Ankara polisi, Emek Mahallesi’nde bir hipermarket zincirinin mağazasına gidip “İçkiler görülebilen raflarda ve kolaylıkla alınabilecek vaziyette” diyerek mağaza yöneticilerini içkileri tezgah altına çekmesi için uyarıp tutanak tuttu. Alkollü içkilerin teşhiriyle ilgili düzenlemelerin yürürlük tarihi Haziran’da başlayacakken ve TAPDK herhangi bir kuruma yetki devri yapmamışken polisin bu tutumu ‘işgüzarlık’ olarak yorumlandı. TAPDK yetkilileri yönetmelikte bu uygulamayı gerektirecek düzenleme olmadığına dikkat çekti.
Ankara’da dün yaşanan “2. Çayyolu vakası” ortalığı karıştırdı. TAPDK’nın bir süre önce, bir bölümü yürürlüğe giren tartışmalı Alkol ve Sigara Satış Yönetmeliği’ni gerekçe gösteren polis ekipleri dün bir markete giderek alkollü içkilerin “tezgah altında, müşterilerin bakıp göremeyeceği yerlerde” satılmadığı gerekçesiyle tutanak tuttular. Polis memurları Sabahattin Bolat ve Ömer Tekeli’nin hazırlayıp imzaladığı tutanakta şu ifadeler dikkat çekti:
Yetkileri yok
“25 Şubat 2011 saat 11.00 sularında idaremiz Emek Mahallesi Bişkek Caddesi’nde faaliyet gösteren markette yaptığımız kontrollerde alkollü içeceklerin görülebilen raflarda, kolaylıkla müşterilerin alabileceği vaziyette olduğu tarafımızca tespit edilmiş mağaza yöneticisinin bu tarihten itibaren alkollü içkilerin tezgah altında müşterilerin bakıp göremeyeceği hususunda uyarıldığına dair iş bu tutanak tarafımızdan birlikte imza altına alınmıştır.” Hazırlanan tutanak içki firmaları ve alkollü içki satışı yapan satış noktaları arasında şok etkisi yarattı.
Ankara’yı karıştıran olay üzerine bilgisine başvurduğumuz TAPDK yetkilileri VATAN’ın sorularını yanıtladılar. TAPDK yetkilileri, “Yönetmelikte böyle bir uygulamayı gerektirecek hüküm yok. Söz konusu tutanağın geçerliliği olamaz. Öyle bir tutanak tutulamaz. Yönetmelikte sadece sigara ve tütün mamulleriyle ilgili dışardan görünebilirlik, yüksekte, dolapta bulundurma gibi hüküm var ama alkolle ilgisi yok. Belki onunla karıştırdılar. Ama karıştırsalar bile bu hükümle ilgili de 6 aylık geçiş süreci var” dediler. Yetkililer ayrıca, bu olay karşısında mağdurun mutlaka ilgili makamlara itiraz etmesi gerektiğini belirttiler ve “Bu tutanak yok hükmündedir. Bu uygulamayla ilgili mağdur mutlaka hakkını arasın” ifadelerini kullandılar.
Çayyolu’nda ne olmuştu?
Yaklaşık iki ay önce Çocuk Şube Müdürlüğü ekipleri, Ankara Ümitköy Park Caddesi’ndeki içkili mekânları basarak, “Yanlarında da olsanız 18 yaşın altındaki çocuklarınızı buralara getiremezsiniz” diye ailelerden kimlik toplamış, haklarında tutanak tutulan çocuklar aynı masada yanında oturan anne-babalarına imza karşılığında teslim edilmişti. Olay sırasında Ankara Baro Başkanı Metin Feyzioğlu’nun da orada bulunmasıyla, lokantada tartışma çıkmış, olay basına yansımıştı. Polislerle ilgili başlatılan idari soruşturma da geçtiğimiz günlerde sonuçlandı. Söz konusu 5 polis, idari olarak suçsuz bulundu.
Yönetmelik Danıştay’da
TAPDK’ın kamuoyunda büyük tartışma yaratan yeni yönetmeliğine karşı içki üreticileri tek tek ve dernek olarak turizmciler de Danıştay’da dava açtı. Konuyu yakından takip eden bir avukat yaşanan olayla ilgili tepkisini şöyle dile getirdi:
* Herşeyden önce yönetmeliğin satış noktalarındaki teşhiri ile ilgili düzenlemeleri 6 ay sonra yani 7 Haziran 2011’de yürürlüğe girecek.
* Kaldı ki o bölümde de, içkilerin tezgah altına görünmeyecek şekilde konması ile ilgili hüküm de yok. Sadece doğrudan çocuklarla ilgili ürünlerden ayrı yerde konumlandırılması ile ilgili hüküm var.
* Bir diğer önemli konu ise TAPDK’ın yönetmeliğin takibi ile ilgili henüz bir yetki devri yok. Yani polisin TAPDK yönetmeliğini takip etme ve bir işlem yapma yetkisi şu an itibarıyla yok. Keyfi bir yaklaşım var ve kantarın topuzu kaçmış. Danıştay’da açtığımız davada da belirttik ki yönetmelik önümüzdeki süreçte bu tür yanlış anlama ve maksatlı yorumlardan dolayı benzer vakalara yol açacak. Danıştay’ın kararında bu son olayın da etkili olacağını umuyoruz.
Hiç yorum yok...