Dalbaz Akademi bünyesinde hızlı okuma ve hafıza teknikleri eğitimleri veriyorsunuz kaç yıldır bu tarz çalışmalar yapıyorsunuz?
Yaklaşık 13 yıldır hızlı okuma, hafıza teknikleri, düşünce haritaları gibi konulara ilgi duyuyorum, aslında daha öncesi de var annem psikolojiye çok ilgi duyardı o dönemde de bir hafıza teknikleri vardı ama bugün ki gibi popüler değildi ilkokul dönemlerinde hafıza teknikleri ile ilgili çalışmalar yapmıştım. Daha sonra üniversiteye hazırlanırken, 98 li yıllarda hızlı okuma kurslarında hafıza tekniklerinde bir uzman kişilerin asistanlığını yaparken o dönem bana çok şey katmıştı 13 yıldır önce böyle bir çalışma yapıyor olmam bugün kendi çalışmalarımın sistemleşmesi için alt yapı oldu. Profesyonel anlamda seminerler vermeye, 2004 yılında başladım, kişisel gelişim çalışmalarına erken yaşta başlamanın bir çok avantajını seminerlerde kullanıyoruz.
Daha çok öğrenciler ile çalışıyorsunuz, öğrencilere ne tür katkı ve avantajlar sağlıyor? Biraz bundan bahsedebilir miyiz?
Seminerlerimiz öğrencileri zihinsel yönden bir çok alanda daha başarılı hale getiriyor. Çünkü her insanda ve öğrencide olağan muazzam potansiyel kaynaklar var, ben hızlı okuma becerisi kazandırıyoruz, hafıza güçlerini arttırıyoruz, gibi ifadeleri kullanmıyorum, çünkü her öğrencide hızlı okuma yeteneği ve potansiyel bir hafıza gücü var, bizim yaptığımız çalışmalarda öğrenciler hızlı okuma yeteneklerine ulaşıyorlar, hafızalarının muhteşem güçleri ile tanışıyorlar, duygusal zekalarını kullanmayı öğrenerek, sınav anında duygularını kontrol edebiliyorlar, bu yetiler her öğrencide var sadece kullanılmak için aktifleştirilmeyi bekliyor, dolasıyla sınav kaygısı ve stresi nedir unutuyorlar ama hatırlaması gereken her bilgiyi nasıl hatırlayacaklarını öğreniyorlar. Bu yetenekler öğrenciler için önemli zihinsel ve duygusal beceriler. Sınavlarda 20-25 dakika zaman arttırabiliyorlar, daha hızlı paragraf sorularını okuyabiliyorlar, düşünebiliyor musunuz böyle bir yeteneği kazanmak sınavlarda bana zamanım yetmiyor diyen bir öğrenci için ne kadar önemli yada bir anne babanın devamlı hadi oğlum kızım ders çalış gibi söylemleri artık söylememesi çocuklarının kendi sorumluluklarını bilerek çalışmayı bilmesi, bu anlamda hem öğrenciler hemde ailelerin işleri çok daha kolaylaşıyor.
Sadece hızlı okuma ile ilgili bir çalışma yapıyorsunuz yoksa başka konularda içeriğinizde oluyor mu seminerlerinizin? Hızlı okuma teknikleri öğrencilerin test çözme performansını geliştiriyor, bunun yanında öğrencinin beynini ve hafızasını etkin bir biçimde kullanmayı da öğrenmesi gerekiyor bunun en önemli avantajı ders çalışma sırasında oluyor, ders çalışma sırasında öğrencilerin en büyük problemleri bilgileri unutmak, öğreniyorlar ama daha sonra yine unutuyorlar bunu aşmanın yolu öğrencilerin öğrenmeyi öğrenmelerinden geçiyor. Öğrenmeyi öğrenen bir öğrenci neyi niçin ve nasıl öğreneceğini biliyor, öğrendiği bilgilerin yaşam amaçları için bir araç olduğunun bilincine de erişiyor. Dersi ders olmaktan çıkarttığında ve onu araç olarak algıladıklarında doğal olarak öğrenme verimleri de yükseliyor.
Yaşam amaçları derken öğrencilerin kendilerini tanımaları ile de ilgili çalışmalar yapıyor musunuz ?
Seminerlerimizde öğrencilere sadece hızlı okuma, sınav kaygısı, hafıza teknikleri ile ilgili bir uygulama yaptırmıyoruz en önemli kritik noktalardan biriside aktifleştireceği bu becerilerini nerede kullanacak bunları belirlenmesi, yani yaşam amaçlarının farkına varması bu noktada çok önemli, neyi niçin yaptığını öğreniyor ve öğrenci de bu bilincin oluşması gerekiyor. Artı olarak zaman yönetimi, motivasyon teknikleri, bireysel özgüvenlerin geliştirilmesi, güçlü bir iç disiplin kazanmaları yönünde seminer içeriklerimizde eğlenceli ve öğretici uygulamalar yaptırıyoruz, bu sayede öğrencilerin bilinçlerinde bir açılma ve gelecekleri ile ilgili bir farkındalık da oluşuyor.
Erdem bey peki başarı oranınız nedir ? Böyle bir oranlardan bahsedebilirmiyiz?
Başarı oranları en iyi yaptığımız testler ve seminer sonunda öğrencileri takip ettiğimizde ders başarılarının ve sınav performanslarının artması ile alıyoruz. Mesela sınavlardan 20 dakika süre arttıran öğrencilerimiz var, bunu yapabiliyorlar çünkü seminere geldiklerinde başlangıçta okuma hızları genel 150 ile 100 arasında değişiyor ender olarak da 200 250 çıkıyor ama eğitimden sonra en az 3-4 katlık bir artış sağlıyoruz, dakika 600 ve 800 hızında kitapları ve paragrafları okuyan öğrencilerimiz oluyor.
Hızlı okuma derken anlama ve hatırlamayı da içinde değerlendiriyoruz öyle değil mi?
Hızlı okuma denildiğinde insanların aklına genelde anlayamam endişesi geliyor, genel bir önyargıdır zaten hızlı okursam anlayamam inancını eğitimin ilk günlerinde bu önyargıları NLP teknikleri ile kırıyoruz. Daha sonra uygulamalarda daha başarılı oluyoruz. Mevcut okuma sistemi ile hızlı okunulduğunda anlayamamak normal çünkü bu durum on parmak tekniklerini bilmeden on parmak yazan biri gibi yazmaya benzer, ancak biz klasik okumaya alternatif bir sistem sunuyoruz, bu sistem denenmeden böyle bir önyargı oluşturulması performanslarını etkilemesin diye ön yargıları kırarak çalışmalara başlıyoruz.
Peki çocuklarda okuma sevgisinin de gelişmesine bir katkısı oluyor mu bu çalışmaların ?
Bir şey neden sıkıcı ve zordur? Önce buna cevap verebiliriz. Eğer ki siz bir konuda mevcut halinizden daha becerikli bir durumda değilseniz o konu size sıkıcı ve zor gelebilir. Bir şeyleri kolay yapabilmek ondan aldığınız hazzı da arttırıyor. Dolayısıyla çocuklar için artık okuma faaliyeti zahmetsizce yapılan hızlı ve eğlenceli bir hale geliyor, ustalık seviyesi arttıkça okuma sevgisinde artıyor. Aslında okumanın ne kadar faydalı olduğunu anlamaya başlıyorlar.
DALBAZ MATEMATİK DERSHANELERİ
Hiç yorum yok...