Haberler


İstiklal Marşı'nın Kabulü ve Mehmet Akif Ersoy'u Anma Programında
  • Yorumlar: 0
  • 18 Mart 2010 00:00
  • Haber kategori: Çayyolu
  • Ekleyen:
  • Ziyaretler: 1857
  • Son Güncelleme: -/-
  • (Güncel Beğeni 0.0/5 Yıldızlar) Toplam Oylar: 0

İstiklal Marşı'nın Kabulü ve Mehmet Akif Ersoy'u Anma Programında

0 1

Yenimahalle İlçe Milli Eğitim Müdürlüğünün hazırladığı
"ÖNCE VATAN" konulu oyun gözyaşları içinde seyredildi.

Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu, MEB Şura Salonu'nda “İstiklal Marşı'nın Kabulü ve Mehmet Akif Ersoy'u Anma Günü” dolayısıyla düzenlenen törene katıldı.

Yenimahalle İlçe Milli Eğitim Müdürlüğünce hazırlanan, öğretmen ve öğrencilerce sahneye konulan "Önce Vatan" isimli oyun sergilendi. Salonda bulunan tüm seyircilerin gözyaşları içinde seyrettiği oyunda bizlere bu vatanı vatan yapan kahramanlar sisler arasından gelip yaşadıklarını anlattılar. İstiklal Marşı'nın İlk iki kıtasını okuyan kahramanlar üçüncü kıtada yerlerini yarının büyükleri çocuklara bırakarak onlara olan güvenlerini belirttiler. Gözyaşları içinde seyredilen oyuncular ayakta alkışlandı.  

Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu, MEB Şura Salonu'nda "İstiklal Marşı'nın Kabulü ve Mehmet Akif Ersoy'u Anma Günü" dolayısıyla düzenlenen törene katıldı. Bakan Çubukçu, törende yaptığı konuşmada, "Bir milletin direniş ruhunun ve istiklal iddiasının her satırına sindiği ve bu topraklar için gözünü kırpmadan şehit olan bütün vatan evlatları adına yazılmış olan İstiklal Marşımızın esin kaynağı Kurtuluş Savaşımızdır" dedi.
   
İstiklal Marşı'nın, yazıldığı andan itibaren bir şairin eseri olmaktan çıktığını, milletin kalbine yerleştiğini ifade eden Bakan Çubukçu, "İstiklal Marşı şairi Mehmet Akif de 'O şiir bir daha yazılamaz, onu kimse yazamaz, onu ben de yazamam. onu yazmak için o günleri görmek, o günleri yaşamak lazım. O şiir artık benim değildir. O milletin malı' demiştir" diye konuştu.

Mehmet Akif Ersoy'un İstiklal Marşı'nı yazarken tarihi, edebi, dini ve kültürel kaynaklardan da yararlandığını belirten Bakan Çubukçu, İstiklal Marşı'nda bir romanın hacmiyle ancak anlatılabilecek kurgusal bir yapının mevcut olduğunu ifade etti.      İstiklal Marşı'nın öne çıkan kavramının "hürriyet" ve "istiklal" olduğunu vurgulayan Bakan Çubukçu, ''Bunlar aynı zamanda milli mücadelenin başarılı olmasında en önemli kavramlar olarak karşımıza çıkmaktadır. İstiklal Marşı'nı anlamak ve anlatmak için onun hangi şartlarda yazıldığını bilmemiz gerekir. İstiklal Marşı, ifade ettiği derin anlamlar ve şiir kalitesi bakımından yer yüzündeki birçok milli marştan anlam bakımından çok daha büyük bir etkiye sahiptir. Onun bu üstünlüğü, yüreği vatan ve istiklal sevgisiyle dolu bir şairin milletin ruhundaki derin ıstırabın tercümanı olmasından ileri gelmektedir."

Mehmet Akif Ersoy'un yazdıklarının hala güncelliğini koruduğunu dile getiren Bakan Çubukçu, "Çünkü Akif, sadece dünü ve yaşadığı dönemi değil, gelecek günleri de şiirlerine yansıtmıştır" dedi.

Mehmet Akif'in düşünceyi duyguya dönüştürmeyi başardığını belirten Bakan Çubukçu, "'O, her ne kadar 'Sessiz yaşadım, kim beni nereden bilecek?' dese de, bu millet onu şiirleriyle düşünerek, duygulanarak, aradan yıllar geçmesine rağmen unutmayarak vefa örneği sergilemiştir. Mehmet Akif, bir ufuk insanı ve gerçek bir vatanperverdi. İstiklal Marşı için 500 liralık ödülü ihtiyacı olmasına rağmen kabul etmeyip, kimsesiz çocuklara, kadınlara, meslek öğreten bir hayır vakfına ve şehit ailelerine bağışlamıştı" diye konuştu.

İstiklal Marşı'nın, Mehmet Akif Ersoy tarafından 1.5 gün içinde yazıldığını anlatan Aydoğan, "Bu, inanılmaz bir duygu yoğunluğudur. Bu, sadece kendi yaşadığı şeyleri değil, bütün bir milletin yaşadıklarını ruh dünyasında biriktirmesi, bunun bir patlamasıdır. İstiklal Marşı, milletimizin milli mutabakat metnidir" dedi.

Konuşmaların ardından Yenimahalle İlçe Milli Eğitim Müdürlüğünce hazırlanan, öğretmen ve öğrencilerce sahneye konulan "Önce Vatan" isimli oyun sergilendi. Salonda bulunan tüm seyircilerin gözyaşları içinde seyrettiği oyunda bizlere bu vatanı vatan yapan kahramanlar sisler arasından gelip yaşadıklarını anlattılar. İstiklal Marşı'nın İlk iki kıtasını okuyan kahramanlar üçüncü kıtada yerlerini yarının büyükleri çocuklara bırakarak onlara olan güvenlerini belirttiler. 

Ayrıca, salonda törene katılanlara Mehmet Akif Ersoy'un "Safahat" adlı eseri dağıtıldı.

Paylaş
  • Twitter
  • del.icio.us
  • Digg
  • Facebook
  • Technorati
  • Reddit
  • Yahoo Buzz
  • StumbleUpon

Hiç yorum yok...

Bilgi! Maalesef sadece kayıtlı ve giriş yapmış kullanıcılar yorum gönderebilir. Giriş yapın veya Kayıt olun.