Çayyolu bölgesinde bugüne kadar bir çok süreli yayın organı çıkarıldıysa da hiçbir yerden destek almadan hayatta kalmayı başaran tek aylık dergi, Çayyolu Haber Bülteni olmuştur.
Bülten bölgenin ilk süreli yayını olarak 12 yıldır aralıksız her ayın birinde çıkmakta ve ücretsiz dağıtılmaktadır.
Birkaç yıldır yayında olan ve ücretsiz dağıtılan dergilerde yok değildir.
Onların kalıcı olup olmayacağını ise zaman gösterecektir!.
Çayyolu Haber Bülteni ve aylık yayınlanan bazı dergilerin sahipleri özel kişilerdir.
Böyle olunca, dergilerin ücretsiz yayınlanması için gerekli olan finansman, bölge esnafının verdiği reklamlardan elde edilen gelirle sağlanmaktadır.
Bu bağlamda, aylık yayımlanan dergiler, aslında bir ticari ürün olsalar da, bölgeyle ilgili gelişmelere ilişkin haber ve yorumları, bölge insanına ulaştırmaları dikkate alındığında toplumsal bir hizmet de görmektedir.
Bu hizmeti yaparlarken, bölgeye ilişkin gelişmeleri hangisinin ne denli doğru ve yansız yansıttığıysa ayrı bir konudur.
Bu noktada, Çayyolu Haber Bülteni doğru ve yansız haber yapması nedeniyle kimi çevrelerin baskısına maruz kalsa da dik durmaya, doğru bildiği yoldan ayrılmamaya ısrarla özen göstermektedir.
Finansman kaynağı olan reklam gelirlerinin kesilmesi amacıyla bölge esnafına yapılan baskılar sonucunda zor günler geçirse de onurlu mücadelesinden vazgeçmeden baskıyı yapan çevrelerin gerçek yüzünü halka anlatmaya, maskelerini düşürmeye devam etmektedir.
Aslında bu yaşananlar, Çayyolu Haber Bülteni’nin sadece ticari amaçla yayımlanan bir dergi olmadığı gerçeğini, dosta düşmana bir kez daha göstermektedir.
Bölgede bir de sahibi özel kişi olmayan ve aslında tüzel kişiliği de tartışmalı olan “Çayyolu Platformunca” üç ay arayla yayınlanan bir dergi vardır!.
Hadi diğerlerini anladık, ama bir çok derneğin bir araya gelmesiyle oluşturulan Çayyolu Platformu neden dergi yayınlar, doğrusu bunu anlamak zordur!.
Bu dergi, bir kültür sanat dergisi olsa, üyesi derneklerin faaliyet alanlarıyla ilgili sorunları tartışan, çözüm öneren bir dergi olsa, bölgenin sorunlarına sahip çıkan ve halkla paylaşıp, kamuoyu yaratarak çözüm yolu arayan bir dergi olsa söylenecek söz olmayabilir.
Ancak, bu derginin bunları yapmak yerine, özel kişilere ait olan dergiler gibi ticari faaliyete soyunup, bölge esnafından reklam toplamak için özel gayret sarf etmesi anlaşılır bir iş değildir.
Bir sivil toplum örgütü, kendi faaliyet alanında vermesi gereken uğraşı ihmal edip, ticari bir dergi çıkartmaya yönelirse, onun sivil toplum kuruluşu olduğu tartışmalı hale gelir.
Platformun kuruluş amacının, Çayyolu’nun ilçe yapılması olduğu dikkate alındığında, kendisinden beklenen yönde çaba göstermesidir.
Ama maalesef, bırakın aktif çaba göstermeyi, bugüne kadar çıkarttıkları dergilerde bu hususa ilişkin tek kelimeye rastlamak mümkün olmamıştır.
Gerek Büyükşehir ve gerekse Yenimahalle Belediyelerinin onca yanlış uygulaması ortadayken bunları eleştiren tek bir yazı yayınlanmamış, tersine, haber süsü verilerek, yerel belediyeye sürekli övgü dizilmiştir.
Platformun sivil toplum kuruluşu statüsüyle ticari bir faaliyet yapması ve bunu belediye tarafından sağlanan bir odada yürütmesi ne kadar doğrudur?
Böyle bir faaliyetin bağımsız ve tarafsız olması beklenebilir mi?
Oysa, sivil toplum kuruluşu olmak, her şeyden önce bağımsız ve tarafsız olmayı gerektirir!.
O halde platform, ya sivil toplum örgütü olarak amacı doğrultusunda çalışmalı, ya da bu işlerden çoktan vazgeçip, artık ticaretle uğraştığını açıkça ilan etmelidir.
Çayyolu halkının ve platformun bu halkı temsil ettiğini zannetme yanlışına düşen bazı belediye yöneticilerinin gerçekleri öğrenme hakkına saygılı olmak bunu gerektirir!
Çayyolu Gönüllüleri
Hiç yorum yok...