Türkiye, bugün açıklanan İklim Değişikliği Performans Endeksi’ne göre atmosfer salımlarının yüzde 90’ından sorumlu 58 ülke içerisinden 54. oldu. Fas’ın bu konuda yaptığı çalışmalar Türkiye’ye örnek gösterildi.
Polonya’nın başkenti Varşova’da açıklanan İklim Değişikliği Performans Endeksi’nde göre Türkiye 3. dünya ülkelerinin bile gerisinde kaldı. Raporda, karbon ve sera gazı salımlarının yüzde 90’ından sorumlu 58 ülkenin değerlendirilirken ülkelerin iklim değişikliği ile ilgili son performansları da raporda değerlendirildi. Raporda Türkiye listede “en kötü ülkeler” kısmına girdi. Raporda yer alan sıralamada, “iklim değişikliği için gerekli adımları atan ülke olmadığı için” ilk 3 sıra boş bırakıldı.
Listede, seragazı salımlarında ve politikalarda gösterdiği ilerleme nedeniyle Danimarka 4. Sırayı alarak listenin en üstünde yer aldı. Geçen yıl ki konumunu koruyan Danimarka yıl içinde tüm sektörlerde performansını artırdı. Son 5 yıl içinde yüzde 15 seragazı emisyon azaltımı ve enerji verimliliğini artırması sayesinde İngiltere 5. sıraya yerleşti. Ekonomik kriz içinde bulunan Portekiz ise krizden çıkış için enerji verimliliği ve yenilenebilir enerjileri kaynak ayırması ile 6. sıraya yükseldi.
Geçen yılki rapora göre beş basamak yükselişle “en iyiler” arasında yer alan Fas 15. sıraya yerleşti. Hem düşük emisyon seviyesi hem de yenilenebilir enerjinin büyümesi skorunu artırdı. İklim değişikliği politikası ile Arap ülkeleri arasında lider konumda bulunan Fas, sosyo ekonomik büyümesini yeşil ekonomi ve bu ekonomiye yaptığı yatırımlarla sürdürdüğüne vurgu yapıldı. Ülkenin başta ulusal güneş enerjisi planı ve iklim değişikliğine karşı ulusal eylem planı gibi bir dizi program ve girişimi bulunması da ayrıca dikkat çekti.
Fas, Türkiye’yi geçti
Uzun araştırmalar sonucunda bir çok veri ışığında hazırlanan rapora göre 2012 yılında 57. sırada yer alan Türkiye, bu yıl 54. sıraya çıktı. Ancak, en kötü ülkeler arasında yer almaktan kurtulamadı. Raporu değerlendiren 350 Ankara aktivisti Tülin Yıldırım, Türkiye’de 3. Köprü, 3. Havalimanı, kent içi otoyollar ve kömür santralleri gibi yatırımlarla hala fosil yakıt kullanımı arttırılırken, raporda da bunun görüldüğünü söyledi. Yıldırım, Türkiye gelişmiş ülkeleri bahane etse de performans açısından en fazla salım yapan ABD ve Çin’in gerisinde olduğunu, Fas gibi gelişmekte olan ülkelerin çok gerisinde olduğunu söyledi. Ayrıca Yıldırım, “Gezi sürecinde aslında toplum doğa politikalarına nasıl not verdiyse, İklim Değişikliği Performans Endeksi de iklim politikalarına gerekli notu verdi” değerlendirmesinde bulundu.
Mert Taşçılar
Cumhuriyet
Hiç yorum yok...