12 Aralık salı günü Yılmaz Ateş’in daha önce TBMM’ye verdiği yasa önerisinin Genel Kurul gündemine alınması oylandı. CHP ve ANAP’ın lehte oy kullanmasına karşın öneri AKP milletvekillerinin karşı oy kullanmasıyla reddedildi. Böylelikle Çayyolu’nun ilçe olması bir başka bahara kaldı.
CHP Ankara Milletvekili Yılmaz Ateş, Mayıs ayında Çayyolu Platformu’nda bir basın toplantısı düzenleyerek Çayyolu’nun ilçe olması doğrultusunda verdiği yasa önerisini, ilgili komisyonda zamanında görüşülmemesi üzerine, Genel Kurul gündemine aldırmak için TBMM üyelerinin görüşlerine sundu.
12 Aralık Salı günü kürsüye gelen CHP Ankara Milletvekili Yılmaz Ateş şunları söyledi:
“Ankara’nın güneybatısında kentleşmeye başlayarak 8 mahalle 450 site ve 60 bin konuttan çağdaş ve modern kent oluşmuştur. Recep Tayyip Erdoğan’ın örnek gösterdiği Çayyolu’nun ilçe olması gerektiği bugüne değin çeşitli milletvekillerinin verdikleri önergelerle dile getirilmiştir. Bölgede yedi üniversite bulunmasına karşın yeterince hizmet alamamaktadır. İlginç olan 60 km uzaklıktaki köyler mahalle ilan edilirken, modern kentler köyleştirilmeye çalışılmaktadır.”
Çayyolu’nda sivil toplum örgütlerinin ilçe olabilmek için birleşek platform oluşturduklarını anlatan Ateş, “Bölgenin internet sitesi cayyolum.com’da bir anket düzenleniyor. Bu ankete katılanların sayısı 2340. İlçe olmak isteyenlerin oranı ise %92. Halk bir zorunluluk karşısında ilçe olmak istiyor. Kimse dört vasıta değiştirerek ilçesine gitmeyi elbette istemez.” dedi.
Ateş’in ardından kürsüye gelen CHP Ankara Milletvekili Zekeriya Akıncı sert konuştu;
“Siyasal yaşamımızda kimi yerleşim merkezlerini ile, kimilerini ilçeye dönüştürdüğümüzü biliyoruz. Ama Çayyolu farklı. Burada herhangi bir siyasi amaç yoktur, Çayyolu’nun ilçe olması bir ihtiyaçtır.
Vatandaş örgütlenmiş, Çayyolu Platformu oluşturmuş, ilçe olabilmek için birçok etkinlik düzenlemiştir. Bölgenin ilçe olabilmesi için pek çok yasa teklifi verilmiştir. Ancak iktidar partisinin iradesine gerek vardır. Buna sadece destek yetmez, Çayyolu’nun ilçe olması için yasa teklifinin öne alınması gerekir. Ankara Milletvekilleri Lagos’ta balık yerken verdikleri sözleri unutmamalılardır. Ancak, ‘Gökçek ne der?’ diye düşüneceksek, yeni düzenlemelere gerek var deyip erteleyeceksek bizim özgür irademiz nerede kaldı. Oysa Çayyolu ilçe olmayı çoktan hak etti. Bu tür gerekçelere ihtiyaç duymadan gelişim doğrultusunda önü açık olan yörede insanlar yetersiz hizmet alıyorlar. Çayyolu’nda yaşayan insanların sağlık, eğitim, güvenlik, yol sorunu vardır. Çayyolu’nun ilçe olması yaşamın getirdiği bir zorunluluktur.”
Daha sonra oturumun oylanmasına geçildi ve AKP milletvekillerinin oylarıyla yasa teklifi reddedildi.
************
Ayrı ayrı konuşulduğunda, bölgenin hizmet alabilmesi için mutlaka ilçe olması gerekliliğini dile getiren AKP milletvekilleri, 12 Aralık’taki Genel Kurul’da, sürpriz bir karar çıkardılar ve Çayyolu’nun ilçe olmasının gündeme dahi alınmasını reddettiler ve bölgede oturan insanlara büyük haksızlık ettiler.
Yıldık mı, yıkıldık mı, hayır! Daha da bileneceğiz, hakkımızı daha da iyi arayacağız...
Çayyolu’nun hakkının verilmemesi, sadece CHP’nin önergesi değil, yıllarca önce bölgede yaratılmaya çalışan “Acarkent”lere Çayyolu halkının direnç göstermesi, bu oluşuma izin vermemesi ile de ilgilidir.
Bu karar, o direncin rövanşı gibi düşünülmüştür.
Ama asıl rövanş 4 Kasım 2007’de ortaya çıkacaktır.
Çünkü Çayyolu halkı AKP’ye küsmüştür.
Benim Çayyolu’nda gurur duyduğum şey toplumun örgütlenmesidir. Dernekler aracılığıyla bu dört dörtlük gerçekleştirilmektedir. Her gün onlarca kişi Platforma gelip derneklerden en az birine üye olmaktadır.
Site yöneticilerinin örgütlenmesi tamamlandığında ortaya çok büyük bir güç çıkacaktır. Ve bölge ilgili kararlar daha büyük, daha katılımcılıkla alınacaktır.
Hiç yorum yok...