Türkiye Esnaf ve Sanatkârları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, fizibilitesi yapılmadan alışveriş merkezi (AVM) yapılmasına izin verildiğini belirterek, bunun çağdaş belediyecilik anlayışı ile örtüşmediğini bildirdi. Palandöken, bazı yerlerde “ölü AVM’ler” yapıldığını belirterek, Ankara’da 5 AVM’nin kapandığına dikkat çekti.
Palandöken, yaptığı yazılı açıklamada, şehir merkezlerinde yeşil alan, park yeri veya pazar yerleri olarak ayrılmış alanlara AVM’lerin yapılarak şehrin dokusunun bozulduğunu vurguladı. Palandöken, “Şehir planlamacılarının görüşlerinin dikkate alınmadan AVM’lere izin verilmesi, çağdaş belediyecilik anlayışı ile örtüşmüyor” dedi.
Ölü AVM’ler
Son 7 yılda 41 AVM’nin kapandığını, bunlardan 5’nin Ankara’da olduğunu belirten Palandöken, “Ölü AVM’ler çoğalıyor. Bu devasa yapıların işlevselliği kaybolduktan sonra şimdi, ‘ne yapılabilir’ tartışılıyor. Esnafın yerleri yıkılarak yapılan Malltepe AVM, Ankara’nın ilk AVM’si Atakule şimdi hayalet yere dönmüş durumda. Esnaf ve sanatkârımızın korunmasına ve geliştirilmesine yönelik tedbirlerin alınması ve Perakende Yasası’nın çıkarılmasını acilen bekliyoruz” değerlendirmesinde bulundu.
‘Yeşil alan kalmadı’
Türkiye’de açılan AVM sayısının, 2005’te 106 iken, 2012 yılında 334’e ulaştığının altını çizen Palandöken, 2013 yılında bu sayının 400’e ulaşmasının beklendiğini belirtti. AVM sayısındaki artış ile ülke nüfusundaki artışla kıyaslayan Palandöken, “2002 yılından bu yana ülkenin nüfusu yüzde 8,7 artarken, AVM’ler yüzde 400 artmış. AVM’lerin bu kadar çok açılması hem rasyonel değil, hem ekonomik değil. Daha da açılacak ve planlaması yapılan 81 AVM var. Bu merkezlerin iş yapması için nüfusu artırmak lazım. Hepsinde aynı markalar, aynı konsept olunca halkımız sıkılmaya başladı. Ama gidilecek yeşil alan, park yeri kalmadı” dedi.
Hiç yorum yok...