MERHABA!!!!
Ben Çayyolu Bölgesinin yeni sakinlerinden Kuzey Işık.
Ağaçlara çok meraklıyım. Çayyolu’nu çok seviyorum; çünkü ağaç aktivitelerini daha çok yapabiliyorum. O aktivitelerim ise fidan dikme ve tohum çimlendirme. Bulunduğumuz semtte ağaçlandırma alanları yönünden çok şanslıyız. Planlarda onaylı ağaçlandırılacak alanları yetişkinler karaçam ve toros sediri ile ağaçlandırıyorlar; ama benim hayalim değişik ağaç türlerinden oluşan, bol ağaçlı bir Arboretum (Ağaçlardan oluşan botanik parkı) kurmak. Hayalimi paylaşırsanız gerçekleştirme yönünde dayanışma yapabiliriz.
Bu yönde ilk adımı atalım,ülkemizdeki ilk arboretum olan Atatürk Arboretumu’nu tanımak için ondan bahsedelim.
Arboretumlar bilimsel araştırma ve gözlem amacıyla orijini ve yaşları belli, her biri doğru ve dikkatli bir şekilde bir araya getirilmiş olan çoğunluğu ağaç ve diğer odunsu bitki taksonlarının uygun seçilmiş alanlarda yetiştirilip sergilendiği tabiat parçalarıdır. Başka bir açıdan bakıldığında arboretumlar eğitim ve bilimsel yanları ağır basan bilgi, emek ve sabırla meydana getirilmiş birer canlı bitki müzeleridir.
Yeryüzünde kuruluşları yüzyılların ötesine dayanan arboretumların fonksiyonları çok çeşitlilik gösterir. Bunlar; ilk ve orta öğretimden üniversite düzeyine kadar tüm öğrencilere ve çevre halkına otsu ve odunsu bitkiler hakkında bilgi vermek, onları yetişme alanlarında tanıtmak, çevre koruma bilincinin gelişmesine katkıda bulunmaktır. Bunun yanında, dünyanın dört bir tarafındaki eksotik ve endemik bitkileri iklimin müsaade ettiği oranda bir araya toplayarak uzun ve pahalı seyahatlere gerek kalmadan insanlara tanıtmak ve bunların içinden süsleme değeri olanları seçme imkanı sağlamak, nesli kaybolma tehlikesi altında bulunanları koruma altına almak, yabancı orijinli türlerin ülkemize uygunluğu konusunda çalışmalar yapmak da Atatürk Arboretumu'nun görevleri arasındadır.
Atatürk Arboretumu'nun ilk amacı başta İstanbul Üniversitesi Orman Fakültesi öğretim üyeleri ile öğrencileri olmak üzere Orman Bakanlığı bünyesindeki ilgili kuruluşlar ile orman mühendisleri, peyzaj mimarlarının, diğer fakülteler ile araştırma kurumlarının, yerli ve yabancı bilim adamlarının, doğa severlerin yapacakları incelemelere, bilimsel araştırmalara her yönü ile açık bir canlı laboratuar olarak hizmet vermektir.
Atatürk Arboretumu, 1949’da kurulmuştur. Sarıyer ilçesinde bulunan floristik zenginliğiyle birçok yerli ve yabancı botanikçinin ilgisini çekmiş bulunan ünlü Belgrad Ormanı'nın güneydoğusunda 296 hektarlık bir orman parçası üzerinde kurulmuştur. Sınırları içinde Osmanlı İmparatorluğu döneminde yapılan Kirazlıbent ile 1916 yılında Neşet Hoca tarafından kurulan Türkiye'nin ilk fidanlığını barındıran Atatürk Arboretumu yeryüzündeki diğer arboretum ve botanik bahçeleriyle tohum ve fidan temini konusunda işbirliği içerisindedir.
Benim hayalimdeki arboretumumun adı “Çayyolu Arboretumu” olacak.
Benimle bu hayali paylaşabilecek ve bu yönde ÇABA harcayacak yaşıtlarımla güzel bir gelecek için HAYDİ YAVRU ÇABA’YA
Etkinlik türlerimizi ve takvimimizi birlikte oluşturabiliriz. YAVRU ÇABA’ya katılmak isteyenler 235 33 24 numaralı telefonu arayabilirler.
Kaynak: www.cayyoluhaberbulteni.com
Haber Detayı: www.cayyoluhaberbulteni.com/CayyoluHaberDetaylari.asp?ID=6011
Hiç yorum yok...