İlk kez Cumhuriyet’in duyurduğu Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) Özel Öğretim Kurumları Yönetmeliği Resmi Gazete’de yayımlandı.
Bakanlık yeni yönetmelikle tam 9 tane yönetmeliği yürürlükten kaldırarak mevzuatta sadeleştirme yaptı. Yürürlükten kaldırılanlar arasında yer alan 2011 tarihli Özel Okullar Çerçeve Yönetmeliği’nde “okulun amacı” başlığı altında, “Millî Eğitim Temel Yasası’nda belirtilen Türk millî eğitiminin amaç ve ilkeleri doğrultusunda öğrencileri, Atatürk inkılâp ve ilkelerine ve Anayasada ifadesini bulan Atatürk milliyetçiliğine bağlı; Türk milletinin millî, ahlâkî, insanî, manevî ve kültürel değerlerini benimseyen, koruyan ve geliştiren; ailesini, vatanını, milletini seven ve daima yüceltmeye çalışan; insan haklarına ve Anayasanın başlangıcındaki temel ilkelere dayanan demokratik, laik ve sosyal bir hukuk devleti olan Türkiye Cumhuriyeti’ne karşı görev ve sorumluluklarını bilen ve bunları davranış hâline getirmiş yurttaşlar olarak yetiştirmek ve ilgi, yetenek ve başarılarına göre hayata, iş alanlarına, üst öğretime ve mesleğe hazırlamaktır” ifadeleri sadeleştirme adı altında yeni yönetmelikten çıkarıldı.
Türk Bayrağı, İstiklal Marşı kaldırıldı
Eski yönetmeliğe göre özel okullarda oluşturulacak Atatürk Köşesi’ne “Atatürk’ün büstü veya maskı, fotoğrafı, Türk Bayrağı, İstiklâl Marşı ve Atatürk’ün Gençliğe Hitabesi, madalyon, gravür, fotoğraf, Atatürk’ün eğitimle ilgili sözleri ile kitap, tablo ve levhalar”ın yerleştirilmesi zorunluluğu bulunuyordu. Yeni yönetmeliğe göre özel öğretim kurumlarının böyle bir Atatürk Köşesi oluşturma zorunluluğu ortadan kalktı. Eski yönetmelikteki ayrıntılı düzenlemenin yerine sadece “Kurumların girişinde temiz, düzenli ve kolayca görülebilecek en uygun yerde Atatürk köşesi oluşturulur” hükmü konuldu.
Yabancı ada vize
Yeni yönetmelikle özel okullarının adlarının Türkçe olması zorunluluğu da kaldırıldı. Eski yönetmelikte okulların adları ile ilgili olarak “Özel öğretim kurumlarına verilecek adların, Türk Millî Eğitiminin genel ve özel amaçları ile temel ilkelerine aykırı düşmemesi ve Türkçe olması şartıyla kurumun amacına ve düzeyine uygun ve belli bir anlam taşıması gerekir” hükmünden Türkçe olması şartı çıkarıldı.
Cumhuriyet
Hiç yorum yok...