Bir dönem başkanlığını yaptığı, Çayyolu Platformu’nun çalışma şablonlarını Harvard Üniversitesi’nde anlatan Uç, aynı yapının ülkenin her yerinde kurulması gerektiğini vurguladı.
ÇAYYOLU Platformu Onursal Başkanı ve ÇABA Derneği Başkanı Engin Uç, Amerika Birleşik Devletleri’nde Harvard Üniversitesi’nin hükümet okulu olan John F. Kennedy School of Government’da (Harvard Kennedy School) tarihinde Türk öğrencilerle bir araya gelerek “Yerel Yönetimler, Sivil Toplum Hareketleri, Son Gelişmeler ve Yeni Oluşumlar” konulu bir powerpoint sunumu yaptı.
Engin Uç, sunuma katılan öğrencileri ülkeye dönüşlerinde bu tür örgütlenmelerde çalışmaya ve sivil toplum kuruluşlarının gelişmesine katkıda bulunmaya davet etti.
Ümit sizlerde
Engin Uç, “Sizler Türkiye’nin geleceğisiniz. Sizin ışığınız, ülkeyi aydınlatacak. Ancak yapılacak çok şey var. Sivil toplum örgütlerinin de bu konuda önemli bir rolü olmasını bekleyebiliriz” dedi. Daha önce Çayyolu’nda yapılan çalışmalardan söz eden Başkan Uç, “Biz geldik, gidiyoruz. Şimdi tüm ümit sizlerde, aydınlık, genç beyinlerde. Sizin çizeceğiniz rota ülkenin çağdaş geleceğine yön verecek” dedi.
Bir dönem başkanlığını yaptığı, örnek bir sivil toplum örgütü olan Çayyolu Platformu’nun çalışma şablonlarını anlatan Uç, aynı yapının ülkenin her yerinde kurulması gerektiğini vurguladı. Sunumda sivil toplum örgütlerinin işlevleri, potansiyelleri ve karşılaştıkları zorluklar Çayyolu’ndan örnek olaylar eşliğinde değerlendirildi.
Lunapark olayı
Halkın artık sorunlarına sahip çıktığını lunapark olayının gelişimi ile anlatan ÇABA Başkanı, “Çayyolu’nda artık “Bananecilik ya da sananecilik olayı tamamiyle bitmiştir. Halk hareketleri başlamıştır. Bu gelişim politik yaşama da yön verecektir.” dedi.
Büyükşehir Belediyesi’nin kent meydanı olarak tasarlanan alana lunapark yapma kararını durduran 2. İdare Mahkemesi kararı için üst mahkemeye yaptığı itirazı hatırlatan Engin Uç, üst mahkemenin karar bozma talebini reddettiğini hatırlattı. Uç, “Bu durumda da Arcadium’un arkasına yapılması tasarlanan lunapark kararının iptali tam anlamıyla kesinleşmiş oldu ve alan kurtarılmış oldu” dedi.
40 dakikalık sunumun ardından Engin Uç, öğrencilerin konuyla ilgili sorularını yanıtladı.
Platform örneği verdi
ENGİN Uç, sunumunda bir sivil toplum örgütü olarak Çayyolu Platformu’nun yapısı ile ilgili olarak da bilgi verdi. Uç şunları söyledi:
“Sivil toplum örgütlerinin önemine en güzel örnek 2004 yılında Ankara’da kurulan Çayyolu Platformu’dur. O tarihlerde 11 derneğin bir araya gelerek, bölgedeki gelişmelerde söz ve karar sahibi olma adına yapılan ortak duruş, daha sonra 25 derneğin bu oluşuma katılımı ile en yüksek seviyeye taşınmıştır.
250 bini aşan nüfusu barındıran Çayyolu’nun sınır komşusu bile olmayan Yenimahalle Belediyesi’ne bağlı olmasının sakıncaları ortaya konmuş, Çayyolu Platformu’nun dernekler arası protokolündeki birinci maddeyi, ana amacı da belirlemiştir. Ankara Çayyolu’ndaki dernekler bölgenin ilçe olması noktasında çalışmalara tam destek vermişlerdir.
Aynı şekilde bölgenin dokusunun korunması ve bu konuda kamuoyu oluşturma noktasında da bölge dernekleri birçok çalışma yapmış, siyasi partileri aynı noktaya çekmeyi başarmış, değişik partilerin temsilcileriyle ortak etkinlik yaparak belirli noktalara ulaşılmıştır.
Daha önceki adı Çayyolu Demokrasi Platformu olan dernekler topluluğu, bugün varlığını istenen ve belirlenen doğrultuda sürdüremese de bölgede yaşayanlar artık sorunlarına sahip çıkma noktasında son derece bilinçli, girişimci, çabucak organize olan ve müdahale eden bir yapıyı kurmuşlardır.”
Hürriyet/ANKARA
6 Haziran 2010
Hiç yorum yok...