Devlet Tiyatroları Genel Müdürü Lemi Bilgin, “Koltuk sayısı arttığı müddetçe seyirci sayısıda artar. Hiç bir mütevazılık göstermeden söylemek istiyorum ki gerçekten Türkiye’deki oyuncular dünyadaki sayılı yetenekte oyunculardır” dedi.
DEVLET Tiyatroları Genel Müdürü Lemi Bilgin, kuruluşlarının 60. yılında 60 yeni sahne hedeflediklerini belirterek, “Türkiye’de önemli olan tiyatro seyirci sayısı değildir, tiyatrodaki koltuk sayısıdır. Koltuk sayısı arttığı müddetçe seyirci artar. Bizim hedefimiz de koltuk sayısını artırmaktır” dedi. Bilgin, büyük şehirlerin yanı sıra Anadolu’nun çeşitli illerinde yeni sahneler açmaya devam ettiklerini söyledi.
Seyircinin ayağına
Büyük şehirlerde mümkün olduğu kadar merkezden uzak yerlerde sahne açmaya çalıştıklarını belirten Bilgin, tiyatronun sadece şehrin merkezinde olmasının tiyatroya gitmeyi zorlaştırdığını, seyircinin ayağına gitmek, onların bulunduğu yerde sahne açmak için çalışmalar yürüttüklerini ifade etti. Türkiye’de sadece çocuklar için yapılmış bir tiyatro binası olmadığını dile getiren Bilgin, “Ankara’da Gençlik Parkı içinde sadece çocuklara yönelik bir sahne açmak istiyoruz. Bir nevi çocuk adası gibi. Koltuklarıyla, fuayesi ile tuvaletleriyle sahnesiyle yani özel bir çocuk sahnesi, çocuk tiyatrosu açmayı düşünüyoruz” diye konuştu. “Bu yıl şu kadar seyirci hedefliyoruz” demediklerini, koltuk sayısına göre bir hesaplama yaptıklarını ifade eden Bilgin, sözlerini şöyle sürdürdü: “Biz koltuk sayımızı artırmak istiyoruz. Koltuk sayımız arttığı zaman seyirci sayımız kendiliğinden artacaktır. Ne mutlu bize mevcut sahnelerimizin büyük bir bölümünde yüzde yüz doluluk oranında oynuyoruz. Balkonun en arkasına en köşeye bilet alan seyircilerimizi takdirle karşılıyorum. Türkiye’de önemli olan tiyatro seyirci sayısı değildir, tiyatrodaki koltuk sayısıdır. Koltuk sayısı arttığı müddetçe seyirci sayısı artar. Bizim hedefimiz de koltuk sayısını artırmaktır”
Türk yazarların eserlerini bir çok ülkeye götürdük
Bilgin, “Yazarı olmayan bir ulusun tiyatrosundan bahsetmek mümkün değil. Bunun için Türk yazarların yetişmesi, gelişmesi, yeni yazarların oluşması da bizim görevimizdir diye düşünüyorum” dedi. Bilgin, bu görev bilinciyle hareket ettiklerini belirterek, şöyle devam etti:
İki eserden biri Türk
“Önemli adımlar attık, son yıllarda çok genç yazarlarımızı tiyatro edebiyatına katmış olduk. Bu yazarlarımızın oyunlarının ilk defa DT imkanlarıyla sahnelenmiş olması oyunların ve yazarlarının şansı adına önemli bir adım. Türk yazarlarımızın eserlerini dünyanın birçok ülkesine götürdük, önemli festivallere katıldık. Bu festivallere katılırken özellikle yerli eserlerle katılmayı ilke edindik. İki eserle gideceksek biri mutlaka Türk eser oluyor. Birçok Türk eserinin çevirisi yapıldı ve Avrupa’da oynanmaya başladı.Eskiden biz oynardık şimdi Avrupa da Türk yazarların eserleri oynanuyor.”
Bilgin: Her yere sahne açalım
DEVLET Tiyatroları Genel Müdürü Lemi Bilgin, “ Bizim hedefimiz aslında seyirci sayımızı değil koltuk sayımızı artırmak bunun için 60. yılda 60 sahne, Anadolu’nun her yerinde sahne açalım diyoruz” dedi.
Oyuncularımız çok yetenekli
YURT dışına gittiklerinde, Türk tiyatrosunun ne kadar gelişmiş olduğunun, en önemlisi Türk oyuncuların ne kadar başarılı ve yetenekli olduğunun görüldüğünü ifade eden Bilgin, “Hiçbir mütevazılık göstermeden söylemek istiyorum ki gerçekten Türkiye’deki oyuncular dünyadaki sayılı yetenekte oyunculardır” diye konuştu. Türkiye’ye gelen yabancı konukların, özellikle rejisörlerin de Türk oyunculardan övgüyle bahsettiğini kaydeden Bilgin, şunları söyledi: “Özellikle rejisör olarak gelip çalıştıkları zaman inanılmaz övgüyle bahsediyorlar oyuncu kadromuzdan. Türk oyuncular yetenek konusunda dünyadaki bütün oyuncularla baş edebilirden daha ileri bir adımda. Oyunlarımızın, oyuncularımızın, yönetmenlerimizin kalitesi yurt dışına gittiğimizde katıldığımız bütün yarışmalı ödüllü festivallerde görülüyor. Şundan eminim ki bize gelen yabancı toplulukların, yönetmenlerin birleştikleri tek konu çok olağanüstü oyunculara ve yönetmenlere sahibiz. Onun için Türk tiyatrosu dünya tiyatrosunda çok ciddi bir yer edindi.” DT’nin Adana,
Trabzon, Ankara ve Konya’da uluslararası tiyatro festivallerine ev sahipliği yaptığına değinen Bilgin, bu festivallerin sadece tiyatronun değil, Türkiye’nin tanıtılmasına çok önemli bir katkı sağladığını sözlerine ekledi.
Elif KOÇAK/Burcu BİLGİN(A.A)
Hürriyet/ANKARA
Hiç yorum yok...