Karadeniz Bölgesinde meslek yaşamımın ilk yılında 1977’ de yaz döneminde, iç bölgede bir ilçe belediyesi teftişinde üç kişi genel teftiş deyiz. İlçeye gitmeden önce bahsi edilen ilçede trafo ve su deposu inşa etmiş akrabam bana bir tüyo verdi. Belediye Başkanınla tanışınca Başkana "sizin karar nivalmanınız varmış bu konuda bizi aydınlatırmısınız?" diye bir soru sor. Bak neler öğreneceksin dedi. Ben de bu bilgiyi aklımda tuttum. Belediyede göreve başladığımızda; Başkanın odasına üç kişi birden hem tanışmak hemde kalacağımız yer diğer hususlarda bilgi almak için girdiğimizde havadan sudan konuşurken ben bir ara Sayın Başkan "sizin karar nivalmanınız varmış bu konuda bize bilgi verirmisiniz?" diye soru mu yöneltince Belediye Başkanı çok şaşırdı,yüzü kıpkırmızı oldu. Beyefendi siz bu karar nivalmanını nerden biliyorsunuz? diye bana bu sefer kendisi soru yönetti arkadaşlarımda şaşırdılar. Ben gayet ciddi bir şekilde" Başkanım biz İçişleri Bakanlığı denetim elemanlarıyız. Uçan kuştan dahi haber alırız, siz soruma cevap verin." dedim.
Belediye Başkanı şaşkın şaşkın o zaman müsaadenizle anlatıyım. "Biliyorsunuz ilçemiz ; İl Valiliğine en uzak ilçedir. Valilik özel kalemden Vali Beyin toplantıya çağrısı ya telefonla yada resmi bir yazı ile ilçe belediye Başkanlığımıza bildirilince, bizim geceden yola çıkmamız gerekir ki toplantıya yetişelim. Tabi bu arada binek hizmet aracının benzin alımını ilçemizdeki akaryakıt istasyonundan önceden şoförümüze söyler, ikmali yapılır, gece yola çıkarız. Gelin görün ki Belediye Başkanı yeni olmuşum.Valilikten toplantı haberi geldi. Anlattığım işlemleri yapması için şoföre hazırlıklarını tamamlamasını belirttim. Ancak belediye şoförü başkanım, "akaryakıt istasyonu bundan böyle belediye araçlarına benzin vermeyeceğini söylüyor. Muhalefet encümen üyesi uyarmış benzin verirsen parasını alamazsın karar aldık." demiş.Şoförde "Bu yüzden benzin alamıyorum. Başkanım ne yapayım araçtaki benzin bizi vilayete götürmez." demiş. Bunun üzerine muhalefet encümen üyesini odama çağırttım. Odama gelince " durumu anlattım.Yarın vilayette toplantı var, ben izne ayrılıyorum. Belediye Başkanlığını Başkan vekili olarak sana bırakıyorum.Toplantıya gideceksin. Belediyeyi sen temsil edeceksin." dedim.
Muhalefet encümen üyesi " Aman başkanım ben bu işlerden anlamam. Vali Beyin karşısında konuşamam" deyince kendisine "benzin paralarının akaryakıt istasyonuna ödenmeyeceğini söylemişsin.Hadi bakalım nasıl gideceksen öyle git." Dedim. Odadaki kişileri dışarı çıkarıp, muhalefet encümen üyesiyle Başkanlık odasında teke tek kaldım. İşte şimdi size göstereceğim karar nivalmanı masamdan çıkardım. (Karar nivalmanı on cm eninde bir metre uzunluğunda özenle yapılmış cilalı bir sopa)" Buna yer mısın yemez mısın yarım saat dövdüm. Hastanelik ettim. Şikayette bulunursa başına daha büyük olayların geleceğini belirterek odadan dışarı attım. İşte benim meşhur karar nivalmanım budur. İlçemizde önemli kararları bununla alıyorum. Nitekim bir kamulaştırma yapılacak arkadaşlar ne diyorsunuz? diye sorunca destek olmayınca elimi masaya sokup karar nivalmanını çıkarınca oy birliği ile karar çıkar" dedi. İşte 1977 yılında İlçe Belediyesinde demokrasi bir sopa ile işlerken, yıl 2012’ de gerek belediyelerde, gerekse diğer kurumlarda sopanın yerini; adalet dağıtan hukuk sitemiyle toplum ve ülkemiz özenle dizayn edilmekte vatandaş sessiz, hak aramaktan korkan, kaderci, göstermelik demokrasiyle yurt sınırlarında büyük bir tiyatro, devlet ve siyasi partilerce birlikte her gün perde açılmakta bıkılmadan aynı oyun oynanıp, izlenmektedir...
Nejad KUMBASAR
İçişleri Bakanlığı E. Başkontrolörü
Hiç yorum yok...