • del.icio.us
  • Digg
  • Facebook
  • Technorati
  • Reddit
  • Yahoo Buzz
  • StumbleUpon

Hiç yorum yok...

Bilgi! Maalesef sadece kayıtlı ve giriş yapmış kullanıcılar yorum gönderebilir. Giriş yapın veya Kayıt olun.